28 / 04 / 2024

Keleşoğlu Türkiye'nin ilk oto AVM'sini kuracak!

Keleşoğlu Türkiye'nin ilk oto AVM'sini kuracak!

Keleşoğlu Group Beylikdüzü'nde 120 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk oto alışveriş merkezini inşa edecek



Capacity, Flayinn, Metroport ve Pelican Mall alışveriş merkezlerine imza atan Keleşoğlu Group, Beylikdüzü'nde 120 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin ilk oto alışveriş merkezini inşa etmeyi planlıyor.

Bugüne kadar İstanbul'da çeşitli ortaklıklarla konut, ofis, alışveriş merkezi projeleri gerçekleştiren Keleşoğlu İnşaat, Beylikdüzü'nde Auto Mall (Oto Alışveriş Merkezi) yatırımına hazırlanıyor. 3 Arap bankasının oluşturduğu fonla ortak hayata geçecek Auto Mall projesinin 120 milyon dolara mal olması öngörülüyor. Projenin 3 etap olarak planlandığını anlatan Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, içinde sadece otomobil ve otomobille ilgili her türlü donanım ve aksesuvar satışının yapılacağı bir Auto Mall inşa edeceğiz. 3 İnönü Stadı büyüklüğündeki Auto Mall, İstanbul'un, hatta Türkiye'nin otomobil merkezi olacak. İlk etapta 50 bin metrekare arazi üzerene Auto Mall projesini yapacağız. 2'nci ve 3'üncü etapta ise 140 bin metrekare üzerine ofis, rezidans, otel ve Outlet AVM yatırımı gerçekleştireceğiz" dedi. Keleş, Auto Mall projesi arazisinin Bahreyn merkezli Şamil Bank'ın da içinde yer aldığı 3 bankanın oluşturduğu fon tarafından alındığını, yatırımda Keleşoğlu'nun ortaklık payının yüzde 65 olduğunu kaydetti.

Çatıda test sürüş pisti planlanıyor

PROJE hakkında da bilgiler veren Keleş, Auto Mall'un bodrum artı üç kattan oluşacağını ifade ederek, bodrum katta markaların servislerinin diğer katlarda da showroomların yer alacağını belirtti. Merkezde yer alacak sinemadan restorana kadar tüm birimlerin otomotiv teması ile faaliyet göstereceğine değinen Keleş, çatı katta ise deneme sürüşlerinin gerçekleştirilebileceği bir pist hazırlamak üzere mimari konsept üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Keleş, Auto Mall'un 3 bin sabit, 2 bin hareketli araç kapasitesine sahip olacağını da belirtti.

Apartman altlarında galeri kalmayacak

ÖZELLİKLE İstanbul'da oto galerilerin apartman altlarında bulunduğuna dikkat çeken Keleşoğlu, "Birtakım yasal düzenlemelerle apartman altlarında yer alan oto galerilerinin şehir dışına taşınması gerekiyor. Bu da Auto Mall'u marka ve distribütörlerin yanı sıra galericiler için de cazip hale getirecek. Auto Mall'u yıllık 8 ila 10 milyon arasında kişinin ziyaret etmesini öngörüyoruz" dedi.

ARALIK'TA SATIŞA ÇIKIYOR
Auto Mall'un satış ve pazarlamasından sorumlu olan Elda İpekli de otombil üreticileri ve distribütörleriyle ön görüşmelere başladıklarını ifade ederek, Auto Mall'da Aralık ayında satışlara başlayacaklarını söyledi.
Bülent YOLDAŞ/Sabah

İlgili haber:

Gül ve Keleş ortaklığından yeni şirket!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İşe 120 milyon dolarla başlayacak `otomobil alışveriş merkezi' kuracak

Keleşoğlu Group, İstanbul'daki Capacity, Flyinn, Metroport ve Historia alışveriş merkezine şimdi Beylikdüzü'nde bir "otomobil alışveriş merkezi" eklemeyi planlıyor. Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, "120 milyon dolara ilk bölümünü yapacakları merkezde aynı anda 3 bin otomobilin sergilenmesini öngördüklerini" söyledi.

İSTANBUL'daki Capacity, Flyinn, Metroport ve Historia alışveriş merkezleriyle öne çıkan Keleşoğlu Group, Beylikdüzü'nde bir "otomobil alışveriş merkezi" kurmak için kolları sıvadı. Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, apartman altı oto galerileri döneminin yakında kapanacağını belirterek, "Beylikdüzü'nde 190 dönümlük bir alanda içinde oteli de olan bir otomobil alışveriş merkezi kuracağız. Projenin ilk adımı için 120 milyon dolarlık yatırım yapacağız" dedi.

