28 / 12 / 2024

Katlanabilir ahşap tuğla seri üretime hazırlanıyor!

Katlanabilir ahşap tuğla seri üretime hazırlanıyor!

Dizlerdeki çapraz bağlardan esinlenerek dünyanın ilk katlanabilir ahşap tuğlasını 2014'te geliştiren Adem Arıbaş, ürün seri üretimi için hazırlık yapıyor.



Dizlerdeki çapraz bağlardan esinlenerek dünyanın ilk katlanabilir ahşap tuğlasını 2014'te geliştiren Adem Arıbaş, ürün seri üretimi için hazırlık yapıyor. 


Diz eklemindeki çapraz bağlardan esinlenerek geliştirilen dünyanın ilk ve tek katlanabilir ahşap tuğlası ile evlerin, ofislerin içi ve dışı yeniden şekilleniyor. Hobi Endüsriyel Tasarım bünyesinde Brick B adıyla katlanabilir tuğlayı geliştiren Adem Arıbaş, ürünü Cenevre'de gerçekleşen Uluslararası Buluş Fuarı'nda görücüye çıkardı. Fuarda altın madalya alan ürün, aynı zamanda Budapeşte Üniversite'sinden özel buluş ödülü, Çin delegasyonundan ise sertifika alarak yurda döndü. İsviçre basınında ise milyonların hayatını değiştirecek ürün olarak yer alan katlanabilir ahşap tuğlada seri üretim için hazırlık yapılıyor. Tuğlayı geliştiren Adem Arıbaş, tıp okumasına rağmen reklamcılığı meslek edinmiş, aldığı tıp eğitimini müşteri isteklerine yansıtması sürecin başlangıcı olmuş. Reklam ajansı olarak yeri gelince fuara katılan şirketlerin stantlarını da yaptıklarını anlatan Arıbaş, "Dünya genelinde kullanılan stantların yüzde 60'ı çöpe gidiyor. 


Ancak yüzde 40'ı tekrar kullanılabiliyor. Bir müşterimde tekrar kullanılabilir bir stant isteyince bugün katlanabilir tuğlanın ilk atasını hayata geçirdim. Tekrar kullanılabilir stant ile müşterim 4 fuara katıldı. Ancak 4 fuardan sonra müşterim bunları çöpe attı. Çünkü taşıma ve istifleme sırasında sıkıntılar oluyordu. 2010'da ise ürünü katlanabilir yapma üzerine düşünmeye başladım. 40 yakın bağlama tekniğinden sonra 2014'te ürîinü hayata geçirdim" dedi. 


Depreme dayanıklı yapı 


İçten gergili modüller sistemle dünyanın ilk katlanabilir ahşap tuğlasını yaptıklarını söyleyen Arıbaş, diagonal çapraz bağlar sayesinde duvarların dört yerden bağlanabildiğini kaydetti. Böylece deprem esnasında yapının çok rahat ayakta kalabildiğini aktaran Arıbaş, huş ağacından elde edilen kereste ile yapılan ürünün piyasadaki hafif tuğlardan bile daha hafif olduğunu kaydetti. Toplum olarak kendin yapa çok sıcak bakmadığımızı dile getiren Arıbaş, "Bu nedenle ürünlerimizin Türkiye'de çok büyük pazar bulması zor. Yabancılar özellikle ürünlerimizi çok beğeniyor. Seri üretime geçip ününün distribütörlüğünü almak isteyen çok fazla yabancı yatırımcılar var. Japonya'dan, Amerika'dan, Singapur'dan bayilik almak isteyenler var. Şu anda seri üretime hazırlanıyoruz" diye konuştu. 


Geniş kullanım alanı sunuyor


 Fuara katılan firmaların mutlaka bu ürünleri alması gerektiğini kaydeden Adem Arıbaş, plazalardaki ofisler için bölücü duvar özelliğinden dolayı ürün uygun olacağını belirtti. İhtiyaçlar doğrultusunda bu duvarların yerlerinin rahatlıkla değiştirilebildiğini kaydeden Arıbaş, "Sık vitrin değiştiren mağazalar, bankaların bankoları, ahşap ev, şantiye ya da mülteci barınağı olarak kullanılabiliyor" dedi.  


Dünya



Geri Dön