25 / 12 / 2024

Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi'ni Başbakan Erdoğan açtı!

Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi'ni Başbakan Erdoğan açtı!

Türk ve İslam kültürlerinin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı



Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi’nin açılışında bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul aşığı olarak İstanbul’u sevmenin medenileşmenin yolu olduğunu, medenileşmenin de kültürel gelişimden geldiğini ifade ederken,  Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’yı böylesine önemli bir kültür merkezini hayata geçirmesinden dolayı kutladığını ifade etti.


İstanbul’un en eski ilçelerinden Üsküdar’da, bir kısmının unutulmaya yüz tuttuğu geleneksel el sanatlarımızın, meraklılarına ve yeni kuşaklara öğretilerek yaşatılması ile Türk ve İslam kültürlerinin, tüm dünyaya tanıtılarak kültürel entegrasyonun sağlanması amacıyla Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan Kandilli Geleneksel El Sanatları ve Kültür Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Üsküdar’da açıldı.


Açılışa Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Emire Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, bazı belediye başkanları, bölge milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.


Geçmişten geleceğe Türk kültürü Kandilli’de yaşatılacak


Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi ni Başbakan Erdoğan açtı!


Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi:


“Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi’nin yapımında emeğin geçen herkese, İstanbul’umuza ve ülkemize kazandırdıkları bu güzel merkez için teşekkür ediyorum. İstanbul dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak pek çok kadim medeniyete ev sahipliği yaptı. Şüphesiz en kalıcı eserleri bizim kültürümüz ve medeniyetimiz kazımıştır. 559 yıldır şairlerimiz, mimarlarımız bu şehri bizim şehrimiz yapmak için çalıştı, durdu. En az bunun kadar önemlisi bu mirası mümkün olduğu kadar geliştirmektir. Mesele ecdattan devralınan maddi ve manevi mirası geleceğe taşımak çok büyük önem taşıyor. Türkiye olarak geçmişte bu kadar hassas davranamadık. Biz geçtiğimiz 9,5 yılda medeniyet ve kültürümüzün maddi ve manevi kültürümüze sahip çıkmak ve yeniden ayağa kaldırmak adına çalıştık. 4 bine yakın vakıf eserini restore ettik ve ülkemize kazandırdık. Bugün Mostar duruyorsa evelallah iktidarımızla duruyor. Eğer Priştine’de Fatih Sultan Mehmet Camii duruyorsa bizim iktidarımız sayesinde duruyor. Moğolistan’dan Bosna Hersek’e kadar her yerde tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz. Bu eserlere sahip çıkmadan kendimizi anlatamayız. Bugün Türkiye’nin dünyada algılanışı ile 10 yıl önceki algılanışı arasında dünya kadar fark var. Bugün Berlin’e gittiğiniz zaman Berlin Şehitliği’nin yanında Osmanlı mimarisiyle o muhteşem camiyi görürsünüz. Tokyo’da da öyle… 9,5 yıl önce alan eldik ama bugün veren el olduk. Geçen yıl bizim az gelişmiş ülkelere verdiğimiz destek 2 milyar dolardı. Bu yıl inşallah bunun da üzerine çıkacağız. Bugün küresel krizler karşısında bile dirençli, dünyadaki bütün mazlumlarla el birliği halinde bulunan, muhtaçlara el uzatan bir ülke var artık. Kültürümüze sahip çıkma konusunda yerel yönetimlerimizle hükümetimizin işbirliği halinde çalışmalar yaptıklarını memnuniyetle görüyoruz. Kandilli El Sanatları Merkezimizi, Üsküdar Belediyemizin kültürümüze sahip çıkmak anlamında yaptığı önemli bir hizmet olarak görüyorum. İstanbul’un her semtinde böylesine güzel merkezler kurabilsek dahi o şehirdeki kültürü anlatmakta yetersiz olduğunu düşünüyorum. Kültürümüze sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Ben Kandilli’de hizmete giren bu tesisin İstanbul’un diğer ilçelerinde kurulacak merkezlere örnek olacağını düşünüyorum."


8 milyon TL’ye mal oldu


Toplam 8 milyon TL’ye mal olan ve içinde; 2 çok amaçlı salon, fuaye alanları, 12 sanat atölyesi, sergi ve konferans salonları, ses, ışık, efekt ve makyaj odaları, 1 kütüphane, 3 derslik, 2 dershane, sanatçı soyunma odaları, tercüme odası, kulis, bedesten, kafeterya, lokanta, seyir köşkü, çatı altı sohbet mekanı, sığınak ile 33 araçlık otopark bulunan toplam 9.886 metrekare büyüklüğündeki Üsküdar Belediyesi Kandilli El Sanatları Merkezi’nde, Hat, Tezhib, Ebru, Minyatür,  Klasik Cam Tezyin, Kalemkari, Kündekari, Sedefkari, Telkari, Edirnekari, Revzen ve Tesbih atölyelerinde klasik el sanatlarına ilgi duyan ve eğitim almak isteyenlere konunun uzmanları tarafından eğitim hizmeti verecek.


Geri Dön