Köşe yazıları

Kat maliklerinin hakları nelerdir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Binamızın dış cephesinin boyanması için kat malikleri toplantısında karar alındı. Daha sonra bir olağanüstü kat malikleri kurul kararı daha alındı bu defa karar mantolama yönünde idi. Bu durumda kat maliki olarak bizim haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks (3katlı) daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

30 yıllık binamızın dış cephesinin boyanması için 2018 yılında olağanüstü kat malikleri toplantısında karar alındı. Ancak yönetim kurulunun iki üyesi boyama değil mantolama olmalı diye alınan karara karşı çıktı. Genel kurul karanının yokluğunu karar altına aldı. Derken 2019 yılında bir olağanüstü kat malikleri kurul kararı daha alındı bu defa karar mantolama yönünde idi ve mantolama işlemine başlanıldı. Bu durumda kat maliki olarak bizim haklarımız nedir? ● F.B.U.

Önce 2018 tarihli karara karşı tutum hakkında bir açıklama yapayım. Bir kat malikleri kurulu kararı varken yönetim kurulunun bunun aksine bir karar alması mümkün değildir. Kat malikleri kurulu kararı herkesi bağlayan kararlardandır ve ancak mahkeme kararı ile iptal olabilir. Şayet yönetim kurulu üyeleri mahkemece iptal kararı verilmesini sağlamışlarsa evet karar iptal olmuştur uygulanmaz ama 2018 yılında alınmış bir kararın iptalini mahkemeden talep ettiğinizde 2019 başında bir karar alamazsınız. Yani tahmin yürütüyorum, bu bir mahkeme kararı değildir. O halde uyulması gerekirdi.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi bu yıl yeni bir karar alınmış, bu defa mantolama. Bu karar da kat malikleri kurulu kararı, o halde buna da uyulması gerekir. Bir kural vardır, genel kurulda görüşülüp kabul edilen bir karar uygulanır, artık aksine bir karar alınmaz. Bu aynı nitelikteki işler için geçerlidir. Ancak boyama ile mantolama aynı nitelikte bir iş olarak kabul edilmez, dolayısı ile farklı bir karardır ki mantolama da bir kat malikleri kurulu kararı olduğundan uygulanmalıdır.

Benzer olay olduğu haller için bir fikir verebilirim. Kat malikleri kurulu kararını uygulamayan yöneticilerin bu davranışı nedeni ile zarar doğmuş ise kararı uygulamayıp zararı yaratan yöneticilerin tazminat ödemesi söz konusu olabilir. Her olaya bu gözle bakmak gerekir ve yöneticilerden de her türlü hakka sahip oldukları fikri kalkmalıdır. Bir zarar doğmuş ise bunu tazminle yükümlüdürler.