27 / 04 / 2024

Dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşıyor! 12. Kalkınma Planı'yla resmen açıklandı!

Dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşıyor! 12. Kalkınma Planı'yla resmen açıklandı!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'yla dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşacak. 



Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 2. kalkınma planı olan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 

12. Kalkınma Planı'na göre, 2028 yılında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) 2 trilyon 820 milyar TL'ye, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, enflasyonun yüzde 4,7, işsizliğin yüzde 7,5'e indirilmesi planlanıyor. Ayrıca söz konusu plan dönemi boyunca 5 milyon ek istihdam hedefi de söz konusu.

2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'nın vizyonu "Türkiye Yüzyılı'nda çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye" şeklinde belirlendi.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu planla, milletin temel değerleri ve beklentileri esas alınarak ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanarak, ülkemizin uluslararası konumunun yükseltilmesi ve refahın artırılması da hedefleniyor.

Dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşıyor! 12. Kalkınma Planı yla resmen açıklandı!

Aktarılan bilgilere göre, 12. Kalkınma Planı'yla Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanda sağlayacağı kazanımlardan azami ölçüde yararlanılarak afetler başta olacak şekilde risklere karşı dirençli yaşam alanları ve sürdürülebilir çevre öncelikli alanlar olacak. 

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, söz konusu plan döneminde afetlere karşı dirençli yaşam alanları ve kentsel dönüşüm ile temel altyapı hizmetlerine sahip konuta erişim sağlanacak, çevre ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımıda  esas alınacak. Verilen bilgilere göre, yaşam kalitesi yüksek kırsal kesim ve daha yaşanabilir ve değer üreten kentler ile bölgesel gelişmişlik düzeylerinde yakınsama sağlacak ve toplumsal refah yaygınlaştırılacak.

Dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşıyor! 12. Kalkınma Planı yla resmen açıklandı!

DAR GELİRLİLERİN KONUTA ERİŞİMİ KOLAYLAŞACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, konut kira ve satışlarındaki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik şekilde konut arzını artırıcı ve konuta erişimi kolaylaştırıcı uygulamalar da hayata geçirilecek.

Paylaşılan bilgilere göre, kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler de göz önüna alınarak, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak. 

Ayrıca yine verilen detaylara göre, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri hayata geçiriliyor.

Aktarılan detaylara göre, dar gelirli vatandaşların konuta erişimi kolaylaştırılacak. Kamunun uygun koşullarda sağlamış olduğu konut kredileri ilk defa konut edinimini destekleyecek; dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak biçimde yeni başlayan projelere yönlendirilecek.

Ayrıca konut ve işyeri kiralarıyla 2. el araçların satışına ilişkin idari kayıt eksikliklerinin giderilmesi de sağlanacak.

Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51'in evet demesi yetecek!

Kredili konut satışları eylülde dip yaptı! 2019'dan bu yan en düşük oran görüldü! 


Geri Dön