28 / 04 / 2024

Katar şirketlerinden Türkiye'ye 20 milyar dolar yatırım

Katar şirketlerinden Türkiye'ye 20 milyar dolar yatırım

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen Türkiye-Katar Ticaret Heyeti ve ikili iş görüşmeleri Katar'ın başkenti Doha'da yapıldı.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'deki 220 Katar şirketinin yaptığı yatırımların 20 milyar doları geçtiğini belirtti. Dunya.com'da yer alan habere göre, açılış konuşmasını yapan Ömer Bolat, temmuzda ayında 200 iş insanıyla gerçekleştirdikleri ziyaretler sonucunda Katar'a 300'e yakın kişiyle geldiklerini söyleyerek, Katar'la, siyasi ilişkileri, yatırım, müteahhitlik, ekonomi, ticaret ve turizm alanında da sürdürdüklerini belirtti.

KATAR'IN YATIRIMLARI 20 MİLYAR DOLAR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Katar arasında imzalanan ticaret anlaşmalarıyla ticaret hacminin fazlalaşacağını belirterek, "Bu anlaşmayla beraber şu anda 2,3 milyar dolar olan karşılıklı ticaret ve yatırımların giderek daha da artacağını umuyoruz. Türkiye'den Katar'a ciddi yatırımlar var, 727 Türk firması Katar'da iş yapıyor. 220 Katar şirketi Türkiye'de önemli projelere imza atmış durumda. Katar'ın Türkiye'ye yaptığı yatırımlar ise 20 milyar doları aşmış." dedi. Öte yandan Bolat, "Türk müteahhitler Katar'da büyük projelere imza atarak 18-19 milyar dolarlık bir başarı kazandılar." diye konuştu.

KATAR'A İHRACAT 10 YILDA 6 KAT ARTTI"

53 ihracatçı firmadan 61 temsilcinin aralarında bulunduğu 115 kişilik bir heyetle Doha'ya geldiklerini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, heyetin 27 ihracatçı sektörün tamamını temsil ettiğini söyledi.

Türkiye ve Katar arasında dostluğun ötesinde güçlü bağlar olduğunu söyleyen Gültepe, "Katar’a ihracatımız son 10 yılda 6 kat arttı. 10 yıl önce Katar’ın ithalatındaki payımız yüzde 1 seviyesindeydi. Oran bugün yüzde 4,5 seviyesine geldi, geçen yıl ise Katar’a 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik."ifadesini kullandı.

Öte yandan Bakan Gültepe, "27 sektörümüzün tamamı Katar’a ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl 18 sektörümüzün ihracatında artış oldu. İhracatımız, savunma ve havacılık sektöründe 290 milyon dolara, mobilya sektöründe 177 milyon dolara, elektrik elektronik sektöründe yüz yirmi dört milyon dolara kadar ulaştı. Makine, elektrik, mücevherat ve değerli metal eşyalar ile otomotiv sektöründe çok ciddi fırsatlarının olduğunu gözlemliyoruz."dedi.

Türk inşaat sektörü krizi çözmek için ibreyi Katar'a çevirdi

Türk müteahhitler Katar'da 19,1 milyar dolarlık proje üstlendi!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön