28 / 04 / 2024

Konut politikaları sil baştan: İşte 12'nci Kalkınma Planı'yla gelen konut sektöründeki 4 yeni hedef! 

Konut politikaları sil baştan: İşte 12'nci Kalkınma Planı'yla gelen konut sektöründeki 4 yeni hedef! 

12'nci Kalkınma Planı kapsamında konuttaki hedefler belirlendi. Peki planda hangi konut politikaları var? İşte ayrıntılar...



Geçen hafta Meclis'e sunulan 12'nci Kalkınma Planı, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ülkemizin potansiyelini harekete geçiren, böylece sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedefinin gerçekleştirilmesini sağlayan bütüncül bir yol haritası çiziyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde kalkınma planı ile konut politikalarını kaleme aldı. 

Prof. Dr. Ali Hepşen, 2024-2028 dönemi için konut politikalarının temel amacının başta dar gelirliler olacak şekilde herkesin ekonomik olarak karşılanabilir, enerji verimli, dirençli, güvenli ve sağlıklı konutlara erişiminin sağlanması olduğunun altını çizdi. 

Konut politikaları sil baştan: İşte 12 nci Kalkınma Planı yla gelen konut sektöründeki 4 yeni hedef! 

1) Erişilebilir Konuta İlişkin Hedefler 

Arz ve talep dengesi gözetilerek herkesin güvenli, dirençli, ekonomik anlamda karşılanabilir konutlara erişimi artırılacak. ÖZellikle şehirlerdeki barınma sorununa sağlıklı çözümler üretilebilmesi amacıyla dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut uygulamaları sürdürülecek. 

2) Dirençli Şehirlere Yönelik Hedefler

Afetlerin ardından acil barınma ihtiyacının ivedilikle giderilmesi amacıyla yapılan ve imar mevzuatını değiştiren düzenlemeler, sürdürülebilir konut çevresi, uygulamada etkinlik, afetlere karşı risk azaltma ve dirençlilik, eskisinden daha sağlam inşa prensipleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek. 

Afetler neticesinde oluşan konut ihtiyacının giderilmesinde bütüncül, adil, maliyet etkin, şeffaflığı ve hesap verebilirliği esas alan çözümler geliştirilecek. Afetlerden etkilenenlere temel insani ihtiyaçlarını giderebileceklerii, güvenli, ulaşılabilir, afetlere karşı dayanıklı ve asgari hayati hizmetleri içeren afet konutları bütüncül bir planlama kapsamında yapılacaktır. 

Afet konutlarının inşasında afetzedelerin barınma ihtiyacını en kısa zamanda karşılayacak şekilde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleri ile ilgili mevzuat tekrar masaya yatırılacak. Afetzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasında standart, işlem sürelerini kısaltan, afetten etkilenme ve konut sahipliğini hakkaniyete uygun olarak dikkate alan modeller ile süreçler yürütülecek. Dayanıklı konut üretiminde hem beşeri hem de teknik kapasite artırılacak.

Konut politikaları sil baştan: İşte 12 nci Kalkınma Planı yla gelen konut sektöründeki 4 yeni hedef! 

3) Kentsel Dönüşüme İlişkin Planlar

Kentsel dönüşümün şehir dokusuna, estetiğine ve kimliğine uygun olarak yerinde dönüşüm anlayışıyla, yaşam kalitesini yükseltme ile kent aidiyetini ve yerel bağları güçlendirme amacı doğrultusunda farklı müdahale türlerini içeren bütüncül bir bakış açısıyla sürdürülmesi sağlanacak. 

Kentsel dönüşüm alanlarının önceliklendirilmesi ile ilgili afet ve iklim tehlikeleri, toplumsal ve ekonomik güçlükler, yapı stoku niteliği ve risk analizlerine dikkat eden bir değerlendirme sistemi uygulamaya alınacak. Kentsel dönüşümün yaygınlaştırılması amacıyla finansman modelleri ve araçları geliştirilecek. 

Kentsel dönüşüm projeleriyle, sosyal yapının gereksinimlerine ve sürdürülebilir kentleşme özelliklerine uygun ve afetlere karşı dirençli yerleşim alanları yapılacak. Kentsel dönüşüm uygulamalarında uzlaşma süreçleri geliştirilecek ve sürece hız kazandırılacak. Ulusal ölçekte kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili proje verilerinin ilgili paydaşlar tarafından izlenebilmesini sağlayacak bilgi sistemi altyapısı hazırlanacak. 

4) Gayrimenkul Veri Yönetimi Hedefleri 

Konut sektöründe arz ve talep yönlü ihtiyaç duyulan veri kaynakları geliştirilecek, konut arz ve talebinin niteliğini veriye dayalı analizlerle tespit etmeye ilişkin araştırma ve projelere destek sağlanacak. Kaçak yapı stoku belirlenecek ve kaçak yapılaşmaya engel olacak önlemler alınacak Gayrimenkul piyasasının etkin işlemesine katkıda bulunulması için gayrimenkullerin gerçek değerinin takibine ilişkin mekanizma oluşturulacak. 

SON DAKİKA CANLI ALTIN FİYATLARI: Altın fiyatlarında yükseliş fırtınası devam ediyor! 24 Ekim Salı altın fiyatları

TOKİ'nin bu ildeki yeni projesi için yarın ihaleye çıkıyor!

Düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar netleşiyor! 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?

Geri Dön