27 / 09 / 2024

Kat ve arsa karşılığı inşaat yapan müteahhitler dikkat! 'İş deneyim tutarının tespiti' maddesi iptal edildi!

Kat ve arsa karşılığı inşaat yapan müteahhitler dikkat! 'İş deneyim tutarının tespiti' maddesi iptal edildi!

Kat veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitini düzenleyen Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 46. maddesinin altıncı fıkrası iptal edildi.




Müteahhitleri yakından ilgilendiren son dakika haberi geldi. Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitini düzenleyen madde iptal edildi. 

Doğu Akdeniz Müteahhit Birlikleri Federasyonu sosyal medya hesabından söz konusu kararı 'müjde' diyerek açıkladı. İşte o karar... 

***Kat veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitini düzenleyen madde iptal edilmiştir.

KAMU İHALE KURULU KARARI

Karar Tarihi: 14.08.2024

Karar No: 2024/DK.D-154

Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitini düzenleyen Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin  “İş deneyim tutarının tespiti”  başlıklı 46 ncı maddesinin altıncı fıkrası Danıştay 13. Dairesi tarafından alınan 28.02.2024 tarihli ve E:2018/2912, K:2024/1007 sayılı karar ile iptal edilmiştir.

Karar: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasında; “Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esas alınır.” şeklinde yer alan hükmün iptali istemiyle açılan davaya ilişkin olarak Danıştay 13. Dairesi tarafından alınan 28.02.2024 tarihli ve E:2018/2912, K:2024/1007 sayılı karar ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasının iptaline karar verilmiştir.

Anayasa’nın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi, bu itibarla; Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasının iptal edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle; Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46 ncı maddesinin altıncı fıkrasının iptal edilmesine, Oybirliği ile karar verildi.

DOĞU AKDENİZ MÜTEAHHİT BİRLİKLERİ FEDERASYONU @daimfed
 

 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar geldi: Tazminat alabilirsiniz! 

İstanbul'un o imar planları Meclis'ten çıktı! Dönüşüm; devlet, belediye, İBB, müteahhit, ev sahibi dörtgeninde yapılacak

Evini dönüştüreceklere kritik uyarılar: Bunlara dikkat edin! Doğru müteahhit nasıl bulunur?

 


Geri Dön