14 / 05 / 2024

Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak! Görüşmeler son aşamada!

Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak! Görüşmeler son aşamada!

Suudi Arabistan'dan sonra Katar ile de görüşmelerde son aşamaya gelindi. Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolara ulaşabilecek yeni kaynak girişi için görüşmeler sürüyor. Kanyağın 3 milyar dolarlık bölümünün ise sene sonuna kadar gelmesi bekleniyor. İşte ayrıntılar...



Ekonomimcom'da yer alan habere göre; TCMB, geçmiş yıllarda Katar Merkez Bankası ile önce 5 sonra 15 milyar dolara genişletilen swap anlaşmasına imza atmıştı. 

Üst düzey yetkili, konuyla ilgili açıklamasında "Katar'dan Türkiye'ye yeni bir kaynak sağlanmasına dair görüşmelerin son aşamasına gelindi. En az 8 milyar dolarlık bir tutar öngörülüyor" açıklamasında bulunarak 8-10 milyar dolar arasında rakamın değişebileceğini belirtti. 

"Neticede 2-3 milyar doları yıl sonuna kadar, kalanı ise gelecek yıl olmak üzere kaynak temin edilecek. Burada (toplam kaynağın içinde bazı kısımlar) swap ya da eurobond olabilir" ifadelerini kullanan yetkili isim, birkaç yöntem üzerinde durulduğuna, karşılıklı mutabakat sağlandığına ve liderler düzeyinde yapılan ziyaretlerde de bu konunun ele alındığına vurgu yaptı.

Katar dan Türkiye ye 10 milyar dolarlık kaynak! Görüşmeler son aşamada!

Konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise Katar ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerin artmayı sürdürdüğünü belirterek, "Hazine'nin bu yıl borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir bölüm kaldı. İlk etapta Katarın tahvil piyasasına ihracına 2-3 milyar dolar iştiraki yöntemi görüşmeleri pozitif ilerliyor" ifadelerini kullandı ve daha sonrada gelecek senenin ilk aylarında devam edeceğinin altını çizdi. 

Yetkili, "Swap, eurobond, şirket ortaklığı ya da süreç içerisinde genişletilebilecek diğer konularda Katar'ın önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim" açıklamasında bulundu ve aynı kaynak bankaların sendikasyonlarına iştirakin arttırılması yöntemlerinin kullanıldığına dikkat çekti. 

Katar dan Türkiye ye 10 milyar dolarlık kaynak! Görüşmeler son aşamada!

Diğer taraftan Suudi Arabistan da bu hafta Türkiye'ye 5 milyar dolar mevduat yapılması için müzakerelerde nihai aşamasında olduklarına vurgu yaptı. Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamada, "TCMB'ye 5 milyar ABD doları tutarında bir mevduat yatırmak için son görüşmeleri yapıyoruz" denilirken, Hazine ve Maliye Bakanalığı da görüşmelerin nihai aşamada olduğunu onaylamıştı. 

1 dolar 5 gün sonra işte tam bu kadar olacak! Peş peşe açıklanan bu rakamı görenin nutku tutuldu! Hemen siz de bir bakın

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!

12 ay boyunca 1.250 TL nakit destek parası veriliyor! Aile Destek Parası ödemeleri başladı mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön