27 / 04 / 2024

Kayseri'de Abdullah Gül Müzesi açılacak!

Kayseri'de Abdullah Gül Müzesi açılacak!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kişisel eşyaları ile yaşam öyküsünü konu alan basılı eserlerin yer alacağı müze-kütüphane, Abdullah Gül Üniversitesi'nin (AGU) Kayseri kent merkezindeki Sümer yerleşkesinde açılacak.



İnşaat çalışmalarına geçen yıl başlanan Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Müzesi' 7 bin metrekare alana sahip 3 binadan oluşuyor. Yü sonunda açılması öngörülen kompleks, bazı Avrupa ülkeleri ile Amerika'da devlet başkanları için kurulan müzeler örnek alınarak inşa ediliyor. Abdullah Gül döneminde Çankaya'da oluşturulan bir ekip, cumhurbaşkanları adına kurulması öngörülen müzeler için Amerika'ya giderek eski başkanlardan Franklin Roosevelt adına açılan müzede incelemelerde bulundu. Proje için gerekli yasal altyapı, ekibin Amerika'dan dönüşünün ardından hazırlandı. Söz konusu projeyle, Türkiye'nin yıllar içinde geçirdiği evreler ve alınan mesafenin gelecek kuşaklara aktarüması öngörülüyor. Gül'ün adım taşıyacak müzenin, bundan sonraki cumhurbaşkanları için de örnek olabileceği ifade ediliyor. Müzede, Gül döneminde Çankaya'da basılan 17 kitabın yanı sıra, Gül'ün kişisel eşyaları, bazı konuşma metinleri, fotoğraflar, yakın geçmişe ışık tutacak yazışma ve belgelerler ile fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in Çankaya Köşkü'nü görselleştiren kitabı yer alacak. 


Köşk'teki 7 yıla 17 kitap 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinde yaptığı ziyaretler ve konuşmalar, 7 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde gerçekleştirilen tadilat, restorasyon çalışmaları, Köşk'teki sanat eserleri, protokol uygulamaları ve hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine ilişkin bilgiler 17 kitapta toplandı. Kitapların tanıtımı, dün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından İstanbul'da yapıldı. Kitaplar arasında, Köşk koleksiyonundan örneklerin yer aldığı Çankaya'nın Hazineleri, Çankaya Köşkü'nün mutfağı, yemekleri, davet sofraları ve sunumlarının anlatıldığı ihtimam, Zarafet, Lezzet, Çankaya ve Tarabya'daki değişikliklerin anlatıldığı Cumhurbaşkanlığının Değişen Yüzü kitapları görsel zenginlikleriyle dikkati çekiyor. 


Dünya 


Geri Dön