23 / 12 / 2024

Kemal Zorlu: Basmane Çukuru ihalesi batıldır!

Kemal Zorlu: Basmane Çukuru ihalesi batıldır!

İzmir’de "Basmane Çukuru" sorunu bitirme yolunda önemli bir adım olarak kamuoyunda olumlu tepki alan TMSF’nin satış ihalesine itiraz eden proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu’dan sert açıklama geldi.



İZMİR’de 17 yıldır çözülemeyen "Basmane Çukuru" sorunu bitirme yolunda önemli bir adım olarak kamuoyunda olumlu tepki alan TMSF’nin Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğünü satış ihalesine itiraz eden proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu’dan sert açıklama geldi.


Zorlu "Belediye ile yapılan ve halen geçerli olan ihale sonrası sözleşmenin pilot firması Güç Yapı A.Ş.’dir. Pilot firma olmadan sözleşmenin yürütülmesi mümkün değildir. İktisadi ve ticari bütünlük kavramıyla yürütülen ihalede, bu hususa uygun bir mal ve hak bulunmamaktadır. İhale batıldır" dedi.


İzmir’de 17 yıldır çözülümeyen ve "Basmane Çukuru" adıyla kent tarihine damgasını vuran Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi yapıldı. İhaleye, muhammen bedel olan 80 milyon Dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı Sanayi’de bünyesinde bulunduran Sancak ailesine ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş.şirketi verdi. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise ihaleye itiraz etti.


"PROJENİN GERÇEKLEMESİ İÇİN YASAL ZEMİN YOK"


Kemal Zorlu, ihaleye itiraz sonrası bir süre sessiz kaldıktan sonra bugün yazılı bir açıklama yaptı. TMSF tarafından, 19 Ocak 2016’da ihaleye çıkarılan Basmane Meydanı ile ilgili tüm yapılan yorumlar, değerlendirmelerin gerçeklerden uzak ve yanlış algı oluşturmaya yönelik olduğunu belirten zorlu "Öncelikle belirtmek isterim ki; oradaki temel kazısını senelerce süründürüp, ’utanç çukuru’ haline gelmesinin sorumluları, kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. Söz konusu alanda İzmir’in gururu olacak bir yapıyı hayata geçirmek için her türlü hazırlığımız, yıllardır olduğu gibi bugün de var. Önümüz açıldığında hemen çalışmalara başlayabilecek durumdayız. Yani mesele kaynak meselesi değildir. Burayı alanlar da İzmir’i utanç çukurundan kurtaramaz. Bu böyle biline! Çünkü projenin gerçekleşmesi için yasal zemin yok. Yasal zemin olmadığı için söz konusu alan, ihaleye çıkarılamaz, satılamaz, devredilemez,inşaat yapılamaz, çivi bile çıkarılamaz" dedi.


"İHALE İZMİR’İ UTANÇ ÇUKURUNDAN KURTARAMAZ"


İhalenin İzmir’in utanç çukurundan kurtarmayacağı gibi, adaleti, hukuku, ortak haklarını ve İzmir’i çıkarlarını oraya gömme anlamına geleceğini, bunun için yasal haklarımızı sonuna kadar kullanıp, izin vermeyeceklerini belirten Zorlu, "İhale yasa önünde batıldır. Bu ihale yasalar önünde batıldır" dedi. Zorlu açıklamasında bu görüşlerinin gerekçelerini de anlattı. Basmane’deki araziyi 1998 yılında Güç Yapı A.Ş. ile EGSGYO orta girişiminin ihale yoluyla satın aldığını, şartnameye göre, tüm vecibeler maddi, hukuki ve fiziki olarak yerine getirildiğini belirten Zorlu, EGSGYO’nın TMSF’ye geçmesinden sonra, 16 yıl süreyle bütün bakım, koruma, açılan davalarla ilgili hukuki mücadeleler, imar plan değişikliklerinin alt yapı çalışmaları ve projelerin yeniden yapılması Güç Yapı AŞ tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.


"İHALE ÇUKURU DERİNLEŞTİRDİ"

Zorlu "Tüm maddi yükümlülüklerin bedeli tarafımızdan ödendi. Süreç içinde 20 dava, 4 imar değişikliği yaşadık. En son yapılan imar planı, Güç Yapı AŞ’nin üstün gayretleriyle sonuca ulaştı. Bu plana da yeniden davalar açıldı. Birkaç ay önce 1/5000’lik kısmı İdari Mahkeme tarafından iptal edildi. Bu şartlar altında, hiç kimse, tüzel kişilik karşı karar almadan ve şirketimize karşı yasal sorumluklarını yerine getirmeden inşaata başlayamaz. Yani, ’Çukur kurtuldu’ diyebilmek için hukuki karar alınması zorunludur. Hayali değerlendirmelerle, oluşturulmak istenen algı ortamı yanıltıcıdır. Bu ihale, çukuru kurtaramadığı gibi, derinleştirdi" dedi.


