28 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar netleşiyor! 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?

Düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar netleşiyor! 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?

Ev almak isteyenlerin merakla beklediği düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar tek tek belli oluyor. Peki 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?



Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk defa konut sahibi olacaklar için düşük faizli kredi de gündeme geldi.

Ev almak isteyenlerin yakından takip ettiği söz konusu kredi kampanyasının ayrıntıları da netleşmeye başladı.

Milliyet'te yer alan habere göre, gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı  söz konusu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda "Belli bir zamandır son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredilere yönelik sektörde bilgiler dolaşıyor. Pek çok kişinin gündeminde yer alan söz konusu bu bilgi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı bazı açıklamalar çerçevesinde netlik kazanmıştı. Orada ilk evini almak isteyenler için bir destek verilebileceği kaydedilmişti. Konut maliyetlerini düşürmek ve konuta erişimi artırmak durumundayız. Bu çerçevede de kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çalışmalar yapacağız ifadeleri kullanılmıştı.

Düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar netleşiyor! 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?

‘MEVCUT KREDİLERDEN DAHA AVANTAJLI OLABİLİR’

Söz konusu bu düzenlemenin ilk defa konut alacaklara yönelik bir kampanya çerçevesinde olacak. Şu dönemdeki mevcut kredilerden daha avantajlı olabilir. Özel sektörde şu anda krediler aylık yüzde 3 ortalamasının üzerine yükseldi. Söz konusu bu durum da vatandaşların ödeme gücünü düşürüyor.

Konu ile ilgili olarak beklentiler ‘1.20 seviyelerinden kredi kullanımı olabilir mi? Kredi vadesi 10 yıldan 15 yıla uzayabilir mi?’ şeklinde."

BAŞVURU İÇİN ŞARTLAR DA NETLEŞİYOR

Hakan Özelmacıklı açıklamasında "Bu kredi ile ilgili olarak şartlar da getirilecek. Daha önce o ilde yakın zamanda bir konut satmamış olması, eğer hisseli bir konuta sahipse hisse oranının yüzde 50’den daha az olması, alınan konutların belli bir zaman kiraya verilememesi, kişilerin kendilerinin o konutta oturacak olması gibi bazı ek şartlar da değerlendirilebiliyor.

Söz konusu bu düzenleme ‘konut sektöründe düşen ipotekli satışları da destekleyebilir mi?’ şeklinde bir soru da öne çıkıyor. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen ipotekli satışlar Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 50 civarında düşüş gösterdi. Söz konusu toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8.2’ye kadar düştü. Ayrıca Ocak-eylül 2023 döneminde bir önceki seneye göre yüzde 29.6 azalma gösterdi.

Söz konusu krediye erişilememesi konut üreticileri açısından da oldukça soru işareti yaratıyor. Konut üretenler ‘acaba biz üretsek satamayacak mıyız?’ şeklinde bir düşünceye hakim olarak projelerini yapmayı erteleyebiliyorlar. Yaşanan bu durum da konutta arz güvenliğini daha da riske atıyor.

Düşük faizli konut kredisinde ayrıntılar netleşiyor! 1,20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak?

1.20 FAİZ ORANI ÜZERİNDEN ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Söz konusu bu kredilerin yatırım aracı şeklinde kullanılmaması için de yine bazı kriterler de değerlendirilebiliyor. Şu an için 1 milyon Türk Lirası konut kredisi çeken kişinin faiz oranı 1.2 seviyesinde de olsa 120 ay vadede aylık taksiti 15 bin 768 Türk Lirası şeklinde oluyor. 1 milyon kredi için toplamda 1 milyon 892 bin TL ödeniyor.

‘ÖDEMELER İKİ KAT ARTIYOR’

Ayrıca şu an düşündüğümüz yüzde 3 gibi faiz oranlarından hesaplama yapıldığı zaman söz konusu bu ödeme neredeyse iki kat artıyor ve taksitler 30 bin 800 Türk Lirası'na yükseliyor. 1 milyon Türk Lirası kredi için 3 milyon 700 bin Türk Lİrası civarında bir geri ödeme yapılması gerekiyor.

1,20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Mustafa Hakan Özelmacıklı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık raporlarında konut kredisi hacminde önemli derecede düşüş gördüklerini belirterek, toplam konut kredisi hacminin 445 milyar TL seviyesine kadar gerilediğini ve o sebeple de düşük faizli konut kredisi beklentisi olduğunu fakat çıkacağı tarih olarak çok net bir şey söyleyemediklerini söyledi.

Açıklamasında bu kampanyayı mali açıdan da değerlendirdiklerini belirten Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Belki yeni yılı bulabileceğini söyleyebiliriz fakat merakla beklenen söz konusu bu düzenlemenin çok kısa vadede mali açıdan mümkün olmadığını düşünüyoruz." dedi. Özelmacıklı, net tarih verilmese de piyasanın böyle bir beklentisi olduğunu da sözlerine ekledi.

1.20 faizli konut kredisi kampanyası başladı mı? Ev alacaklar dikkat! Düşük faizli konut kredisini kimler alabilir?

Tüketici güven endeksine göre konut satın alabilme ihtimali resmen dibi gördü!

1.20 faizli konut kredisi taksit planı! Kredi tutarı 180 ay vadeyle ne kadar oluyor?

 


Geri Dön