22 / 11 / 2024
fuzul

Kent planlamacısı Buğra Gökce, ev kiralarındaki artış beklentisini madde madde açıkladı!

Kent planlamacısı Buğra Gökce, ev kiralarındaki artış beklentisini madde madde açıkladı!

Geçtiğimiz zamanlarda, İBB Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan kent planlamacısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabı üzerinden konut satışları ve fiyatlarına yönelik bir paylaşımda bulundu. Buna göre, Gökce, “Konut fiyatları neden düşmüyor” sorusunu madde madde yanıtladı.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Genel Sekreter Yardımcısılığı görevi yaparken CHP’den  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Buğra Gökce, X (Twitter) hesabı üzerinden yaptığı konut fiyatlarına ilişkin değerlendirmede, konut satışılarının azalmasına yönelik fiyatların düşmeyişini açıkladı. 

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 17,8 düşerek 80 bin 308 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarının ocak ayında bir önceki senenin yine aynı ayına göre yüzde 50,5 düştü.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ocak ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 63,5 azaldı. İkinci el konut satışları da aynı dönemde yüzde 21,6 oranında düştü. Konut piyasası 30 ayın en kötü günlerini yaşasa da konut fiyatları düşmüyor.

Kent planlamacısı Buğra Gökce, ev kiralarındaki artış beklentisini madde madde açıkladı!

Senelik reel konut fiyat artışı yüzde 6,5 olurken. Yüksek enflasyona rağmen artış sürüyor ancak reel konut fiyat artış hızı azalıyor. İnşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Maliyet artışı fiyat artışına da yansıyor. Yakın dönemde inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle konut üretiminin azalacağını, bunun da konut fiyatlarına baskı yaratacağını söyleyebiliriz.

Talep yönünde bir yavaşlama var. Milletimizin parası yok. Yüksek sermaye sahibi bir azınlık dışında konut alabilmek mümkün değil. Bugün 2,5 milyon liralık bir konut kredisinin aylık taksidi kamu bankalarında 98 bin lira. Böyle bir ödeme yapabilecek insan sayısı kısıtlı olduğu için talep daralmış durumda. Dar talebe rağmen fiyatlarda iyileşme yaşanmıyor.

Önümüzdeki dönemde konut satışlarındaki düşüş nedeniyle kiralarda artış beklenebilir. Konut alınamadığı için kiralık eve talep artacaktır. Rant odaklı aynı politikaların devam etmesi durumunda Türkiye derin bir barınma ve konut krizi yaşamaya devam edebilir.

Kiraya yüzde 25 sınırı bitince ne olacak? Ev sahibi geçen yıl yapamadığı zammı isteyebilir mi?

TCMB'nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 

Kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? Kiracısını tahliye etmek isteyenler aman dikkat!

Konutta arz artmazsa kiraların düşmesi hayal: Ek vergi derde deva olmaz!


Geri Dön