27 / 12 / 2024

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne arıtma tesisi inşa ediliyor!

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ne arıtma tesisi inşa ediliyor!

KOSBİ'de hayata geçirilen arıtma tesisi sayesinde fabrikalardan gelen evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen alıa ortam deşarj standartların altında değerlerde antılarak doğaya veriliyor.




İzmir'in önde gelen firmalarına ev sahipliği yapan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ), başlatılan çevre duyarlılığı projesi kusursuz işliyor. Bünyesinde 490 sanayi tesisini barındıran KOSBİ'de hayata geçirilen arıtma tesisi sayesinde fabrikalardan gelen evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen alıa ortam deşarj standartların altında değerlerde antılarak doğaya veriliyor. 

Şimdilik günlük 10 bin metreküp kapasiteye sahip Merkezi Atıksu Antma Tesisleri'nde gelinen noktayla ilgili açıklamalarda bulunan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Bölge olarak çevre duyarlılığı adına başlattıklan antma tesisi çalışmaları sayesinde her gün binlerce metreküp atıksuyu işlediklerini söyledi. Porsuk, sürdürülebilir bir büyüme için çevrenin konulmasına çok önem verdiklerini belirterek, "Bölge sanayisinin çevreyle uyumlu bir biçimde büyümesi için çalışıyoruz. Bu amaçla bölgemizde merkezi atık su antma tesisinin yapımına 2010 yılında başlamıştık. Bakanlık tarafından onaylanan Günlük 40 bin metreküp proje kapasiteli tesisin ilk etapta 10 bin metreküplük bölümünü hizmete açtık. Fabrikalarımızda oluşan evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular toplam uzunluğu 62 km olan OSB kanalizasyon hattımız aracılığıyla ve kendi cazibesi ile Merkezi Âtıksu Antma Tesisimize geliyor ve burada çeşitli antma kademelerinden geçtikten sonra ekosistemin kabul edebileceği nitelik ve kalitede antılarak doğaya geri veriliyor. Tesisin işlemesiyle ilgili olarak bilgiler veren Porsuk, Merkezi Atık Su Antma Tesisi'nin nihai kapasitesinin 40 bin m !/gün olarak projelendirildiğini belirterek, "İlk etapta 20 bin m3/gün kapasite için betonanne, 10 bin m1/gün makine ve ekipman montajı tamamlandı. Tesisimizin teknolojisi fiziksel kimyasal ve biyolojik kademelerden oluşmakta ve evsel ve endüstriyel antım kabiliyetine sahip. Şu anda 110 firmanın fiziki bağlantısı yapılmış dununda, ilk etap proje debimiz olan 10.000m3/gün kapasiteye ulaşmış dummdayız. İnşaatı 1. Etap ile birlikte tamamlanan 2. Etap tesisin yatırımı için  İzmir  Kalkınma Ajansı'ndan destek almaya hak kazandık. 2. Etap tesisin 2015 yılı içerisinde devreye alınmasını planlıyoruz" dedi


Yenigün


Geri Dön