01 / 05 / 2024

Kastamonu'da tarihi konaklar restorasyona giriyor!

Kastamonu'da tarihi konaklar restorasyona giriyor!

Kastamonu'nun tarihi konaklarına sahip çıkarak bir yıl içinde 5 adet tarihi konak satın alan Başkan Babaş, konakların restorasyon çalışmalarına hız verdi. Hüma Hatun ve Aktekke Konakları'nın iç restorasyon çalışmaları törenle başlatıldı.



DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ Nİ HEDEFLİYORUZ 

KASTAMONU'NUN tarihi dokusu İtibariyle başka illerle kıyaslanamayacak kadar önemli bir il olduğuna dikkat çeken Kastamonu Belediyesi Başkanı Tahsin Babas, belediye olarak, senelerdir tarihi eserlerin korunması ve restore edilmesi konusunda yeterli bir çalışma yapamadıklarına dikkat çekerek, "Simdi belediye olarak hedefimizi tarihi eserlerin ortaya çıkarılması olarak planladık. Bu durumu sadece konak bazında düşünmemeliyiz. Han, hamam, bedesten ve diğer kültürel varlıkları da ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bizim en büyük arzumuz bu çalışmaları bölge bazında yapmak. Bu çalışmaları bölge bazında yaptığımız zaman, yaptığımız çalışmaları daha güzel ortaya koymuş oluruz. Kastamonu Kalesi, Kaya Mezarları, İnci Tepesi, Aşağı İmaret, Seyh Saban-ı Veli Caddesi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısım çalışmalarımıza ise yakında başlayacağız. Bu çalışmalar birlik ve beraberlik sonucu ortaya çıkıyor. Çalışmaların hepsinin tamamlandığını görmek, inşallah bize nasip olur. Amacımız Dünya Kültür Mirası listesine aday olmaktır. Bunda, esnafından vatandaşına kadar herkes icln büyük fayda var." 



KASTAMONU Belediye Başkanı Tahsin Babaş, göreve geldiği günden itibaren şehrin ayakta kalan somut kültür varlığı olan tarihi konakların canlandırılması için bir dizi çalışma başlattı. 



Kastamonu'nun tarihi konaklarına sahip çıkarak bir yıl içinde 5 adet tarihi konak satın alan Başkan Tahsin Babaş, konaklann restorasyon çalışmalanna hız verdi. Bu kapsamda Kastamonu Belediyesi'nce satın alınarak ilk önce dış cephe iyileştirmesi yapılan Hüma Hatun Konağı ile Aktekke Konaklan'nın iç restorasyon çalışmalan, düzenlenen bir törenle başlatıldı. 



İlk hare vali ve başkandan Kastamonu Belediyesi tarafından satın alman Hüma Hatun ve Aktekke Konaklan'nın Restorasyon ve Bağdadi Çıtası Çakma Töreni, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve kamu kurum müdürlerinin katılımıyla yapıldı. Törende Vali Şehmus Günaydın ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi Hüma Hatun Konağının ilk harcını birlikte koydular. Kastamonu'nun tarihi dokusunun canlandınlması amacıyla yapılan çalışmalann meyvesinin kısa vadede olmasa bile uzun vadede mutlaka alınacağını kaydeden Vali Şehmus Günaydın, yapılan çalışmalann amacına ulaşması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti. Vali Günaydın şöyle konuştu: "Bir konağı restore ettikten sonra kapısına küit vurup kaderine terk ettiğimiz zaman yaptığımız hiçbir işin kıymeti kalmaz. Mutlaka restore ettiğimiz konaklara fonksiyon eklememiz gerekiyor. Benim gönlümden geçen konaklann otel olarak değerlendirilmesi. Ancak bu noktada iş özel sektöre düşüyor. Özel sektörün daha istekli olması gerekiyor. Sadece valiliğin, belediyenin ve diğer kurumlann bu işe kafa yorması işe yaramaz. Bunu yapabilirsek başan zaten gelir. Kısacası takım oyununu genele yaymalıyız." 



Star Ek


Geri Dön