Kemal Kılıçdaroğlu, AVM'lere kısıtlama getirecek!
CHP lideri "İktidara gelirsem alışveriş merkezlerine kısıtlama getireceğim" deyince yüzbinlerce kişiye iş veren milyar dolarlık sektör karıştı. Perakendeciler "Kemal Kılıçdaroğlu esnafın hakkını savunurken, tüketici hakkını unuttu" d
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma alışveriş merkezi (AVM) yatırımcılarını rahatsız etti. "Malatyalı kardeşlerim bana faks çekmişler. Yeni açılan Alışveriş merkezinin esnafı nasıl bitirdiğini anlatıyorlar. Hiç merak etmesinler halkın iktidarında yapacağımız ilk işlerden biri AVM'lerle ilgili düzenlemeyi meclise getirmek olacak" sözlerinin gerçeklikten uzak olduğunu belirten sektör temsilcileri, "Esnafı koruyalım diyorlar ama tüketiciyi kim koruyacak" serzenişinde bulundular. Kılıçdaroğlu'nun AVM Yasası lokasyon, sayı ve çalışma saatlerine getirilecek kısıtlamalardan oluşuyor. Sektör temsilcilerine göre bu kısıtlamalar hem istihdam hem insanları sosyal yaşam dengesi hem de mevcut milyar liralık yatırımlara balta vuruyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği AVM'lerden Sorumlu Başkanı aynı zamanda Torium, Zafer Plaza ve Korupark AVM'lerin sahibi Aziz Torun, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının siyasi olduğunu söyledi. Torun, "Talep var ki arz ediyoruz. Bunun önünü suni yasal düzenlemelerle kesmek hatalı bir adım olur" dedi.
KORUMACILIK YERİNE TEŞVİK
Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı ve Neo markalı AVM'lerin yatırımcısı Krea'nın ortaklarından Hakan Kodal ise, yapılacak düzenlemelerin korumacılık anlayışıyla değil teşvik amaçlı yapılması gerektiğini söyledi. Optimum ve Kozzy AVM'lerin yatırımcıcı Rönesans İnşaat'ın CEO'su Zafer Baysal ise, yapılan AVM yatırımlarının bölgelere ciddi bir trafik yarattığına dikkat çekerek, "Sadece AVM'lere değil etrafındaki esnafa da pozitif katkı sağlıyor.Esnafın kendine çeki düzen vermesini sağlıyor, terbiye ediyor" dedi.
AVM'de kalma süresi yarım saat arttı
ALIŞVERİŞ Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından yapılan araştırmaya göre tüketiciler ortalama AVM'de kalma sürelerini yarım saat artırdı. 2009'da bir ziyaretçi AVM'de ortalama 113 dakika kalırken 2010'da bu süre 144.5 dakikaya çıktı. Araştırmaya katılan tüketiciler AVM'lerin pazar günü 18.00'dan sonra kapanmasını, kendilerine gelen bir kısıtlama olarak değerlendirdi ve tepki gösterdi.
AZİZ TORUN
Yeterince cadde yok
KAFE ve restoranları olan cadde sayısı her şehrimizde kısıtlı. Bu yüzden AVM'ler insanların sosyal yaşam haline dönüştü. Bu insanları haftasonları nerede eğlendireceğiz Sadece pazar günü Torium'a 68 bin, Korupark'a 50 bin kişi girdi. İnsanların eğlenme özgürlüğünü ellerinden alma lüksümüz yok.
ZAFER BAYSAL
Rekabet her yerde
AVM'LERİN içinde bin 600 metrekare mağaza açanla 200 metrekare mağazası olan arasında da rekabet var. O zaman AVM içlerine de düzenleme gelsin. Bırakın onu bugün Mango en yüksek satışını internet üzerinden yapıyor. O zaman esnafa zarar veriyor diye bu siteleri de kapatalım. Esnafı cam bir fanusta tutarak bir sonraki rekabetten koruyamazsınız.
HAKAN KODAL
Avrupa'yı model alın
ESNAFLA ilgili yapılan çalışmalar bir tarafın talebi üzerine hayata geçiriliyor. AVM'ler bir şehrin vazgeçilmez parçaları. Avrupa örnekleri incelenerek bir düzenleme getirilmeli. Zaten bu örnekler de ne şehirdışına çıkma ne de pazar günü kapanmalar söz konusu.
Kısıtlama üçgeni
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun AVM Yasası; bölgedeki AVM sayısına, AVM'lerin açılacakları bölgeye ve açılış ve kapanış saatlerine kısıtlama getiriliyor. Çalışma saatlerinde 'çalışan hakları' savunulurken, bölge ve AVM sayısı kısıtlamasında ise 'esnafı yok etme' argümanları savunuluyor. Ancak sektör temsilcileri AVM'lerin pek çok öğrenciye part-time çalışarak harçlık çıkarma imkanı sağladığını, her açılan AVM'nin bölgenin istihdamına ve ekonomisine pozitif bir katkı sağladığını belirtiyorlar.
Sabah/Pınar Çelik