28 / 04 / 2024

TOKİ, 5 senede 500 bin sosyal konut yapacak: 12. Kalkınma Planı'yla dar gelirlilere, kadınlara, gençlere müjde!

TOKİ, 5 senede 500 bin sosyal konut yapacak: 12. Kalkınma Planı'yla dar gelirlilere, kadınlara, gençlere müjde!

12. Kalkınma Planı çerçevesinde şehirlerdeki barınma sorununa sağlıklı çözümler üretilebilmesi amacıyla, dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere ilişkin toplu konut uygulamaları sürdürülecek. Ayrıca TOKİ 5 senede 500 bin sosyal konut inşa edecek. İşte detaylar...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, Meclis'e sunulan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'nda, kentsel dönüşüm, şehirleşme ve konut ile çevrenin korunmasına ilişkin başlıklara da yer verildi. 

Kalkınma Planı doğrultusunda temel amacın, "Afet tehlikesi ve riski altındaki alanlarla bu alanların dışındaki riskli binaların sağlıklı ve güvenli yaşamayı esas alacak şekilde dönüştürülmesine ilişkin uygulamaları etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak" olarak belirlendiği açıklandı. 

Söz konusu plana göre, kentsel dönüşümün kent dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun, yerinde dönüşüm anlayışıyla farklı kentsel problemlerle oluşan ihtiyaçlar gözetilecek ve farklı müdahale türlerini içerecek şekilde bütüncül bir yaklaşım oluşturulacak. 

Ayrıca, kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması da zorunlu tutulacak. 

TOKİ, 5 senede 500 bin sosyal konut yapacak: 12. Kalkınma Planı yla dar gelirlilere, kadınlara, gençlere müjde!

ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM ALANLARI BELİRLENECEK

Plan çerçevesinde, yapı stoku ve kentsel altyapı niteliği, can ve mal kaybı açısından afet risk durumu, etkilenen nüfus oranı, toplumsal güçlükler, finansman gereksinimi gibi faktörler dikkate alınarak öncelikli dönüşüm bölgeleri tespit edilecek. 

Ayrıca, gayrimenkullerin gerçek değerleri belirlenecek ve değer yükselişlerinin entsel dönüşümde finansman kaynağı şeklinde kullanılması sağlanacak. 

Kentsel dönüşümde yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için ihtisas mahkemeleri de kurulacak. 

TOKİ, 5 senede 500 bin sosyal konut yapacak: 12. Kalkınma Planı yla dar gelirlilere, kadınlara, gençlere müjde!

TOKİ 5 SENEDE 500 BİN SOSYAL KONUT İNŞA EDECEK 

12. Kalkınma Planı çerçevesinde; 2024 yılından 2028 yılının sonuna kadar dar ve orta gelirlilere ilişkin  TOKİ  tarafından 500 bin konut inşa edilmesi de planlanıyor. 

Plan doğrultusunda, kentsel dirençliliğin artması ve olası risklerin azaltılmasına ilişkin çalışmalar da yapılacak. Bu kapsamda, 1/1000 ölçekli aktif fay haritaları hazırlanarak fay sakınım hattı tespit edilecek. 

Tüm şehirlerde millet bahçesi çalışmaları sürdürülürken yerel yönetimlerin akıllı şehir uygulamalarında yerli ürünlerin kullanımının da yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

Ayrıca, bütün tapu işlem belgeleri elektronik ortama aktarılacak ve işlemler elektronik ortam üzerinden takip edilecek. 

Özellikle şehirlerdeki barınma sorunu için sağlıklı çözümler üretilebilmesi amacıyla dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere ilişkin toplu konut uygulamaları da hayata geçirilecek. 

Afet konutlarının inşasında afetzedelerin barınma ihtiyacını en kısa zamanda giderecek şekilde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat yeniden değerlendirilecek. 

Dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşıyor! 12. Kalkınma Planı'yla resmen açıklandı!

Düşük faizli konut kredisinde son durum ne? Yeni konut kredisi çıktı mı, kimler yararlanabilecek? 

TOKİ 42 ilde 462 arsayı satışa çıkardı! Aralarında İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  de var!


Geri Dön