25 / 12 / 2024

Kayserili firma körfez ülkelerinde taş yünü üretimi yapacak!

Kayserili firma körfez ülkelerinde taş yünü üretimi yapacak!

Kayseri OSB'de taş yünü üreten bir firma, Belçikalı ortağıyla körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelerin yanı sıra Türk cumhuriyetlerinde izolasyonda kullanılan taş yününü üretecek...



Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciyes Dağı'nın eteklerinden çıkardıkları volkanik bazalt taşını 1600 derece ısıda eriterek elyaf haline getirdiklerini ve yılda 60 bin ton yalıtım malzemesi taş yününü elde ettiklerini söyledi.


Taş yününün sahip olduğu özelliklerle dünyanın en iyi yalıtım malzemesi olduğunu belirten Hasyüncü, taş yününün sadece ısı, ses ve su yalıtımı yapmadığını ayrıca yanmaya karşı da dayanıklı olduğunu vurguladı.


"Yalıtımın sadece soğuğa karşı yapılması gerektiği" gibi yanlış bir inanış olduğunu dile getiren Hasyüncü, dünyanın birçok yerinde, soğutmaya ısıtmadan çok daha fazla enerji harcandığını, Türkiye'de de enerji tüketiminin tavan yaptığı dönemin yazın sıcakların arttığı dönemler olduğunu kaydetti.


YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLIYOR


Taş yünü ile izole edilen binaların gerek sıcak gerekse soğukta yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığının yapılan araştırmalarla ispatlandığını ifade eden Hasyüncü, şunları kaydetti:


"O bakımdan sadece soğuğa karşı değil aslında en büyük yalıtımın güneşe karşı yapılması gerekiyor. İnsanlarda yavaş yavaş bu bilince varıyor. Geçmiş yıllarda Türkiye'de yalıtımda taş yününün payı 2,5 iken 5'e çıktı. Eğer bu rakam 30-40'a çıkarsa ihtiyacı karşılayabilmek için bizim tesis gibi 50 tesis daha gerekir. Kışın ısınmak için 400 lira veren bir aile, taş yünü ile yalıtım yaptırdığı zaman 200 lira ödüyor. Bu durum Türkiye'yi enerji konusunda dışa bağımlılıktan da kurtarır. Çünkü enerjide en iyi yatırım tasarruftur."


YANMAYAN TEK YALITIM MALZEMESİ


Diğer yalıtım ürünlerinin kimyasal olması, yanma özelliğinin bulunması ve yangın anında zehirli gaz salgılaması gibi nedenlerden dolayı birçok ülkede yasaklandığını belirten Hasyüncü, "Yalıtım malzemesi olarak dünyada yanmayan tek ürün taş yünü. Türkiye'de ilk defa hastanelerde taş yünü kullanılması mecburi hale getirildi. Biz de ülkenin en büyük taş yünü üreticilerinden birisi olarak ürettiğimiz yalıtım malzemesi ile hastaneleri yangına karşı koruyacağız" dedi.


KÖRFEZ ÜLKELERİNDE TAŞ YÜNÜ ÜRETECEKLER


Geçtiğimiz günlerde ürünlerinin yurt içinde satış ve dağıtımını gerçekleştiren Belçika merkezli yaklaşık 40 ülkede 350 şirketi bulunan ve yıllık cirosu 6,5 milyar avroyu bulan bir firma ile yüzde 50 ortak olduklarını anlatan Hasyüncü, bu firmayla daha da büyüyerek dünya markası olma yolunda adımlar atacaklarını söyledi.


Özellikle körfez ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinde taş yünü üretim fabrikası kurmak için araştırma yapmaya başladıklarını ifade eden Hasyüncü, şöyle devam etti:


"Dünyanın neresinde ne kadar üretim var, ne kadar tüketim var, maliyetler nedir, kaça satılıyor, nerede yatırım yaparsak daha uygun olur gibi araştırma çalışmalarını tamamladıktan sonra 2014 yılından itibaren körfez ülkeleri veya Türk cumhuriyetlerinde taş yünü üreteceğiz. Dünyadaki taş yünü fabrikalarındaki makinelerin büyük çoğunluğu Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yapılıyor. Üretim sırasında kullandığımız makinelerin büyük çoğunluğunun yerli olması nedeniyle yurt dışında kuracağımız üretim tesislerini daha ucuza mal edeceğiz. En büyük avantajımız bu olacak."


AA


Geri Dön