27 / 12 / 2024

Kayseri'deki 130 fabrikanın "enerji karnesi" çıkarıldı!

Kayseri'deki 130 fabrikanın

Kayseri OSB 'de faaliyet gösteren 130 fabrikanın enerji kayıpları belirlenerek rapor hazırlandı. Hazırlanan rapora göre, fabrikaların yapacağı düzenlemelerle yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlayabilecekleri belirlendi




Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından bölgede faaliyet gösteren 130 fabrikanın enerji kayıplarının belirlenmesine yönelik çalışmanın ardından hazırlanan rapora göre fabrikaların yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlayabilecekleri belirlendi.


Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem bölgenin hem de sanayicinin enerjiyle alakalı yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için ciddi manada çalışma yaptıklarını söyledi.


İlk etapta bölgedeki kayıp kaçağın azaltılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini belirten Hasyüncü, göreve geldiklerinde OSB'deki kayıp kaçak oranının yüzde 4'ün üzerinde olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.


Bu oranın Türkiye şartlarında çok büyük bir rakam olduğuna dikkati çeken Hasyüncü, şunları kaydetti:


"Zaten normal şartlarda birçok nedenden dolayı yurt dışında üretim yapan rakiplerimizle rekabet etmekte zorlanırken bir de enerji konusundaki bu sıkıntı sanayicimizi iyice zor duruma düşürüyordu. Kayıp kaçağın nereden kaynaklandığını inceledik. Daha sonra havai hatların yer altına alınması, trafoların değiştirilmesi gibi çalışmalar yaptık. Planlama yaptık her yıl belli sayıda caddedeki hatları yer altına alıp trafoları değiştirdik. 8 yıl boyunca bütçemizin yaklaşık yüzde 25'i gibi bir rakamı yani 10 milyon lirayı enerji yatırımlarına harcadık. Bundan dolayı kesintisiz ve kayıpsız bir enerji oldu. Yüzde 4 olan kayıp kaçağımızı binde 4'e düşürdük. Yüzde 90 daha verim elde ettik. Bu da sanayicimize artı değer olarak geri döndü. Kayıp kaçak oranında dünya ortalamasının bile çok çok altındayız."


Bölgenin kayıp kaçak sorununu tamamen çözdükten sonra sanayicilerin elektrik enerjisi konusunda yaşadığı sıkıntılara eğilmeye başladıklarına dikkati çeken Hasyüncü, ücretsiz enerji taraması yapmak için bölgedeki 1000 TEP'in (Ton Eşdeğer Petrol) üzerinde elektrik enerjisi tüketen 150 fabrikayla tek tek görüştüklerini anlattı.


130 fabrikanın bu taleplerine olumlu cevap verdiğini kaydeden Hasyüncü, OSB mühendislerinin 1 yıl boyunca bu fabrikalarda çalışma yaptığını ve tesislerin enerji karnesini çıkararak enerji kayıplarını belirlediklerini dile getirdi.


Yapılan çalışmanın rapor haline getirildiğini ve önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle sanayicilere dağıtılacağını belirten Hasyüncü, "Her fabrika için dosya oluşturduk. Fabrikalar birim birim ele alındı. Hangi birimde ne kadar elektrik tüketiliyor, bunun ne kadarı israf ediliyor. Yapılacak yeniliklerle ne kadar enerji tasarrufu sağlanabilir gibi konuları belirledik. Her birimin karşısına tüketim ve yapılabilecek tasarruf değerlerini yazdık. Mesela aydınlatmayı değiştirirseniz şu kadar zamanda amorti ediyor, şu kadar tasarrufunuz olur, buhar kazanını değiştirirseniz tasarruf şu kadar olur, motorları değiştirirsen şu kadar tasarruf sağlarsın şeklinde tek tek kalem kalem rapor hazırladık" şeklinde konuştu.


- Yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanabilecek


Sanayicilerin hazırlanan rapora uymaları durumunda yüzde 15 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda enerji tasarrufu sağlayabileceklerini belirlediklerini ifade eden Hasyüncü, şöyle devam etti:


"Bazı firmaların sadece bir kazanı değiştirmesi durumunda yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayabileceğini gördük. Teknik olarak bilgileri tek tek incelendi. Sanayicimiz bunu kendisi değerlendirecek. Eğer bu 130 firmanın tamamı verdiğimiz programı uygularsa bir yıl içinde tüm bölge genelinde ortalama yüzde 20-30 gibi bir tasarruf söz konusu oluyor. Yapılan yenileme çalışmalarının kaç yılda amorti edeceği de raporda yer alıyor. Mesela buhar kazanını değiştirirsen 6 ayda, aydınlatmalarını değiştiren 2 yılda amorti edebilecek diye de her bir maddenin karşısına not düşülüyor. Sanayici buna bakarak öncelik sırasını belirleyebilecek."


Bu çalışmayı yaparken sanayiciden herhangi bir ücret almadıklarını belirten Hasyüncü, gerek OSB gerekse Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) katkılarıyla bu çalışmayı yürüttüklerini ve Türkiye'de buna benzer bölge olarak bir çalışmanın olmadığını söyledi.



AA


Geri Dön