02 / 05 / 2024

Kastalaba'ya çimento fabrikası kurma planı iptal edildi

Kastalaba'ya çimento fabrikası kurma planı iptal edildi

Osmaniye yakınlarındaki Kastabala Antik Kenti'nin yanı başına yapılması planlanan çimento fabrikasından vazgeçildi



Çimento fabrikasına verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu iptal edildi. Çimento fabrikasının şimdi yazar Yaşar Kemal'in köyünün yakınına yapılması planlanıyor! Yaşar Kemal, Kastabala'nın burnunun dibine çimento fabrikası kurulmasına karşı yürütülen kampanyanın destekçilerindendi.

Arkeolog ve restoratör Murat Akman'a göre, yeni yerin Çukurova'nın bereketli toprakları üzerindeki üç köyün tam ortasında bulunduğunu söyledi:

Aşağı Bozkuyu, Yukarı Bozkuyu ve Köyyeri köyleri. Akman, "Kastabala kurtuldu ama yeni yer üç köyün kesiştiği tarihi kalıntıların bulunduğu bir bölge. Ayrıca yeni yer Yaşar Kemal'in doğdu köy olan Hemite'ye yedi, Kastabala'ya dokuz kilometre uzakta, milli parkın ise yanı başında. Arazinin sınırından sulama kanalları geçiyor" dedi.

Yaşar Kemal de fabrika için seçilen yeni yere karşı: "Zaten (köylünün) bir kısmı kabul etmiyor, bir kısmı da kabul ediyor. Aklı başında olanlar istemiyor. Bazıları menfaat için, iş olur diye istiyor." 

İspanyol bir grupla ortak olan Universal Çimento'nun yetkilisi Mete Bülgün'ün "Kastabala'nın 400 metre yakınına çimento fabrikası yapılıyor" haberlerine itirazı var:

"Haberlere çok üzüldük. Universal Çimento, tarihi eser düşmanlığı yapıyormuş gibi anlatıldı. Halbuki biz o yerin izinlerini devletin kurumlarından almıştık. Ortaklarımızda rahatsız oldu. Başka yer istedik. Yine devlet bize bu kez Kadirli ilçesinde Aşağı Bozkuyu köyünde yer gösterdi. ÇED olumlu kararını aldık. İlk yerle ilgili kazı yapılacaksa, bu kazılara sponsor olmaya bile hazırız. (.) Bize `Anıtlar Kurulu'ndan görüş almadınız' dediler. Kuruldan görüş almak bizim değil bakanlığın görevi. Bakanlık bu görüş aldı ve ÇED olumlu karar verdi. Fabrikanın kurulması planlanan yer sit alanını dışında. Gerekli olan malzeme 50 kilometre uzaktan çıkarılacak. Çimento fabrikası denilince eski teknoloji akla geliyor. Otlar kurumuş, fabrikabahçesi bembeyaz vs.. Bundan 30-40 yıl önceki otomobillerle şimdikiler bir mi? Çimento fabrikasının bacasından çıkan karbondioksit 274 beygir kamyonun egzozundan çıkandan daha az olacak. Artık toz yok. Burada fabrikanın da çalışıp çalışmadığı belli olmayacak."
Radikal


Geri Dön