03 / 09 / 2024

OGM’den İzmir’de yanan alanların orman sınırlarının dışına çıkarıldığı iddialarına yalanlama!

OGM’den İzmir’de yanan alanların orman sınırlarının dışına çıkarıldığı iddialarına yalanlama!

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yaptığı açıklamada bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alanın orman sınırlarının dışına çıkarıldığı" iddialarını yalanladı.




Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yaptığı açıklamada bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 15 gün önce yanan ormanlık alanın orman sınırlarının dışına çıkarıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen  İzmir  depremi sonrasında konutları zarar gören vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Bayraklı ilçesinde bir alanın belirlendiği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada deprem konutları için belirlenmiş olan 375 hektarlık bu alanın, orman sınırları içinde ancak orman vasfına sahip olmadığı kaydedilerek, şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu bu alanın, depremzedelere konut inşasında değerlendirilmesi için 26 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’deki kararla orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir fakat  yapılan bu hukuki işlem, Danıştay tarafından usuldeki eksiklik gerekçe gösterilerek 13 Ekim 2023 tarihinde iptal edildi. Bu işlemdeki usulden kaynaklanan eksiklik giderilerek tashih edilmiş ve 31 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile orman sınırları dışına yeniden çıkartılmasına karar verildi.”

OGM’den İzmir’de yanan alanların orman sınırlarının dışına çıkarıldığı iddialarına yalanlama!

Yapılan açıklamada, söz konusu bu süreç devam ederken 15 Ağustos 2024 tarihinde İzmir'in Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde çıkan yangında Resmi Gazete'deki kararla orman sınırlarının dışına çıkarılan alanın 95 hektarlık kısmının zarar gördüğü kaydedilerek, "Etkilenmiş olan bu kısım, orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfını taşımayan bir alandır. Sonuç olarak, haber ve yorumlarda öne sürüldüğü gibi yanan bir orman alanının orman sınırlarının dışına çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir." ifadeleri kullandı.


ORMANLAR ANAYASA’NIN 169. MADDESİYLE KORUMA ALTINDA


Ayrıca bir alanın orman sınırlarının dışına 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16. maddesi kapsamında çıkarıldığı bildirilen açıklamada, burada göz önüne alınan hususun alanın "orman vasfını" taşımaması olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada, Türkiye'deki ormanların Anayasa'nın 169. maddesiyle koruma altına alındığına değinilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Yanan ormanlarımız, meydana gelen yangın sonrası yeniden ormanlaştırılmakta ve bu sahalarda yapılacak ağaçlandırma çalışmaları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İzmir’deki yangında zarar gören ormanlarımızın yeniden ağaçlandırılması için çalışmalara yangın sonrası başlandı. Ayrıca, orman dışına çıkarılmış olan alanın en az iki katı kadar alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Genel Müdürlüğü’ne yeni orman tesis edilmesi için tahsis edilmekte, bu alanlarda orman tesis edilmesi çalışmaları yapılmaktadır."

 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan  Ankara  Çankaya'da satılık arsa! Yatırımcılar dikkat!

Konut sektörü en ölü sezonu geride bıraktı! Şu anda sektörde kıpırdama var!

Arsa yatırımı yapmak isteyenler için uzmanından çok önemli iki öneri geldi!


Geri Dön