27 / 04 / 2024

Kemeraltı Çarşısı'nın restorasyonunda sıra 4. etapta!

Kemeraltı Çarşısı'nın restorasyonunda sıra 4. etapta!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın restorasyonunda ilk 3 etabın ardından 4. etap çalışmalarına başladı



Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın eski kimliğine kavuşturmak için kapsamlı çalışmalar yürüten  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, ilk 3 etabın ardından 4. etap çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi" kapsamındaki 4. etap çalışmalarının esnafın mağdur olmaması için havanın kararmasının ardından başlayarak sabaha ka¬dar devam ettiği belirtildi. Ekiplerin, tarihi binalara sonradan eklenen donatıları sökerek binalann restorasyona uygun hale gelmesi için çalıştığının dile getirildiği açıklamada, Kemeraltı'ndaki 4. etap çalışmalarının, Güneyde Havra Sokağı'ndan Kuzeyde Şadırvanaltı Camii'ne kadar olan yaklaşık 165 metrelik bir bölümü kapsayacağı ve buradaki yapıların, orijinal halleri korunarak restore edileceği ifade edildi. Restore edilecek alanda, 12 tanesi tescilli toplam 94 parsel ve 71 bina bulunuyor. Tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini resto¬re ederek bir düzene kavuşturan "Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesf'nin ilk etabı Eylül 2007 tarihinde başlaülmışü. Bu kapsamda yapılan ilk 3 etap çalışmanın sonucunda Anafartalar Caddesi orijinal görü¬nümüne kavuşturulmuştu.

Açıklamada, "Kemeraltı'ndaki 4. etap çalışmada da, daha öncekilerde olduğu gibi, tarihsel dokunun algılanmasını olumsuz etkileyen, dokunun karakterini bozan eklentiler kaldınhp binaların sıva ve boyalan özgün yapısına uygun olarak yenilenecek; cumba, kepenk ve doğrama gibi ahşap yüzeyler onanlacak, binanın orijinal halinde var olup zamanla kaybolmuş eksik elemanlar benzer malzemeler kullanılacak, yıpranmış olanlar değiştirilecek. Yapıların cephelerine asılmış ve görüntü kirliliği yaratan tabelalar ve ışıklı panolar ise kaldırılacak. Çalışmalann yaklaşık 4 ayda tamamlanması hedefleniyor" denildi.


Geri Dön