02 / 05 / 2024

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu tarafından bilgileri paylaşılan, “Kaynana Vergisi” ile “Misafir Vergisi” geçtiğimiz günlerde gündemde resmen bomba etkisi yarattı. Peki kaynana vergisi ve misafir vergisi neden ödenir? 



Geçtiğimiz günlerde Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu tarafından “Kaynana Vergisi” ile “Misafir Vergisi” gündeme getirilmişti. Tolu, bu isimlerde vergi olmadığına, bunlardan kaynaklı bir gelir vergisnin olduğuna dikkat çekmişti. 

Açıklamalarının “Hükümet “Kaynana Vergisi” ve “Misafir Vergisi” getiriyor!” şeklinde gerçek durumla ilgisi olmayan haber ve paylaşımlara konu olduğunun altını çizen Tolu, bunun da vergi okuryazarlığına olan ihtiyacı bir defa daha ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Abdullah Tolu, "Şu an yürürlükte olan vergiler arasında ne "Kaynana Vergisi" ne de “Misafir Vergisi” diye bir vergi yok. Fakat, ismi tam olarak "Kaynana Vergisi" ve “Misafir Vergisi” olmasa da, bunlardan ortaya çıkan bir vergi var!" ifadelerine yer verdi. 

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

UZUN YILLARDAN BERİ YÜRÜRLÜKTE 

Abdullah Tolu, "“Kaynana Vergisi”, sahibi oldukları evde kira almadan kaynanalarını oturtan gelin ve damatların emsal kira bedeli üzerinden ödemeleri gereken gelir vergisi ile ilgili. “Misafir Vergisi” ise, evde akrabaları hariicnde mülk sahibi ile ikamet eden misafirlerle ilgili. Evde mülk sahibi ile ikamet edenin akraba olmaması durumunda, mal sahibinin “Misafir Vergisi” ödemesi gerekli! Tabi, bu düzenlemenin birkaç saat ya da gün kalıp giden misafirlerle bir ilgisi yok. Daha uzun süreli kalan misafirlerle ilgili. Örneğin, 3 ay ya da daha fazla misafirlik gibi" açıklamasında bulundu. 

Tolu, bu düzenlemenin Gelir Vergisi Kanunu’nda olduğunun, üstelik uzun senelerden beri de yürürlükte olduğunun altını çizdi. 

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

EMSAL KİRA DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ 

Tolu, bugün kaleme aldığı yazısında şunları söyledi:

"Gelir Vergisi Kanunu’nun “Emsal Kira” başlıklı 73. Maddesine göre, kiraya verilen mülk ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden az olamıyor. Bedelsiz şekilde başkalarının kullanımına bırakılan evlerin emsal kira bedeli, bu konutların kirası sayılıyor. Konutlarda emsal kira bedeli, konutun emlak vergisi değerinin yüzde 5’i şeklinde hesaplanıyor. Bu düzenlemeye göre, örneğin, bedelsiz şekilde başkalarının kullanımına bırakılan konutun emsal kira bedeli, bu konutun kirası sayılıyor, emsal kira bedeli üzerinden de vergilendirme uygulanıyor. 

Yine sözü edilen 73. Maddede emsal kira bedeli esasının uygulanmayacağı durumlar 4 bent halinde sayılmış şekilde yer alıyor. Emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlardan konuya ilişkin olan 2 bent şöyle:

“2) Binaların mülk sahiplerinin usul (anne-baba, büyükanne-büyükbaba), füruğ (çocuk, torun) veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi,

3) Mülk sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde ya da dairede ikamet etmesi”.

Bu düzenlemeye göre, mülk sahiplerinin usul (anne-baba, büyükanne-büyükbaba), füruğ (çocuk, torun) veya kardeşlerinin ikametine bedelsiz şekilde tahsis edilen konutlar için emsal kira bedeli beyan edilmiyor ve gelir vergisi ödenmiyor. Söz konusu maddede belirtilen “emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler” arasında maalesef kaynanalar yer almıyor! Bu nedenle, sahibi olunan konutun kaynananın kullanımına bedelsiz bırakılması durumunda, bu konutun emsal kira bedeli üzerinden "kira alınıyormuş gibi" kira geliri beyan edilip, gelir vergisi ödenmesi gerekiyor! Emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler yalnızca kaynanalarla sınırlı değil, amca, dayı, hala, teyze, yeğen de yok. Bu yüzden, sahibi olunan konutların amca, dayı, hala, teyze, yeğenin kullanımına bedelsiz bırakılması halinde de, bu konutların emsal kira bedeli üzerinden kira geliri beyan edilip gelir vergisi ödenmesi gerekli!

Aynı şekilde, mülk sahibi ile birlikte “akrabaların” da aynı evde ya da dairede ikamet etmesi durumunda, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi alınmıyor. Fakat, mülk sahibi ile beraber evde ya da dairede ikamet edenin “akraba olmaması” halinde ise, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi ödenmesi gerekmekte."

Kira kriziyle baş edemeyen vatandaşlar çözümü ortak ev modelinde buldu!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! İşte 15 soruda kira geliri vergisi rehberi!

Seçim sonrası boş konut vergisi geliyor mu? Konutların gerçek değerini ev sahipleri ve müteahhitler belirlememeli!


 


Geri Dön