28 / 04 / 2024

Kemer Golf & Country, İstanbul Lezzet Festivali'ni ağırlıyor!

Kemer Golf & Country, İstanbul Lezzet Festivali'ni ağırlıyor!

Bu yıl altıncısı düzenlenen geleneksel İstanbul Lezzet Festivali, salı akşamı lezzet düşkünleriyle tekrar buluşacak. Kemer Golf & Country aub'da gerçekleşecek gecenin tüm geliri ise Alzheimer Dernegi'ne bağışlanıyor



60 ayrı firmanın en yeni tatlarını sunacağı gecenin ayrıntılarını Kemer Golf & Country Club Satış ve Pazarlama Müdürü Natalie Sadıkoğlu ve Alzheimer Derneği Başkan Yardımcısı Zafer Közanoglu ile konuştuk.

istanbul Lezzet Festivali nasıl ortaya çıktı

Natalie Sadıkoğlu: 1998 yılında başladı. Bu festival için biz, Kemer Golf & Country Club (KG&CC) olarak, 'Toronto Taste' adı altında gerçekleşen, açlıkla savaş amacı ile kurulmuş olan bir organizasyondan esinlendik.

Festival bu yıl Alzheimer Derneği yararına düzenleniyor. Daha önceki yıllarda da böyle miydi

Natalie S.: Hayır; festivali 1998-1999-2000 yıllarında Türk Kalp Vakfı yararına gerçekleştirdik.

Festival her yıl gerçekleşmedi sanırım değil mi

Natalie S.: Bu yıl akmasını düzenliyoruz. Aralarda ne yazık ki molalarımız oldu. 2006-2007 yıllarında Alzheimer Derneği yararına düzenledik. Sonra yine ara verdik. Ama arak gelenekselleşti; bundan sonra her yıl düzenli olarak yapılacak.

Sah akşamı saat 19.00'da buraya gelen konuklar ne ile karşılaşacak

Natalie S.: Dernek çahşanlan ve KG&CC çalışanları bu etkinliği 60 sponsor firmayla gerçekleştiriyorlar. Bu firmalar, İstanbul'un en iyi restoranları, kafeleri ve otelleri... O güne özel tadımlık ürünleriyle festivalimize katılacaklar. Açık büfe servis yapılacak. Ancak oldukça şık düzenlemelerin olduğu masalarda oturarak yemek yiyecekler.

Konuklar bir yandan yemek yerken bir yandan da konser dinleyecekler değil mi

doğru. Önceki yıllarda biz tekbir kişi ya da grup çıkarmıştık. Bu yıl ise İstanbul Avrupa Korosu, arkasından dört oktav sesli Lex Empress ve daha sonra da Barbaros sahne alacak. Lex Empress Latin Jazz söylüyor, ilk defa Türkiye'ye getiriyoruz. Avrupa Korosu ve Barbaros ise her zaman bize destek olan isimler. Yaklaşık 2 bin kişilik bir katilim ile bekliyoruz.

Bu organizasyonda kaç kişinin emeği var

Zafer K: Dernekten 4 arkadaşım; KG&CCden de 2 arkadaş yardım ediyor. Tabii arka planda çok daha kalabalık bir ekip var. Bu arada 'Biace Tanıtım' devreye girdi. Onlar da bize gönüllü olarak yardım ediyorlar...

'Hazırlıklara 4 ay önce başladık'

çalışmalara ne zaman start verdiniz

Zafer K.: 4 ay önce. Her hafta toplandık, özel hayatlarımızdan tavizler verdik. çünkü alzheimer çok önemli bir hastalık. Bakın, insan ömrü bundan 10 sene önce ortalama olarak 48 idi. şžimdi ise ortalama ölüm yaşı 75. Bu ciddi bir artış. Eskiden 50 yaşında ölen birisi, eğer ölmeseydi belki de alzheimer olacaktı. Dolayısıyla ömür uzayınca bu hastalık da ortaya çıkıyor. çünkü genel olarak 70'ten sonra karşılaşıyoruz. İnsanlar, özellikle de kırsal bölgelerde yaşayanlar hastalarını doktora götürmüyor; 'bunadı' deyip bırakıyorlar. Oysa alzheimer bunamadan daha farklı seyrediyor. Hasta, bazen çok hırçın olabiliyor hatta bazen kendini bile tanımayabiliyor. Maalesef tamamen tedavisi yok ama geciktirilebiliyor.

