24 / 12 / 2024

Kaynanasından kira alan vergi ödemeyecek!

Kaynanasından kira alan vergi ödemeyecek!

55 yıllık vergi kanunu değişiyor. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunları birleşecek. Yeni kanun, mükellefi korurken gelirleri de artıracak. Eşinin anne babasına evini veren evlattan vergi alma ortadan kalkacak.



55 yıllık vergi kanunu değişiyor. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunları birleşecek. Yeni kanun daha sade olacak mükellefi korurken gelirleri de artıracak. Kaynanasından kira alan vergi ödemeyecek.


 İşte detaylar…


1- Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştiriliyor.


2- Beyannameli vergileme sistemi genişletiliyor. Ücret ve istisna serbest meslek geliri elde edenlerden, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek gelir eşiklerini aşanların beyanname vermeleri sağlanacak. Birden fazla kaynaktan gelir elde edip eşiği aşanlar beyannamelerini birleştirecek.


3- Vergi tabanı genişletilip istisnalar daraltılıyor: Kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilemesindeki istisnalar daraltılıyor. Kira gelirlerinde götürü gider uygulaması sınırlandırılıyor. Birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunanlar basit usulden yararlanamayacak.


4- Yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemeler yapıldı: Yeni iş kuran gençlere 3 yıl vergi teşviği geliyor. Genç girişimciler 3 yıl boyunca asgari ücrete kadar kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler. Tarımda daha büyük işletmelerle faaliyette bulunma teşvik ediliyor.


5- Vergi güvenliği ve vergiye uyum güçlendiriliyor: Beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor.


6- Sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu düzenlemeler yapılıyor: Eşin anne babasının oturduğu ev için de emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmeyecek.


7- Bakanlar Kurulu'nun yetkileri artırılıyor.


VERGİ AZALTMA İMKÂNI


Yeni kanunda daha çok insanın beyanname verecek olması bazı giderlerin vergiden düşürülmesinin yolunu açacak. Daha önce beyanname vermeden vergi ödeyenler şimdi bu sayede eğitim, sağlık gibi giderlerini matrahtan düşürerek daha az vergi ödeme imkânına kavuşacak.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?


24.04.1964 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 28.01.1981, askerlik borçlanmasıyla 3620 gün primim var. Halen çalışıyorum. Semih SATICI


Emeklilik şartlarınız 25 yıl, 46 yaş ve 5075 prim günü. Yaş ve yılınız tamamlanmış ama priminiz eksik. 3600 günden emeklilik için ise bu güne ulaştığınız tarihe göre 56 ya da 57 yaşını bekleyeceksiniz. Eğer 3600'ü tamamlama tarihi 2002'den önce ise 55 yaş olacak.


21.12.1965 doğumluyum. 01.01.1984 başlangıcım. 3650 gün primim var. Askerlik borçlanabilir miyim? Durmuş Ali KOCABAŞ


25 yıl 48 yaş ve 5225 prim günü şartlarınız var. Yıl ve yaş dolmuş. Primin tamamlanması lazım. Askerlik yaptığınız tarihe göre borçlanmanız prim kazandırır. Ama yetmez. 3600 günden emeklilik için ise en az 55 yaş gerekiyor.


12.08.1975 doğumluyum. 28.10.1996 tarihinde sigortalı oldum. 5400 günüm var. Filiz BAŞÇI


20 yıl 53 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Yıl şartı bu sene dolacak. Priminizi tamamlayıp 12.08.2028 tarihini bekleyin.


MAAŞ ALAMAZSINIZ


Eşim çalışmama izin vermiyor istifa etsem işsizlik maaşı alabilir miyim? Duygu BİLGİÇ 


Kendi isteğinizle ayrılırsanız maalesef işsizlik maaşı alamazsınız. Aynı zamanda bu sebeple istifa ederseniz tazminat da alamazsınız. Ancak eğer evliliğiniz üzerinden 1 yıl geçmemişse tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz.


BELGELERİ SAKLAYIN


3 senedir bir mağazada müdürlük yapıyorum. Maaşım bordroda asgari ücret gösteriliyor. Kalan parayı elden veriyorlar. Elden aldığıma dair mail, kasa defteri gibi belgelerim var. Mağaza kapanacak. Nasıl hak arayabilirim? (Bekir Y.)


Tazminatınız gerçek maaştan ödenmez ise dava açıp bu belgeleri mahkemeye sunabilirsiniz. Böylece tazminatınız gerçek maaşınız üzerinden hesaplanacaktır.


SADECE KAMU ALACAĞI


Benim ortağıma devrettiğim şirket 1 sene sonra battı. Bu kamu borçlarından sorumlu tutulma durumu bankalara olan borçları da kapsıyor mu? Ali Rıza KARAHAN


Bankalar özel kurumlar ve onlarla girdiğiniz alacak borç ilişkisi de özel hukukun konusu. Dolayısıyla kamu alacaklarındaki emsal karar burada geçerli olmayacaktır.




Faruk ERDEM/Sabah


Geri Dön