3 bin araç sergilenecek

Mustafa Keleş, biri yer altında olmak üzere 4 katlı yapmayı planladıkları otomobil alışveriş merkeziyle ilgili ilk planlarını şöyle anlattı: "Proje üzerinde çalışıyoruz. Kesin şeklini almış değil. Otomotiv şirketleriyle de görüşüyoruz. Pazarda 50'den fazla otomobil markası satılıyor. Biz gerek sıfır, gerekse ikinci el otomobillerin aynı merkezde toplanacağı bir alan oluşturmak istiyoruz. Bu merkezde aynı anda 3 bin otomobil sergilenecek."

Şirketler nasıl bakıyor

Mustafa Keleş, "Otomobil markalarının kendi plazaları var, neden böyle bir merkeze girmek istesinler?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Otomobil alıcısı bir merkeze girip, tüm markaları aynı anda görebilecek. İsterse test edebilecek. Servis hizmeti de aynı merkezde verilebilecek. Böyle bir merkeze vatandaşlar ilgi gösterir diye bekliyoruz. Vatandaşların ilgi göstereceği merkeze de otomobil firmaları elbette girmek istiyecek. Şu anda şirketlerle ön görüşmeler yapıyoruz. Alışveriş merkezimize kesin şeklini verirken, bu görüşmelerden edineceğimiz izlenimleri de dikkate alacağız."

Çatısı test alanı olacak

Keleş, söz konusu alışveriş merkezinin çatısını otomobil test alanına dönüştürmeyi planladıklarını belirterek, şunları anlattı: "Bu projede, üç bankadan oluşan bir Arap ortağımız var. Ancak, çoğunluk hisse yüzde 65'le bizde olacak. Daha sonra aramıza yeni yabancı ortaklar alabiliriz. Bu merkeze yılda 6-10 milyon ziyaretçi çekebileceğimizi düşünüyoruz."

Sosyologlardan görüş

Keleş, alışveriş merkezi, konut, rezidans projelerini ortaya çıkarırken artık sosyologlardan da görüş almaya başladıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Basit birer konut, alışveriş merkezi değil, yaşam alanları ürettiğimizi düşünüyoruz. O yüzden sosyologların, mevcut müşterilerin, potansiyel müşterilerin görüşleri bizim için çok önem taşıyor."

Güneşli havada puslu görmek iyi değil

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde yapacakları rezidansların dış cephesinde fark yaratmaya çalışacaklarını ifade eden Mustafa Keleş, "Mevcut rezidanslarda güneşli havada bile içerden dışarıya bakınca puslu görüyorsunuz. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Güneş ışığını kıran şeffaf cam, bu yönde bir çözüm olabilir. Bu konuda araştırmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Gayrimenkul yatırım ortaklığı kuracak

MUSTAFA Keleş, Keleşoğlu Group bünyesinde bir gayrımenkul yatırım ortaklığı kurma çalışmalarının krize takıldığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde gayrımenkul yatırım ortaklığımızı kuracağız. Uygun bir dönemde de halka açmayı düşünüyoruz" dedi.

Flyinn'de kiraları hiç değiştirmedik

İSTANBUL Florya'daki Flyinn Alışveriş Merkezi'ni 2001 krizi sırasında kiraya verdiklerini anımsatan Mustafa Keleş, şunları anlattı: "2008 yılı, Flyinn'de kira yenileme dönemiydi. 7-8 kiracımızın kirasını yükselttik. Tam o sırada global kriz patladı. Bunun üzerine onların kiralarındaki artışı da geri çektik. 2001 krizinde kiralamış olmak, Flyinn kiracıları için avantaj oldu."

Alışveriş merkezi sayısı 6'ya çıkacak

İSTANBUL'daki Capacity, Flyinn, Metroport ve Historia'ya toplam 220 milyon dolar yatırdıklarını belirten Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, şunları söyledi: "Şu anda yapımı süren 2 alışveriş merkezimiz daha var. Onların toplam yatırım bedeli 140 milyon dolar olacak. Henüz proje aşamasındaki 2 alışveriş merkezimizi de 150 milyon dolara yapacağız. Böylece alışveriş merkezi sayımız 6'ya çıkacak.".
Vahap Munyar/Hürriyet


Geri Dön