26 / 12 / 2024

12. Kalkınma Planı'nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

12. Kalkınma Planı'nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

12. Kalkınma Planı kapsamında, ülke genelinde 2028 yılında 15,2 milyon konut ve iş yerinin zorunlu deprem sigortasına dahil olması planlanıyor. 



TBMM'ye sunulan 2024-2028 dönemine ilişkin 12. Kalkınma Planı'na göre, yerleşim yerlerinin ve toplumun afetlere karşı dirençliliğinin artırılması, afet risk ve zararlarının azaltıalrak can ve mal kayıplarının asgari seviyeye indirilmesi,  afet yönetiminin tüm süreçlerinin etkin sürdürülmesi, toplumun ve tüm kuruluşların afet farkındalığının artırılması planlanıyor. 

Pşan çerçevesinde, ülke genelinde, bölgelerin sosyoekonomik ve fiziksel özellikleri esas alınarak bütün afet tehlike türlerine göre önceliklendirme yapılacak, afet risk ve zararlarını azaltıcı çalışmala sürdürülecek. 

Bu kapsamda, "Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi" hazırlanacak. "İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP)"  takip edilerek güncelleme çalışmaları yapılacak. "Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformu"nun etkinliği artırılarak karar alma mekanizması aktif duruma getirilecek. Afet yönetimine ilişkin  uluslararası işbirlikleri artırılacak.

Afet yönetiminden sorumlu merkezi ve yerel birimlerin teknik ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi çalışmaları uygulanarak,  teknik personele deprem yönetmelikleri ve afet yönetimi konusuna ilişkin düzenli eğitimler verilecek.

12. Kalkınma Planı nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

ERKEN UYARI VE TAHMİN SİSTEMLERİ GELİYOR 

Afet tehlike türlerine göre ülke ve bölge ölçeğinde bütünleşik erken uyarı ve tahmin sistemlerinin kurulması, erken uyarı amaçlı veri analizini, afetlerin izlenmesini, komuta ve sevkiyatı sağlamak amacıyla yeni teknolojik imkanlardan faydalanılması planlanıyor. 

Afet anında tüm kaynakları etkin yönetebilen ve coğrafi bilgi sistemi temelli karar destek mekanizması yapılacak ve güncelliği sağlanacak. Uzaktan algılama ve görüntüleme sistemlerinin afet tehlike ve risk düşürme çalışmalarında etkin kullanımı oluşturulacak. 

Afetlere hazırlık ve afet sonrası müdahalede kritik önemi bulunan haiz yapı türleri izlenerek gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak, yapı sağlığı izleme sistemlerinin kurulumu ülke genelinde yaygın hale getirilecek. 

Mevcut ve yeni inşa edilecek tüm alt ve üstyapıların afetlere karşı dirençliliği sağlanacak. Ulusal ölçekte kritik altyapı ve üstyapılar türlerine göre sınıflandırılarak, çoklu afet tehlikelerine göre risk değerlendirmesi gerçekleştirilecek ve gerekli görülenler güçlendirilecek. Altyapıların çoklu afet tehlikelerine karşı korunması için bakım ve onarımları düzenli şekilde gerçekleştirilecek. 

Eğitim ve sağlık başta olacak şekilde kamu hizmetlerinin sunulduğu yapıların afet ve olağanüstü durumlara karşı hazırlık durumunun da güçlendirileceği belirtildi. 

12. Kalkınma Planı nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

DERE YATAKLARINA MÜDAHALE İÇİN MEVZUAT GELİYOR 

İklim değişikliğiyle ilgili afet tehlikelerine karşı toplumsal dirençlilik artırılacak ve uyum kapasitesi kuvvetlendirilecek. Taşkın yönetim planları tamamlanaacak ve güncel kalması sağlanacak. Taşkın koruma ve kontrol yatırımlarında bölgelerin mevsimsel yağış şartları, nüfusu, stratejik tesisler ve tarım arazilerinin durumuna dikkat edilecek, taşkın koruma ve kontrol tesislerinin sayısı çoğaltılacak. Taşkınların etkilerinin asgari seviyeye düşürülebilmesi, dere yataklarına yapılan müdahalelerin engellenmesi ve taşkın riskinin yapılacak tüm çalışmalarda dikkate alınması için gerekli mevzuat hazırlanacak. 

