29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51'in evet demesi yetecek!

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51'in evet demesi yetecek!

Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları için devrim niteliğinde yeni bir adım atıldı. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nı kurdu.



Kentsel dönüşüm kanunu sil baştan değişiyor. Müteahhitlerin uzun süredir talep ettiği kentsel dönüşümü hızlandıracak ve sorunları tek çatıda çözecek ilk önemli adım atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde çalışmalara devam eden Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılarak yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu.   Marmara'da olası deprem riskine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak yeni bir adım atıldı. Mecliste görüşülen Kentsel Dönüşüm Kanunu öncesinde uygulayıcı başkanlık kurulmuş oldu.

TOKİ Başkanlığı’na benzer bir yaptırım gücüne sahip olması amaçlanan bu yeni başkanlık ile dönüşümde yüzde 51 çoğunluğun yeterli olacağı belirtiliyor. Depreme dirençli kentler inşa edilmesi planlanan ve yeni yapısal düzenlemeleri de beraberinde getiren bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu karar ilişkin açıklama yapan inşaat sektör temsilcileri, kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kentsel dönüşümü hızlandıracağını ve sorunların çözümünün tek bir başkanlıkta toplanacağına dikkat çekerek “Önceden dönüşümde 3’te 2 çoğunluk aranıyordu. Yani 10 daireden 7’sinin kentsel dönüşüm için imza atması gerekiyordu. Şimdi yüzde 51’e çekilmiş olacak. Bu da kentsel dönüşümü hızlandırır” değerlendirmesinde bulundu.

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51 in evet demesi yetecek!

KENDİ KAYNAĞINI ÜRETECEK

Bilim insanlarının İstanbul’da olası deprem riskine dikkat çeken konut geliştiricileri, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağını ifade ederek, "Nüfus yoğunluğu, riskli binaların yoğunluğu, hizmetler, turizm, sanayi sektörlerinin kalbi olması açısından önemli bir karar. Yine dönüşümde tıkanan noktaların başında kaynak üretilememesi gelmekteydi. Bu kaynak üretimi çalışmalarını da hızlandıracak ve dönüşümün sonuca ulaşmasını kolaylaştıracaktır" değerlendirmesini yaptı.

BAKAN ÖZHASEKİ: ÜLKEMİZİ DAHA HIZLI ŞEKİLDE DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Başkanlığın bünyesinde Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün de hizmet vereceğini kaydeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bir genel müdürlüğümüz sadece Marmara Bölgesi'ndeki kentsel dönüşümü yürütecek, diğer genel müdürlüğümüz ise Marmara dışında kalan bölgelere yönelecek" bilgisini verdi. 

Özhaseki, "Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğümüz ise taşınmazları tespit, planlama ve değerleme işlemlerini gerçekleştirerek kentsel dönüşüm sürecine kaynak oluşturacak" diye ifade etti. Geliştirdikleri modelle hazineye mali bir yük oluşturmadan güçlü şehirler hazırlayacaklarını söyleyen Özhaseki, "Yeni düzenlemelerle inşallah ülkemizi deprem başta olmak üzere afetlere karşı daha hızlı bir şekilde dirençli hale getireceğiz.” diye ifade etti.

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor: Yüzde 51 in evet demesi yetecek!

YÜZDE 51'E ÇEKİLMESİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ AÇAR!

Başkanlıkla sektörün en önemli beklentisinin, kentsel dönüşünde çoğunluk oranının yüzde 51'e çekilmesi olduğunu söyleyen GYODER Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve EYG Gayrimenkul Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Kentsel dönüşümde, 3'te 2 çoğunluktan yüzde 51'e çekilmesi durumunda dönüşümün öne açılır" diye belirtti.

Zaten 3'te 2 çoğunlukla çözümler sıkıştığı için sektörde dönüşüm yapan firmalar yüzde 51'e çekilsin talebine dikkat çeken Çelik, "Bu sıkışıklığın önüne geçilemiyor. Çoğunluğun yakalanamadığı yerde riskli yerlerde bir türlü yapılaşmayı yenilemek mümkün olamıyor" dedi.

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşümde önceden 3’de 2 çoğunluk arandığına söyleyen Akkuş, “Başkanlığın kurulmasıyla dönüşüm hızlanacak ve yüzde 51 ile dönüşüm yapılması söz konusu olabilecek.

"Mesela, önceden 10 dairenin dönüşümün gerçekleşmesi için 7’sinin imzalaması gerekiyordu. Şimdi yüzde 51’in imzalaması yeterli olacak" diye örnek veren Akkuş, "Ya da 500 daireden şu anda 251 kişinin bile imzalaması yeterli olabilecek. Bu da dönüşümü hızlandırır" dedi. 

Konut satışlarına mevduat freni: Piyasanın dinamiklerini değiştirdi! 

Kredili konut satışları eylülde dip yaptı! 2019'dan bu yan en düşük oran görüldü! 

TOKİ Çorum projesinin teslimleri başladı! 743 konut sahiplerini buluyor!


Geri Dön