04 / 05 / 2024

2024'te devreye girecek: Zorunlu afet sigortası resmen geliyor!

2024'te devreye girecek: Zorunlu afet sigortası resmen geliyor!

Orta Vadeli Program'ın açıklanmasıyla birlikte birçok alanda yeni sistemler hayata geçiyor. Bu kapsamda deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan "zorunlu afet sigortası" devreye girecek.



Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan 'zorunlu afet sigortası' için devlet düğmeye bastı. 2024 yılında uygulamaya alınacak afet sigortasıyla beraber, bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılacak.

Orta Vadeli Program'ın önemli konularından birini de "afet yönetimi" oluşturdu. Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan "zorunlu afet sigortası" hayata geçirilecek.

Kat malikleri, kiracılar eşyalarını sigortalayabilecek Modelle üzerinde çalışmalarda sona gelindi, ürünün çıkmasıyla beraber sigorta şirketleri sisteme entegre olacak, poliçe satışları start alacak.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Program'ın afet yönetimi bölümünde politika ve tedbirler 32 başlıkla açıklandı. Zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesinin etkin takibi yapılacak. Bina tamamlama sigortasının kapsamı genişletilecek.

Riskin en aza düşürülmesi, tüketicinin mağdur olmaması için inşaatın başlamasından bitimine kadar geçen zamanda sigorta şirketleri denetim gerçekleştirecek.

ŞİRKET İFLAS EDERSE DEVREYE SİGORTA GİRECEK!

İnşaat süresi içinde şirket iflas eder, evler sahiplerine teslim edilmezse devreye sigorta girecek, ev için o tarihe kadar ödenen tüm bedel tüketiciye ödenecek ya da inşaatın tamamlanması sağlanacak.

İnşaat kalitesinin yükseltilmesi için yapı denetim sürecinde bulunan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası yaygınlaştırılacak. Afet yönetimiyle bağlantılı sermaye piyasası ürünleri yaygınlaştırılacak.

AFET EVLERİNE ERİŞİM KOLAYLAŞACAK

Afet konut üretiminde mülk sahipliği süreçleri iyileştirilecek. Maliyet etkin afet konut üretimi sağlanacak, geri ödeme sistemleri gözden geçirilecek.

Deprem bölgesinde üretim, ticaret ve turizm  faaliyetlerinin afet öncesi canlılığına kavuşturulmasına dair ayrılan finansman kaynakları çeşitlendirilecek.

Riskli ev sorununun çözümü, şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi desteklemek için rezerv alan ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak. Mekânsal planlarda çoklu afet tehlikelerine karşı dirençliliğin sağlanmasına ilişkin kriter ve önlemlere yönelik mevzuatta düzenleme yapılacak.

SOSYAL KONUTTA ÖNCELİK SAĞLANACAK

Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik sağlanacak. Marmara başta olmak üzere afet riski yüksek bölgelerde yoğunluğun azaltılması için bölge dışında yeni endüstriyel gelişim alanları ve lojistik hatları oluşturulacak.

Afet ve acil durumlarda kullanılacak toplanma ve barınma alanlarının sayısı çoğaltılacak, kesintisiz güvenli haberleşme sistemi altyapısının kurulumu tamamlanacak.

2024 ZORUNLU AFET SİGORTASI

Zorunlu afet sigortası gelecek yılın üçüncü çeyreğinde uygulamaya alınacak. Zorunlu deprem sigortası sadece deprem teminatını kapsıyor. Zorunlu afet sigortası depremle beraber sel gibi afetleri de kapsayacak.

DASK poliçelerinde eşya teminatı bulunmuyor, yalnızca konutun metrekaresine göre fiyat veriliyor. Kat malikleri ve kiracılar eşyalarını da afet sigortası çerçevesinde sigortalatabilecek.

Dar gelirlere can suyu olacak yardım! Başvuranın hesabına 2 bin 150 TL yatacak!

Konut sorununa yeni yasa geliyor: Hazine arazileri imara açılacak, ev fiyatları düşecek!

Benzin ve motorine dev zam kapıda! Akaryakıt fiyatları 40 lirayı aşacak! Sürücülere son dakika şoku! 

Geri Dön