28 / 12 / 2024

Kayseri'de 186 adet riskli yapı yıkıldı!

Kayseri'de 186 adet riskli yapı yıkıldı!

Kayseri'de bu yıl içerisinde 270 riskli yapı tespit edilerek bunlardan 186'sı yıkıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kentsel dönüşüm yaparken, riskli yapıların sahiplerini de mağdur etmeyip kira ve taşınma masraflarını da ödüyor..



Kayseri'de riskli yapıların belirlenmesi ve yıkılması ile ilgili bilgiler veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine dair 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliği var. Bu uygulama kanunu ve yönetmeliğin iki hususu var. Birincisi riskli yapı tespiti ikincisi riskli alan tespiti. Riskli yapı tespitinde kanun bakanlığımıza her türlü kamu veya özel binaların risk durumunu tespit etme yetkisi verdi. Amacımız deprem olduğunda binanız eğer o depremin şiddetine dayanaklı değil ise o günü bekleyip mağdur olmayın gelin bugünden binanızın risk durumunu tespit edin riskli ise binanızı yıkın yeniden yapın diyoruz. Vatandaş bunu şöyle yapacak. Bizim il müdürlüğümüzün sitesinden alt yapı ve kentsel dönüşüm hizmetleri genel müdürlüğü sitesinde Kayseri için riskli bina tespitini yapacak bizden lisanslı firmalarımız var.

 

Vatandaş bu firmalara benim binamın risk durumu nedir diye sorduğunda cüzi bir ücretle binasıyla ilgili rapor alabilir. Metrekaresi 2 lira veya 2,5 lira. Fakat burada önemli olan bizden lisanslı firmalara bu tespiti yaptırmak. Testten sonra eğer binaları riskli çıkar ve biz bunu onaylarsak il müdürlüğü olarak görevimiz bu o binayı 60 gün içerisinde yıkmak. Binanın sağlam olmadığını tespit ediyoruz." dedi. 


Kayseri şehircilikte Türkiye'ye örnek Kayseri'de bu yıl içerisinde 270 riskli yapı tespit edilerek bunlardan 1 86'sı yıkıldı. Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğü kentsel dönüşüm yaparken riskli yapıların sahiplerini de mağdur etmeyip kira ve taşınma masraflarını da ödüyor. 


270 riskli konut tespit edildi 

Kayseri'de 270 riskli yapı tespit edildiğini ve bunlardan 186'smm yıkıldığını kaydeden Bebek, "Kayseri'de toplam 270 konut bağımsız bölüm ve işyeri tespiti yapıldı, 186'sı yıkıldı. 84 adet yıkılmak üzere işlemleri bekleyen var. Bakanlık olarak 189 kişiye kira yardımı yapıyoruz. 23 kişi de kira yardımı alacakları arasında. 6 kişiye taşınma yardımı verdik. Bunların toplam rakamı Kayseri için bugüne kadar vatandaşa 408 bin 750 lira karşılıksız kira yardımı uyguladık. 


Kiracıları da mağdur etmiyoruz kişi başı bin 100 lira taşınma yardımı veriyoruz. Bugüne kadarda 6 kişiye 6 bin 600 lira taşınma yardımı bakanlığımızca ödendi. Türkiye için şuana kadar 60 bin bina tespit edildi. Türkiye'de şuan 600 milyon lira bakanlığımızca vatandaşlara doğrudan yardım olarak aktarıldı. 


Biz vatandaşların binasını riskli olarak tespit edip onardıktan sonra talep ederlerse yine kanun gereği kendilerine aylık 550 liradan olmak üzere 18 ay kira yardımı ve taşınma yardımı ödüyoruz. Bunları kabul etmezler ise binaları yapmak için herhangi bir bankadan kredi kullandıklarında kredi faizlerinin yarısını da ödüyoruz." diye belirtti. 

kayseri yapı denetimde iyi durumda Kayseri'de Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü lisanslı 36 adet yapı denetim firması olduğunu söyleyen Bebek, "Biz bu firmalarımızı resen denetlediğimiz gibi planlı ve şikayet üzerine de denetliyoruz. 

Denetim sonuçlarına aykırı durumda olanlara 1 yıla kadar idari yaptırım uyguluyoruz. Faaliyeti durduruyoruz. 3 kere tekrar eden firmalar tekrar bu şekilde yasaklı hale geliyor. Kayseri'de bu şehircilik uygulama konuları hassas. 

Bize en ufak bir aksaklık dahi geliyor. Biz orada inceleme yapıyoruz. 


Denetim görevini eksik yapan veya yerine getirmeyen denetçiler hakkında işlem uyguluyoruz. Bugüne kadar uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz. Bizim buradan yapı sahiplerinden istediğimiz şudur anlaştıkları müteahhitle birlikte binaları yaptırırken yapı denetim firmalarımızın yaptıkları işe saygı duysunlar. Çünkü yapı denetim firmalarımızın denetim yetkisi onların binasının güvenli olmasının teminini sağlayacaktır. Onun için yapı denetim firmalarımıza güvensinler, inansınlar. Kayseri bu noktada çokta kötü bir durumda değil. Türkiye'nin normallerine göre iyi bir durumda. Yani binalarımız artık denetleniyor. Kayseri'de mühendislik hizmeti almayan bir bina yapılmıyor." dedi. 


200 bin konutun dönüşümü sağlandı 

Bebek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hedefimiz 2023'te 10 sene içerisinde Türkiye'deki 3 milyon 500 bin konuta, 20 yılda ise 6 milyon 500 bin konuta ulaşarak bunların dönüşümünü sağlamak. Bu yıl sonuna kadar ise tüm Türkiye'deki hedefimiz 200 bin konut, 2014 sonunda ise 400 bin konutun dönüşümünü sağlamak. Bizim sloganımız şu, 'deprem olduğunda en güvenli yeriniz içinde yaşadığınız eviniz olsun." yeni yapılar güvenli Kayseri'deki yeni yapılan yapıları güvenli bulduğunu söyleyen Bebek, "Kayseri'deki müteahhitler ve yapı malzemeciler CE (Avrupa Birliği ürün güvenliği ) işareti olan malzemeleri kullanıyorlar. Örneğin hazır betonda şuanda piyasadaki hazır betoncular CE güvenlik beyanına uygun olarak malzeme üretiyorlar. 

Üretmeyenleri denetliyoruz ve gerekli idari yaptırımları uyguluyoruz. Dolayısıyla piyasada üretilen malzemeler güvenli malzemelerdir. Yani projede C25 betonu yazıyor ise yapılarında da C25 betonu kullanacaklar. 

Dolayısıyla şuanda Kayseri ilinde ürünlerle ilgili güvenli malzeme kullanıldığından gerek betonda gerek demirde yapı malzemesi yönünden sıkıntımız yok." ifadelerini kullandı. Bebek, açıklamasına şunları ekledi: "Şehircilik uygulamaları noktasında Kayseri, Türkiye'ye örnek olur. Güvenli ve yapı üretme açısından Kayseri Türkiye'de iyi konumdadır. Ama yeterli değildir. Denetimi bıraktığımız anda eskiye gidiş olacağı insanın doğasında var. Yapılan yapılarla ilgili olarak gerçek mühendislik hizmeti veriliyor ve bizde bunu kontrol ediyoruz. Bütün binalarda zorunlu deprem sigortası da yapılmalıdır" 


Kayseri Anadolu Haber Gazetesi


Geri Dön