Kat irtifakının sona ermesi!
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan kar irtifakının sona ermesi ile ilgili hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...
Kat irtifakının sona ermesi!
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında "Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının sona ermesi" başlıklı altıncı bölüm kapsamında, kat irtifakı nasıl sona erer sorusunun yanıtı bulunuyor.
Bu maddeye göre, kat irtifakı sahipleri, tapu müdürlüğüne bizzat gidip kat irtifakını sonlandırabiliyor. Ayrıca, irtifakın kurulması sırasında verilen plana göre beş yıl içinde yapının yapılmaması halinde kat irtifakı sahiplerinden birinin istemi üzerine kat irtifakı sona erebiliyor.
Konu ile ilgili hükümler Kanunun 49. maddesinde yer alıyor. Söz konusu madde aşağıda yer alıyor.
Kat irtifakının sona ermesi
Madde 49 –
Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamı ile yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
(Değişik fıkralar: 13/4/1983 - 2814/14 md.):
Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde, bu irtifakın kurulması sırasında verilen plana göre beş yıl içinde yapı yapılmazsa maliklerden birinin istemi üzerine, sulh hakimi, gerektiğinde ilgilileri de dinleyerek, duruma göre kat irtifakının sona ermesine veya belli bir süre için uzatılmasına karar verir. Süre istem üzerine yeniden uzatılabilir.
Yukarıdaki fıkra uyarınca kat irtifakı kaldırıldığında tapu kütüğündeki kayıt silinir.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com