28 / 04 / 2024

KDK'dan son dakika kararı! Depremde hasar gören bina sahipleri dikkat! Sigorta tazminatı tarifesi değişti!

KDK'dan son dakika kararı! Depremde hasar gören bina sahipleri dikkat! Sigorta tazminatı tarifesi değişti!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evleri hasar görenlere 2022 yılı tarifesine göre ödenen sigorta tazminatının, 2023 yılı tarifesine göre ödenmesi planlanıyor.



Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evleri hasar gören vatandaşlara, 2022 yılı tarifesine göre ödenen sigorta tazminatının, 2023 yılı tarifesine göre ödenmesi konusunda tavsiye kararı verildi.

SİGORTA TAZMİNATI 3 BİN 016 TL ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

KDK'nin kararına göre, depremde evleri hasar gören bazı depremzedeler, sigorta tazminatının 2022 yılı için geçerli metrekare birim fiyatı 1508 lira üzerinden hesaplandığını belirterek, tazminatın 2023 yılı birim fiyatı olan 3 bin 16 lira üzerinden hesaplanarak ödenmesi talebiyle başvuruda buluştu. Gelenn başvuruyu inceleyen KDK, mağduriyetlerin giderilmesi için düzenleme yapılması konusunda Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanlığı ile Sigortacılık ile Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına yönelik karar verdi.

KDK dan son dakika kararı! Depremde hasar gören bina sahipleri dikkat! Sigorta tazminatı tarifesi değişti!

KDK'DAN, DEPREMDE EVİ HASAR GÖRENLER İÇİN SON DAKİKA KARARI!

KDK'nin kararında, sigorta poliçelerindeki esaslı tarife değişikliklerinin sigorta sahiplerinin açık bilgisine sunulmadan, eski tarife rakamları üzerinden hak sahiplerine ödeme yapıldığı, bunun depremzedelerin mağduriyetine yol açtığı ifade edildi.

Bu durumun hakkaniyete aykırı olduğuna yönelik açıklanan kararda, zorunlu deprem sigortasının sağladığı teminatların ülkenin birçok yerinde ve konut tipine göre gerçek sigorta değerinin altında olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Sosyal adaletin sağlanması ve depremden etkilenen kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına ödemelere ilişkin mevzuatta düzenleme gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan kararda, depremzedelere ödemelerin 2023 yılı tarifesine göre yapılmasının sağlanması gerektiği belirtildi.

ZORUNLU AFET SİGORTASI GELİYOR!

Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayan 'zorunlu afet sigortası' için devlet harekete geti.  2024 yılında uygulamaya alınması beklenen afet sigortasıyla birlikte, bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılmış olacak.

Orta Vadeli Program'ın önemli konularından biri "afet yönetimi" oldu. Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan "zorunlu afet sigortası" 2024 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bu kapsamda kat malikleri, kiracılar eşyalarını sigortalayabilecek modelle üzerinde çalışmalarda sona gelindi, zorunlu afet sigortasının hayata geçmesiyle beraber sigorta şirketleri sisteme entegre olacak.

12. Kalkınma Planı'nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

2024'te devreye girecek: Zorunlu afet sigortası resmen geliyor!

Geri Dön