28 / 04 / 2024

Katar ve Türkiye arasında 'kentsel dönüşüm' anlaşması!

Katar ve Türkiye arasında 'kentsel dönüşüm' anlaşması!

Katar ve Türkiye arasında ‘Şehircilik İş Birliği Anlaşması’ imzalandı. Buna göre iki ülke ortaklaşa kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek.



Türkiye, Katar'da askeri üs açıp asker gönderdi. Katar, Türkiye'deki birçok sayıda firmayı satın aldı. Türkiye'ye 500 milyon dolarlık uçak hediye eden Katar, Tank Palet Fabrikası'na da ortak oldu. Tüm bu gelişmeler sonraısnda şimdi de inşaat sektörünün kapıları, Katar'a açılıyor.

İKİ BAKANIN İMZASI VAR

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; iki ülke arasında “Şehircilik İş Birliği Anlaşması”na imza atıldı. Katar ve Türkiye, kentsel dönüşüm, kentsel altyapı, akıllı şehirler ve sosyal konut üretimi için projeler üretecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Katar Belediye ve Çevre Bakanı Abdülaziz Bin Turki Al Subaie'nin imzaladığı anlaşmada, “Devlete ait taşınmazların elden çıkarılması ve satışı” başlıklı bir maddede ekledi.

TANK PALET'İN YARISI KATAR'IN

Sakarya'da bulunan milli Tank Palet Fabrikası, BMC'ye tahsis edildi. Katar da Tank Palet'in yüzde 50'sine ortak oldu.

DEVLET BİNALARI DAHİL

Anlaşma kapsamında bu hüküm kapsamında “Devlete ait taşınmazlar üzerinde kamu ve özel yatırım olanaklarının yanı sıra devlete ait taşınmazların elden çıkarılması ve satışına ilişkin usuller” ile ilgili iş birliği yapılacağı açıklandı. Anlaşmada, iki ülke kentsel dönüşüm, mekansal planlama ve akıllı şehirler stratejisi gibi alanlarda iş birliğinde bulunulacak. Mevcut ve potansiyel kentsel sorunlar için çözüm üretecek ve sürdürülebilir, güvenli ve yüksek kaliteli yerleşim ve kentlerin geliştirilmesiyle ilgili fırsatlar hayata geçirilecek.

EMİR'İN ANNESİ ARAZİ ALDI

Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza'nın, Kanal İstanbul projesinin güzergahında 44 dönüm arazi satın aldığı iddia edilmişti.

UZMANLIK ALIŞVERİŞİ

İki ülke arasında mekansal planlama ve kentsel dönüşüm, coğrafi bilgi sistemleri ve akıllı şehirler, milli emlak, tapu, kadastro ve harita yapımı, yerel yönetimlerin kentsel altyapı yatırımları ve sosyal konut üretimi alanlarında ortak iş birliğinde bulunuldu ve idari ve teknik alanda uzmanlık alışverişi yapılacak.


Geri Dön