Projenin gerçekleşmesinde katkıda bulunan firmalar, sponsorlar kimler

Natalie S.: Ana sponsorumuz şžişli Belediyesi, co-sponsorumuz Porland hiçbir yardımı esirgemediler bizden. Ayrıca, AIDA, Arçelik, Banvit, Coca- Cola, Doğadan, Komili, Lancia, Superfresh, ERGO, Wisteria gibi pekçok firma çok yardımcı oldu. Pegasus, Amsterdam'dan gelen Lex Empress'e uçuş desteği verdi; Ceylan Otel ise konaklamalarını sağlıyor. Ve tabii Türk ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan katılımcı firmalar da var. Gelmek isteyenler davetiyelerini nasıl alabilirler

Natalie S.: KG&CC, Alzheimer Derneği ve Biletix'ten davetiyeleri temin edebilirler.

Amacımız, hem farklı, lezzetleri paylaşmak hem de alzheimer ile ilgili toplumu bilinçlendirmek

Boşluğu doldurur musunuz; 'Bu festivalle amacımız...'

Natalie S.: En önemli sosyal sorumluluk projelerimizden olan Lezzet Festivali'nde bir arada olmak, farklı lezzetleri paylaşmak, Alzheimer Derneği'nin bakımevi projesine ve toplumun bu hastalık ile ilgili bilinçlendirilme hedefine bizden de bir katkı yaratmak.

Alzheimer Demeği ile işbirliği nasıl ortaya çıktı

Zafer Kozanoğlu: Ben Kemer Golf & Country Club'ın yıllardır üyesiyim. Sosyal konularla çok ilgileniyorum; birçok dernekte yönetim kurulundayım. KG&CC'den Natalie'yi zaten 20 yıldır tanıyorum. Bana, 'Siz çok aktifsiniz. Lezzet Festivali'ni sizinle yapalım' deyince, 'Tamam' dedim.

Sizin düzenlediğiniz üçüncü festival olacak...

Zafer K.: Evet. Tabii ki tek başına yapmadım; dernekteki diğer arkadaşlarımla beraber...

Türk Kalp Vakfı gibi pek çok demekte üyeliğiniz var ama bildiğim kadarıyla en çok Alzheimer Derneği'yle ilgileniyorsunuz. Sebebi nedir

Zafer K.: çünkü burada yaptığımız işler beni tatmin ediyor. Yaşlılara el uzatıyoruz. Oysa çocuklara, gençlere birçok dernek el uzatıyor.

Dernek, hastalara nasıl yardımcı oluyor

Zafer K.: Alzheimer pahalı bir hastalık. Durumu olmayanlar için çok zor. Öncelikle hasta yakınlarına destek oluyoruz. Her çarşamba, çay saatimiz var. Avukat, psikolog gibi uzmanlar geliyor ve ailelere hastalıkla ilgili bilgi veriyor. Hastalara da 15 günde bir aktivite yapıyoruz ve müzik dinletiyoruz. çünkü müzik ve dansı unutmuyorlar. Bir de şžişli Belediyesi ile birlikte hasta bakım kursları açıyoruz. En önemlisi, şžişli'de bir bakım evi açtık. Sabah bırakacaklar, akşama ise evlerine biz bırakacağız. Festivalden elde edilen gelirle bakım evinin masraflarını karşılayacağız. Mart ayında ise bir alzheimer kongresi yaptık. Buradan elde ettiğimiz parayı yine dernek yararına „ kullandık. Ayrıca bu kongrede 10 yıl sonra çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en yaşlı üçüncü ülkesi olacağımız söylendi. Ancak Türkiye'de alzheimer gibi hastalıklar için hiçbir önlem alınmıyor.
Vatan/Banu DURAN


Geri Dön