19 / 05 / 2024

Kavala'da turizm yatırımları için kolaylıklar sağlanıyor

Kavala'da turizm yatırımları için kolaylıklar sağlanıyor

Krizdeki Yunanistan bizi şaşırttı. Kavala'da ülke ekonomisini canlandırmaya çalışalım dedik, alışveriş yapacak açık dükkan bulamadık



300 milyar Euro'yu geçen borcu ve Avrupa ortak para birimi Euro'yu bile sarsan krizi nedeniyle son günlerde sık sık Türk ekonomi basınının gündemine gelen komşumuz Yunanistan'dayız... Kavala Valiliği'nin bölge turizmini canlandırmak için verdiği davete katılıyoruz. Ancak Türkiye'den giden gazetecilerin önemli bir bölümü ekonomi basınından olduğu için konu ister istemez Yunanistan'ın krizine kayıyor. Katıldığımız toplantılarda, ikili görüşmelerde, hatta sokaklarda krizin izlerini arıyoruz. Gözümüz 2001'de Türkiye'de yaşadığımız buhranlı günlere benzer görüntüler arıyor. Ancak günler süren ziyarette krize ilişkin en ufak bir ipucu bulmak mümkün olmuyor. Ülke ekonomisini sarsan kriz sokaktaki insanları nasıl etkiledi diye bakmak için alışverişe çıktığımızda açık dükkan bulunmuyor.

MUAMMA...

Komşunun eski geleneği olan uzun ‘siesta' devam ediyor. Dükkanlar sabah 9.00'da açılıp, tam işlerin yoğunlaşacağı 12.00'da yemek arası nedeniyle kapanıyor. Yemeğini yiyip gelen esnaf kısa süre sonra 14.00'da uyku için kepenkleri indiriyor.

17.00'ye kadar keyif molasının bitmesini bekliyorsunuz. Pes etmediyseniz bu saatten sonra dükkanlar sizin. Yine de elinizi çabuk tutun, çünkü 19.00'da paydos ediyorlar. Bu yüzden kriz halkı, alım gücünü nasıl etkiliyor bilinmiyor. Tabii bilinmeyen tek şey krizin etkileri değil, rakamlar da ayrı bir muamma. Son krizde Yunanistan'ın resmi verileri çarpıtarak Avrupa Birliği'ne bütçeden cari açığa kadar birçok konuda yanlış veri gönderdiği ortaya çıktı. Rakamları söylememe sadece devlette değil, iş dünyasında da bir gelenek. Kavala Valisi Theodoros Kalliontzis “İstatistiklerimiz yanlış olduğu için en sonunda AB resmi istatistik ajansı Eurostat'dan müfettiş gönderdi” diyor.

İstatistik problemi

Vali'nin katıldığı samimi toplantıda yine bir istatistik problemi çıkıyor. Türk gazetecilerin ‘bölgenin turizm geliri ne kadar' sorusuna Vali Kalliontzis “Bizim otelciler doğru rakam söylemez. Onun için gelirimizi tam bilmiyoruz. Ama sanıyoruz valiliğin gelirinin yarısı kadar” diyor. ‘Peki valiliğin geliri ne kadar?' sorumuz ise yanıtsız kalıyor.

Umut Türk turistte

Yunanistan'ın üçüncü büyük şehri ve tatil beldelerinden 75 bin nüfuslu Kavala, krizden çıkışın yolunu Türk turistte arıyor. Bu yıl 7 bin Türk turisti ağırlayan Kavala'da ortalama konaklamanın 7 gün olduğunu belirten Kavala Valisi Kalliontzis “Kavala'ya en çok Türkiye, İngiltere ve Almanya'dan turist geliyor. Oda fiyatlarının 20-360 Euro arasında değiştiği otellerimiz mevcut. Yatak kapasitemiz 30 bin. Türk turist en çok para harcayan kesimi oluşturuyor. Bir haftalık tatilde kişi başı 700 Euro harcıyorlar. 2010 yılında Türk turist sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Kavala'nın en önemli turistik ve tarihi yapılarından biri İmaret denilen Osmanlı döneminin Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın konağı. Şu anda otel olarak kullanılan konak, Kavala'nın en pahalı oteli. Oda fiyatı gecelik kişi başı 360 Euro.

150 km.lik sahil şeridi bulunuyor

150 km sahil şeridi bulunan Kavala, 11 belediyeden oluşuyor. Bu yıl Kavala'ya 120 bin turist geldiğini belirten Vali Kalliontzis Taşoz adası ile birlikte bu sayı 500 bine çıktığını söyledi. Şehirdeki tarihi eserlerin büyük kısmının Kanuni Sultan Süleyman döneminden kaldığını söyleyen Vali Kalliontzis adalara 2-3 günlük, Kavala'ya 4-5 günlük seyahatler için vize uygulamasının kaldırılması konusunda Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

KRİZ ETKİLEMEDİ

Küresel kriz nedeniyle Yunanistan'ın turizm gelirlerinin yüzde 8 civarında düştüğünü ancak, Kavala bölgesinde düşüşün yüzde 2'yi bile bulmadığını belirten Vali Kalliontzis şunları söyledi: “Balkan ülkelerinde de tanıtım yaptık, oralardan da gelenler oldu. O nedenle fazla bir kaybımız olmadı.”

YATIRIM BEKLİYORUZ

Turizm yatırımlarına açık olduklarını belirten Kalliontzis “Yatırımcılar için her türlü kolaylığı sağlarız. Arsa temininden vergi avantajına kadar bütün imkanlarımızı yatırımcılara anlatıyoruz. Türk yatırımcılardan da büyük bir otelcilik grubu ilgilenmişti. Ama henüz bir gelişme olmadı” dedi.
Yelda Şumnulu/Kavala


Geri Dön