Belirlenen çoklu afet senaryolarına göre, olası afetlerden etkilenenlerin ve afet bölgesindeki ekonomik ve sosyal hayatın iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin "Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı" tamamlanacak. Afet tehlike ve riski yüksek yerler için yerel düzeyde sürdürülecek faaliyetleri planlamaya, izlemeye ve değerlendirmeye yönelik "Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı-Uygulama Planı" oluşturulacak. 

Afet risk aktarım yöntemleri ve finansman imkanları hazırlanacak. Afet risklerinin azaltılmasına ilişkin finansal ve mali araçlar çeşitlendirilerek geliştirilecek. Tüm afet tehlikelerini kapsayacak zorunlu afet sigorta mekanizması geliştirilecek ve yaygın hale getirilecek, afet sigortası beyanı ve ödemesinin etkin takibi  yapılacak. Afet yönetimiyle bağlantılı sermaye piyasası ürünlerinin yaygınlaştırılmasına  ilişkin çalışmalar yapılacak.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin etkilerinin giderilmesi amacıyla iyileştirme çalışmaları devam ettirilecek. 

Yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde deprem bölgesindeki altyapıların afetlere karşı dayanıklılığı artırılacak, bölgenin sağlıklı ve dirençli dokusunun oluşmasına katkıda bulunulurken, ayrıca yeniden imar çalışmaları kapsamında yeşil dönüşümü teşvik edecek ve enerji verimliliğini artıracak yatırımlara destek verilecek. 

Deprem bölgesindeki altyapıların afetlere karşı dayanıklılığı artırılarak iyileştirilmesi için ayrılan finansman kaynakları farklılaştırılacak ve deprem hasarlarının telafisi amacıyla sürdürülecek projelere öncelik tanınacak. 

12. Kalkınma Planı nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

MARMARA'DA GEÇİCİ BARINMA ALANLARININ KAPASİTELERİ ARTIRILACAK 

Olası bir deprem sonrasında can ve mal kaybının en az seviyede tutulabilmesi amacıyla Marmara Bölgesi'nde gerekli risk azaltma çalışmaları sürdürülecek. Kritik altyapı tesislerinin afetlere karşı dayanıklılığı artırılacak ve bölgede afet ve acil durumlarda kullanılması planlanan geçici barınma alanlarının da kapasiteleri yükseltilecek. 

Marmara Bölgesi'nde bulunan kültür ve tabiat varlıklarının afetlere karşı dayanıklı hale getirilecek. 

Engelli, yaşlı, kadın ve çocuklar ile yakınlarına ilişkin arklı afet durumlarında afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili ayrıntılı rehberler hazırlanacak ve eğitimler verilecek.

Toplanma ve geçici barınma alanlarının, engelli, yaşlı, kadın ve çocukların farklılaşan gereksinimlerini giderecek niteliğe sahip olması sağlanacak. 

12. Kalkınma Planı nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA HEDEF 15.2 MİLYON KONUT VE İŞ YERİ 

Afet yönetimi hedeflerine göre, 2022  yılının sonunda 10,9 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortası kapsamına girmişti. Bu rakamın 2028 yılında 15,2 milyona ulaşması öngörülüyor. 2028 yılına kadar tüm şehirlerin sayısal telsiz sistemine dahil edilmesi de hedefleniyor. 

Diğer taraftan, 81 olan AFAD lojistik depo sayısının 2028 yılında 100'e, 2022'de 10 bin 413 olan taşkın kontrol tesisinin 2028'de 11 bin 600'e, havza bazlı tamamlanan taşkın erken uyarı sistemi sayısının ise 2028'de 25'e yükseltilmesi planlanıyor.

Evde bakım maaşı Ocak 2024 zammı az önce hesaplandı! İşte hesaplara yatırılacak o paralar!

Çimentoculara büyük darbe! 17 çimento firması için soruşturma başlatıldı!

354.074 TL'den başlayan fiyata 42 ilde, 462 arsa, yüzde 35 peşinat, 48 ay vade fırsatı!  TOKİ  arsa ihalesi başladı mı?


Geri Dön