14 / 08 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar geldi: Tazminat alabilirsiniz! 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar geldi: Tazminat alabilirsiniz! 

İzmir'de satın aldıkları evin olduğu apartmanın çeşitli bölümlerinde çatlama, kabarma ve dökülme gibi gizli ayıplar olduğunu belirterek müteahhit firmaya dava açan ev sahipleri, incelemeler sonucunda firmadan 420 bin TL tazminat kazandı. İşte detaylar...



İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde bulunan bir apartmandan çeşitli tarihlerde konut alan vatandaşlar, binanın dış cephesinde açılmalar, çatlamalar, dökülmeler, binanın rögarı ile yağmur suyu kanallarının sürekli tıkanması ve balkonların su sızdırması gibi durumlar sebebiyle müteahhit firmaya başvurdu. 

Firmanın talepleriyle ilgilenmediğini ileri sürerek noterden ihtarname çektirip ayıpların giderilmesi talebinde bulunan mülk sahipleri, binadaki gizli ayıpların giderilmemesi ve ayıpların zaman geçtikçe artmasının ardından  İzmir 1. Tüketici Mahkemesi'nde zararın karşılanması için dava açtı.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar geldi: Tazminat alabilirsiniz! 

MÜTEAHHİT FİRMA AVUKATI 'MALİKLER SUÇLU' DEDİ 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; mahkemece kabul edilen davada müteahhit firma avukatı savunma yaptı. Avukat,  kat maliklerinin bağımsız bölümleri inşaat aşamasında, yapı kullanma izin belgesinin alınmasından önce teslim aldıklarına, dava konusu ettikleri bağımsız bölümlere ilişkin oturma ruhsatının 2016 yılında alındığına, davanın 5 senelik zaman aşımı dolduktan sonra açıldığına dikkat çekti. 

Ana yapıda dış cephe mantolaması, sıva ve boya çatlaklarının sonradan kapatılan balkon doğramalarının mantolama üzerine vida ile sabitlenmiş olmasından kaynaklandığını ileri süren firma avukatı, teslimin ardından kat maliklerinin yaptığı bu yanlış uygulama yüzünden mantolamanın zarar gördüğünün, suyun mantolama altından yürümesi nedeniyle kabarmalar olduğunun, bu sebeplerle bozukluktan firmanın sorumlu tutulamayacağının altını çizdi. 

Davalı avukatı, ayrıca şikayetler üzerine şirket elemanlarının incelemede bulunduğunu, balkonların kimyasallarla yıkandığının, bunun da seramiklerin etrafındaki derzlerde açılmalara ve alt kattaki balkonda kabarmaya neden olduğunu ileri sürerek, konut sahiplerinin yağmur sularını tahliye eden su oluklarını periyodik olarak temizlememesinin de tıkanmaya neden olduğunu dile getirdi. 

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar geldi: Tazminat alabilirsiniz! 

BİNADAKİ ÇATLAMA, KABARMA VE DÖKÜLMELER KEŞİFLE BELİRLENDİ 

Mahkeme tarafından uzman bilirkişilerce gerçekleştirilen keşiflerden sonra, yapının çeşitli bölümlerinde çatlama, kabarma ve dökülme gibi çeşitli yüzeysel deformasyonlar olduğu belirlendi. 

Yargılama sonucu alınan kararda, deformasyonların büyük oranda çatı izolasyonu ve dış cephe uygulamasında yapılan hatalardan kaynaklı olduğu kanaatine varıldığı belirtilerek, balkonlarda zemin seramik kaplama uygulamasının suyun tahliyesini sağlayacak eğim verilmeden yapıldığına, bu alanlarda zemin eğimi ve balkon giderlerinin suyun tahliyesine imkan vermediğine, rögarların yetersiz kaldığına dikkat çekildi. 

Yüklenici firmanın projelendirme, malzeme seçimi ya da uygulamada yaptığı hatalarla işi gerekli özeni göstermeden gizli ayıplı olarak ifa ettiği aktarılan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Gayrimenkulü eksiksiz ve ayıpsız olarak teslim etmek zorunda olan davalının eksik ve ayıplı işlerin giderilmesi amacıyla 420 bin TL ayıp giderim bedelinden davacılara karşı sorumlu olduğu belirlenmiştir. Bu çerçevede, davanın kabulüyle 420 bin liranın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiliyle davacılara tapudaki payları oranında ödenmesine karar vermek gerektiği sonucuna ulaşıldı."

Mülk sahiplerinin avukatı Güney Çağatay Öz, ayıplı mallar konusunda mağdur tarafların her zaman haklarını aramaları gerektiğine dikkat çekerek, "Biz bu davada binadaki ayıplı kısımları ayrıntılı şekilde açıkladık. Mahkeme de bilirkişiyle birlikte binada yaptığı incelemede binadaki hataları yerinde tespit etti. Mülk sahipleri her daireye ayrı ayrı olacak şekilde toplamda 420 bin TL tazminat almaya hak kazandı" şeklinde konuştu. 

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan dolar yorumu! Doların sabit kalması yabancı yatırımcıya yaradı!

Ekonomistten konutta 'tehlikeli oyun' uyarısı: Bugün evinizi satarsanız, yarın daha yüksek fiyatlarla geri alırsınız!

Altında TÜFE etkisi! Gram altın 2 bin 700 TL'den işlem görüyor! Harem altın fiyatları 14 Ağustos 2024

Ekonomist Mert Başaran’dan evini satmayı düşünenlere net uyarı geldi

Geri Dön