06 / 05 / 2024

Emekli olmak isteyenler dikkat! Yeni emeklilik sistemi 2024’te devreye girecek!

Emekli olmak isteyenler dikkat! Yeni emeklilik sistemi 2024’te devreye girecek!

Yeni tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi 2024’te yürürlüğe konacak. İşte merakla beklenen sistemin ayrıntıları...



Ekonomiye yönelik hedef ve politikaların yer aldığı 2024-2026 dönemini içeren 3 senelik Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı.

Planda yer alan verilere göre Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısıyla beraber 2’nci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Konuya yönelik kanuni düzenlemenin gelecek senenin dördüncü çeyreğinde çıkarılması amaçlanıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) çalışan bireylerin, işverenlerince BES'e dahil edilmesine olanak sağlayan otomatik katılım sistemi, 2017’de başlamıştı. Bu kapsamda, tüm çalışanların aylıklarında yüzde 3 kesilerek, BES'e aktarılıyor. Çalışan isterse sistemde kalarak, tasarruf ediyor. Eğer istemezse de sistemden ayrılıyor.

Emekli olmak isteyenler dikkat! Yeni emeklilik sistemi 2024’te devreye girecek!

TES, emeklilikte meydana gelecek gelir kaybını telafi edecek, çalışma sürecindeki hayat standartlarını korumayı sağlayacak ilave emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını hedefleyen bir sistem şeklinde kurgulandı.

Sözcü gazetesinin haberine göre; TES, çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışan bireyin kişisel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve söz konusu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan kişi tarafından gerçekleştirileceği bir 2’nci basamak emeklilik sistemi olarak tasarlandı.

KIDEM TAZMİNATI NE OLACAK?

Kamuoyuna konuya yönelik daha önce yansıyan sistem çalışmalarına göre kapsam dahilindeki herkes karma TES’e dahil olacak. Daha sonra ise, dileyen kişi isteğe bağlı TES’e geçiş yapabilecek.

Yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme yönelik hakları aynı şekilde muhafaza edilecek. Çalışanın bu tarihten önceki çalışma zamanlarına yönelik kıdem tazminatına dair hakları teminat altına alınarak karma TES’e geçiş yapılacak. Kıdem tazminatını hak edecek biçimde işten ayrılan kişi, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek. Aynı zamanda, yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.

Kıdem tazminatı sisteminde brüt ücretinin yüzde 8,33 kadarını kıdem tazminatı şeklinde alan işçi, karma TES’te yüzde 5,33 kadarı kıdem tazminatı ve yüzde 3 kadarı işveren katkısı olmak üzere toplamda yüzde 8,33 oranındaki hakka sahip olacak. Yüzde 3 oranındaki işveren katkısı bireysel fon hesabında birikecek.

Emekli olmak isteyenler dikkat! Yeni emeklilik sistemi 2024’te devreye girecek!

Hâlihazırda çalışan istifa ettiği zaman yüzde 8,33 oranındaki kıdem hakkının hepsi yanarken, karma TES’te bireysel fon hesabındaki yüzde 3 oranındaki hakkı saklı kalacak. Çalışan bireylerin karma TES’e geçmeden önceki kıdem tazminatı hakkı da saklı kalacağı için herhangi bir hak kaybı olmayacak.

İsteğe bağlı TES kapsamında bireysel fon hesabında biriken tutar, çalışanın bazı istisnalar dışında her durumda ve aynı iş yerinde 1 yıldan fazla çalışması kaydıyla işten kendisi ayrılması koşullarında da kazanılmış hakkı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Yeni sosyal konut projeleri geliyor!

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

Moody's'ten Türkiye'ye pozitif kredi notu!


Geri Dön