"HUKUKİ PÜRÜZLER KALKARSA İNŞAATA BAŞLAYABİLİRİZ"


Hukuki pürüzlerin ortadan kalktığı gün, kendilerinin de inşaata başlayabileceğine dikkat çeken Zorlu, "Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Zaten bunu TMSF Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirdik. Şirketimiz tarafından yapılan itirazlar son derece haklı ve yasaldır. Ayrıca binlerce ortağın hakkını savunduğumuz gibi, halka açık şirket yükümlülüklerini de yerine getirmek zorundayız. İçi boş gerekçelerle hareket edecek değiliz. Ayrıca diğer tüm yasal ve ticari hususlar nedeniyle, bu ihale yeni bir düzenlemeye muhtaçtır. Bu konuda  İzmir  Belediyesi’ne haklarımızla ilgili gerekli başvurularda bulunulmuştur. 1/5000 ’lik plan ile ilgili İdari Mahkemenin kararı değişse bile Belediye’ye yapılan ve halen geçerli olan ihale sonrası sözleşmenin pilot firması Güç Yapı A.Ş.’dir. Pilot firma olmadan sözleşmenin yürütülmesi mümkün değildir. İktisadi ve ticari bütünlük kavramıyla yürütülen ihalede, bu hususa uygun bir mal ve hak bulunmamaktadır. İhale batıldır" dedi.


Milliyet


Haber Son Dakika gazetesinde şöyle yer aldı;

Basmane Çukuru ihalesi yaslara aykırı!

Güç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak da adlandırılan Ege Diinya Ticaret Merkezi'niıı ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından yapılan satış ihalesinin yasalar önünde geçersiz olduğunu savundu. Yazılı açıklama yapan Zorlu, Basmane'deki araziyi 1998 yılında EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile birlikte ihale yoluyla satın aldıklarını, EGS'nin TMSF'ye geçmesinden sonraki 16 yıl boyunca projeyle ilgili bakım, koruma, hukuki mücadeleler, imar plan değişiklikleri, alt yapı çalışmaları ve projelerin yeniden yapılmasının kendileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Süreç içinde 20 dava, 4 imar değişikliği yaşadıklarını, en son yapılan imar planının da 1/5 binlik kısmının mahkeme tarafından iptal edildiğini kaydeden Zorlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu şartlar altında hiç kimse, tüzel kişilik karşı karar almadan ve şirketimize karşı yasal sorumluklarını yerine getirmeden inşaata başlayamaz. Yani, 'çukur kurtuldu' diyebilmek için hukuki karar alınması zorunludur. Hayali değerlendirmelerle oluşturulmak istenen algı ortamı yanıltıcıdır. TMSF tarafından düzenlenen ihale, yasalar önünde geçersizdir, çukuru kurtarmadığı gibi derinleştirmiştir. Hukuki pürüzler ortadan kalktığı gün biz de inşaata başlayabiliriz. Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Yani mesele kaynak meselesi değildir. Burayı alanlarda İzmir'i utanç çukurundan kurtaramaz. Çünkü projenin gerçekleşmesi için yasal zemin yok. Bu nedenle söz konusu alan, ihaleye çıkarılamaz, satılamaz, devredilemez, inşaat yapılamaz." İzmir'de temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'niıı ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından 19 Ocak'ta açılan satış ihalesinde Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ, muhammen bedel olan 80 milyon dolar teklif vermişti.

Son Dakika



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, "Basmane Çukuru" diye bilinen alana ilişkin ihalenin yasa önünde "batıl" olduğunu savundu. Zorlu yaptığı açıklamada, " Belediyeyle yapılan ve halen geçerli olan ihale sonrası sözleşmenin pilot firması Güç Yapı AŞ'dir. Pilot firma olmadan sözleşmenin yürütülmesi mümkün değildir. İktisadi ve ticari bütünlük kavramıyla yürütülen ihalede, bu hususa uygun bir mal ve hak bulunmamaktadır. İhale batıldır" diye görüş belirtti. 


Sabah


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


GÜÇ Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak da adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından yapılan satış ihalesinin yasalar önünde geçersiz olduğunu savundu. 80 milyon lira teklif edilen Basmane'deki araziyi 1998'de EGS GYO ile birlikte ihaleyle satın aldıklarını anımsatan Zorlu, EGS'nin TMSF'ye geçmesinden sonraki 16 yıl boyunca 20 dava, 4 imar değişikliği yaşadıklarını anlattı. Zorlu, "Hiçkimse, tüzel kişilik karşı karar almadan ve şirketimize karşı yasal sorumluklarını yerine getirmeden inşaata başlayamaz" dedi. 


Vatan


Geri Dön