30 / 04 / 2024

Çöküntüler korkutmaya başladı; Zonguldak'ta jeolojik tarama yapılacak!

 Çöküntüler korkutmaya başladı; Zonguldak'ta jeolojik tarama yapılacak!

Zonguldak'ta maden galerilerinde oluşan boşluklar yer yüzeyinde çatlak, yer yarılması ve tasman adı verilen kaymalara yol açıyor. Birçok ev bu şekilde hasar görürken, mahalleliler endişe içinde yaşıyor. Valilik ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında İnci



Zonguldak'ta, maden ocaklarının yer üstünde meydana getirdiği çatlak, yer yarılması ve kayma (tasman) gibi yer hareketlerinin artması, yetkilileri harekete geçirdi. Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) arasında İncivez ve Bahçelievler mahallelerinde sismik ve jeolojik yöntemlerle inceleme yapılmasını içeren protokol imzalandı. Vali Erol Ayyıldız, İncivez ve Bahçelievler mahallelerinde zemin hareketlerinin tespit edildiğini belirtti. Bölgedeki zemin hareketlenmesiyle ilgili 'her kafadan bir ses geldiğini' ve vatandaşların tedirgin olduğunu söyleyen Vali Ayyıldız, "Göçmelerin sebepleri konusunda ellerinde bir çalışma olmayınca yetkililer adım atma konusunda zorlanıyorlar. Dolayısıyla valiliğimizce mutlaka bir çalışma yapılması gereği ortaya çıktı." dedi. Ayyıldız şöyle konuştu: "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan belli bir ödenek istenerek üniversitelerimizde, donanımlarıyla ve bilim adamlarıyla sismik ve jeolojik yöntemlerle inceleme konusunda bizlere yardımcı olacağını ve hizmetlerinden faydalanabileceğimizi ilettiler. Bu çalışma sonucunda da İncivez ve Bahçelievler mahallelerindeki boşlukların sebeplerini ortaya konulması amacıyla inceleme başlatılacak. İmar konusunda bundan sonra bu çalışmaya göre hareket edilecek."


Valilik olarak bu tür bir çalışmanın ilk olacağını kaydeden Ayyıldız, elde edilecek sonuçların bundan sonraki yapılaşma ve imar faaliyetleri için ölçüt olacağını söyledi. Ayyıldız, "Hem üzerinde yaşayan insanların hem de yetkililerin önünü açacak, onlara rehberlik edecek bir çalışma ortaya konulacak. İnşallah yapılacak bu çalışma gerek imar yapılaşmalarında gerekse yapılacak diğer projelerde bize rehberlik eder. Zonguldak'ta belki en önce yapılması gereken çalışmalardan bir tanesiydi." ifadelerini kullandı.


Zonguldak'ın maden şehri olduğunu hatırlatan Ayyıldız, şöyle konuştu: "Alttan maden çıkarılıyor. Mutlaka çıkarılması gereken bir madenimiz var; ama yukarıda da yapılaşma söz konusu. Dolayısıyla bu ikisinin birbirini etkilemesi nasıl ve ne şekilde oluyor noktasında bugüne kadar ulaşılmış somut bir veri yok. Artık yapılaşma devam ederken üniversitemizin hazırlayacağı bu çalışmayı esas alarak imarda ne gibi düzenlemeler yapılabilecek? Alttan maden çıkarken nereler göz önünde bulundurulacak, bu konuda bilgi sahibi olacağız." Ayyıldız, gazetecilerin, Üzülmez Mahallesi'ne yapılması düşünülen  TOKİ  kentsel dönüşüm çalışmalarına dair soruya da şu cevabı verdi: "Üzülmez bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının proje aşaması tamamlanmak üzere. Üzülmez Mahallesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile TOKİ arasında anlaşma imzalanmıştı. Zemin etüdünün tamamlanmasıyla herkesin merakla beklediği projenin hayata geçirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz."


BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise söz konusu yerleşim bölgelerindeki zemin hareketlerinin sismik ve jeolojik yöntemlerle araştırılarak idarenin önüne bir rapor halinde sunulacağını kaydetti

Zaman


Geri Dön