Sektörel

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde arsa sahipleri dikkat! Alacak devri yazılı olmalı!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi  müteahhit ile arsa sahibi/sahipleri arasında yapılıyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde arsa sahipleri neye dikkat etmeli? Avukatlar arsa sahiplerin uyarıyor...

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin, arsasındaki belirli bir payın mülkiyetini yükleniciye geçirmeyi taahhüt ettiği, yüklenicinin ise bahse konu arsa üzerinde bina yapımını üstlendiği sözleşmelere deniliyor. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin içeriğinde, taşınmaz satış vaadini de içermekte. Yani taşınmaz sahibi, yapılacak inşaattan müteahhide daireler satacağını belirtmeli. Satış vaadi unsuru nedeniyle sözleşmenin, noter tarafından düzenleme biçiminde yapılması gerekiyor. 

Arsanın hisseli olması halinde her hisse sahibinin sözleşmeyi imzalamalı aksi halde sözleşmeyi imzalamamış pay sahibi, inşaatın yapılmasına engel olabilir.  Sonuç olarak sözleşme, onu bağlamaz. Zaten sorumlu belediye de sözleşmede, hissedarların imzalarını kontrol edecektir. Kaçak yapıldığı takdirde ise her zaman yıkılmaya açık olur.

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu da kat krşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahiplerini uyarıyor. Avukatlar, arsa sahiplerinin alacak devrini yazılı olması konusunda uyarıyorlar. İşte Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu @eyupogluisikgor
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Arsa Sahibinin Alacak Devri Yazılı Olmalı!

Arsa sahibi ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan yüklenicinin arsa sahibinden olan alacağını 3. kişiye devri temlik hükmünde olduğu için yazılı yapılmak kaydıyla geçerli olur.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi         

2020/1516 E.  ,  2021/485 K.

Kat karşılığı işlere Mercedes ile giden müteahhitin ihaleyi alma ihtimali Clio ile gidene göre yüzde 60 daha fazlaymış

Satılık konut piyasasında emlakçılar için 'şans' dönemi! Ya satılırsa... Değerinin 2 katında ev satışları yapılıyor!