05 / 05 / 2024

Kastamonu Konaklarını yabancılar restore edecek

Kastamonu Konaklarını yabancılar restore edecek

Yurtiçi ve yurtdışından yatırımcılar, son yıllarda Türk mimarisinin en güzel örneklerini sunan tarihi Kastamonu Konaklarına yoğun ilgi gösteriyor



Son beş yılda 50'den fazla tarihi konak, yeniden restore edilerek, bir kısmı turizm amaçlı, diğer kısmı konut amaçlı kullanılmaya başlandı. 7 bin yıllık tarihe sahip olan şehirde restore edilebilecek yaklaşık 350'ye yakın konak bulunurken yerli yatırımcıların yanı sıra Fransız, Alman ve Hollandalı yatırımcılar da yakından ilgilenmeye başladı. Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu'nun verdiği bilgiye göre, şu an Fransız- Türk ortaklı bir grup, bölgede konak satın almak için fizibilite çalışmalarına başladı.

Bir liraya alınan bir konağın değerinin restore edildikten sonra çok yükseldiğine dikkat çeken Topçuoğlu, Kastamonu'da özellikle tarihi bölgeye yapılacak yatırımlar için her türlü kolaylığı sağlayarak, altyapının yanı sıra, restorasyon projelerinin hzırlanması konusunda da destek verdiklerini açıkladı. Kastamonu'ya ilk kez gelenlerin ve bir de gidecek olanların `ağladığına' işaret eden Topçuoğlu, "İlk kez gelenler, `Niye geliyorum?' diye ağlar. Gidecek olanlar da, ilimizi çok sevdiği için giderken `Niye gidiyorum?' diye ağlar." diye konuştu.

Kurşunlu Eko- Turizm Çiftliği kurulacak

Kastamonu Kurşunluhan Hotel'de, kamu ve yerel yöneticileri ile Merlin Travel Group'un üst düzey yetkililerinin katılımıyla, turizm potansiyelinin değerlendirildiği bir toplantı gerçekleşti. 600 yıllık tarihi olan Kurşunluhan'ı, yeniden restore ederek, 2008 yılında Kastamonu turizmine kazandırdıklarını belirten Merlin Travel Group Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu, önümüzdeki günlerde yine sahibi olduğu Tivoli Turizm'in bir şubesini açacağını duyurdu. 2010'da, yaklaşık 110 dönümlük bir arazide, `eko- turizm' yapılması için `Kurşunlu Eko- Turizm Çifliği' kuracaklarını açıklayan Çelebioğlu, gelecek yıl inşaatına başlanıp 3 yıl içinde tamamlanacak olan ve yaklaşık 40 ahşap barakanın bulunacağı çiftliğin, ortalama 1 milyon dolara mal olacağını kaydetti.
Zaman


Geri Dön