Ekonomi

Katılım hesabı ile katılım fonu arasındaki farklar neler?

Elindeki parayı yatırıma yönlendirmek isteyen bazı vatandaşlar katılım hesabı ile katılım fonu arasındaki farkı araştırıyor.  İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Fatih Canbaz iki ürünün birbirinin alternatifi olmadığını söyleyerek aradaki farkları açıkladı.

Elindeki parayı yatırıma yönlendirmek ve faizsiz kazancı tercih edenler katılım hesabı ile katılım fonu arasındaki farkı araştırıyor.  İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Fatih Canbaz, katılım hesabı ile katılım fonu arasındaki farkları anlattı. Canbaz  bir soru üzerine https://x.com/mfcanbaz X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Katılım Hesabı ile Katılım fonları farklı şeylerdir...

Katılım hesabı, katılım bankalarının fon toplamak için kullandığı tasarruf aracıdır.

Katılım fonu ise sermaye piyasası ürünlerinden olan portföylerdir. Bunlar profesyoneller tarafından yönetilir.

Bu iki ürün riskleri açısından birbirinden farklılaşır. Katılım hesaplarındaki risk katılım fonlarından daha düşüktür.

Bunun sebebi katılım hesaplarının nemalandırılması katılım bankasının yatırımlarından kaynaklanır. Katılım bankalarının da yatırımlarından (kredi kullandırımları gibi) kayıpları %3-%5 arasındadır. Bu nedenle zarardan ziyade kar etmeniz olasıdır. 

Katılım fonlarında ise durum arz ve talep ile ilişkilidir. Katılım hisselerinden oluşan bir fonda hisselerin değer düşüklüğü doğrudan fona yansır. Bu durumda zarar daha olasıdır. İyi yönetilen fonlarda ise kar etme ihtimali daha yüksektir. Hasılı fonlarda belirsizlik daha yüksektir.

Sorunuza gelince, bu ürünler birbirine alternatif ürünler değildir. 80/20 dediğiniz oranlar paylaşım oranıdır. Projelerden karın yüksek olması halinde size ve bankaya düşecek olan kar payının paylaşımıyla ilgilidir. Yüksek olan sermaye sahibi yani sizin payınızdır.

Fonlarda ise alım satım aşamasında maliyetler söz konusudur. Fondaki olumlu değişimler doğrudan sizi memnun edebilir. Tam tersinin de mümkün olduğunu  unutmayınız.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Kredi faizleri düşüyor oturacağınız evi alın, ince hesap yapmayın!

Milli Emlak, Bursa ve Giresun’da taksitle arsa, konut ve fındık bahçesi satıyor!

Mevduat faizlerine Merkez Bankası şoku! Bankada 250 bin TL'si olan hemen baksın! İşte bankaların mevduat faizi oranları.

Kiracı tahliye sebepleri neler? Ünlü avukat 9 maddede sıraladı! Kiracılar dikkat!

Bugün ev almayanlar gelecekte çok pişman olacaklar! Sektör uzmanı 6 ay süre verdi: Asıl patlamayı o zaman yaşarız!