26 / 12 / 2024

TCMB'nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 

TCMB'nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut ve kira fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması için sahip olunan eve göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi önermişti. Söz konusu öneriyi emlakçılar değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hizmet enflasyonundaki katılığı son günlerde sık sık gündeme gelen konut sorunu ile ilişkilendirerek konut ve kira fiyatlarındaki artış hızlarının yavaşlamasına ilişkin sunmuş olduğu öneriler kamuoyunda da geniş yer bulmuştu.

Merkez Bankası sahip olunan ev sayısına göre kademeli olarak vergilendirme ve boş konutlara vergi uygulaması, ücretli çalışanlara yönelik olarak değişken faizli ve ödeme esnekliğine sahip konut kredisi gibi öneriler sunmuştu. Verilen detaylara göre söz konusu önerilerin çözüm olup olamayacağını gayrimenkul piyasası temsilcileri cevapladı. Gayrimenkul piyasası temsilcileri yaptıkları açıklamada doğru tespit yapıldığı takdirde, konutun yatırım aracı olmaktan çıkarak barınma amaçlı kullanılmasına katkı verebileceğini belirtti.

‘DOĞRU HESAP YAPILMALI’

Aydınlık'tan Sabrican Tıknazoğlu imzalı habere göre 19 Aralık 2023'te Aydınlık’a yaptığı değerlendirmelerde sahip olunan ev sayısına göre vergilendirme yapılması gerektiğine değinen İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş, şunları söyledi:

“İnsanların uhtesindeki konutları nasıl değerlendireceği ile ilgili kanunda bir dayanak yok. İnsan, çocuğu evleneceği için bir konutun tadilatını yaparak evliliğe kadar bir sene boyunca boş tutabilir ya da bir sağlık tedavisi için başka bir kente giderek konutunu boş tutabilir. Peki devlet bunun hesabını nasıl yapacak?

TCMB nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 

“Fakat daha önce söylemiş olduğumuz gibi kademeli vergilendirme sistemi; konutun bir yatırım aracı olarak kullanılmasını, gayrimenkul tefeciliğine dönüşmesini önleyip söz konusu kaynakların emlaka değil yatırıma ve istihdama aktarılmasının da önünü açabilir. Konutun ticari olarak değil de barınma aracı şeklinde kullanılmasını sağlayabilir. Bir kişinin sahip olduğu her konut başına vergi katlanmalı.”

‘KURUNUN YANINDA YAŞ YANMASIN’

Yaptığı açıklamada söz konusu uygulama için bir sınırlamanın getirilmesi gerektiğine değinen İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş şunları söyledi: “Örnek vermek gerekirse 3-4 konuttan sonra katlanmalı olarak vergi getirilmeli. İlkinin iki tane çocuğu vardır. Onlar için iki konut hazırlıyordur. Bunların üzerine acımasız bir şekilde gitmek de yanlış. Kurunun yanında yaşı da yakmamak lazım. Bu nedenle bu tür kararlar alınırken bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmalı. Gayrimenkul ticareti yapanlara sınırlama getirilmesi gerekli. Bu yapılırken çocuklarının geleceği için konut alanlarla karıştırılmaması gerekiyor. Bunlar uzun uzun düşünülüp, incelenmesi gereken konular. Eş durumu, ücret miktarı, çocuk sayısının değerlendirilmesi gerekiyor. Eğer bir kişinin iki çocuğu, iki konutu varsa bunun üzerine gidemezsiniz. Fakat 24 konutu olan, bu işin simsarlığını yapanlar ile ihtiyaç için ev sahibi olanlar iyi ayırt edilmezse iş iyice kayıt dışılığa girecek ve başka sorunlara neden olacak.”

DAR GELİRLİYİ KURTARMANIN YOLU

Açıklamasında emlaka yatırımın ülke ekonomisine katkısı olmadığını ve yatırımların farklı alanlara yöneltilmesi gerektiğine de değinen Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Para parayı çeker anlayışı bulunuyor. Bir vatandaşın beş tane evi var. Bu kiralardan her sene bir konut alıyor. Bunların önüne geçilmeli, caydırıcı olmalı. Gayrimenkul aldıkça vergi de artmalı. Bu şekilde vatandaşlar başka yatırım araçlarına yönlendirilmeli. Emlak ölü bir yatırımdır. Ülkeye bir katma değer de sağlamıyor. Yaşanan bu kaostan en çok dar gelirli yurttaşlar etkileniyor. Dar gelirlileri kurtarmanın yolu: bir kişinin sahip olduğu emlak sayısı normalin üzerinde ise kişi bunun emlak vergisi şeklinde bedelini ödemeli.”

TCMB nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 

ÖNCE TESPİT SONRA MÜDAHALE

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:  “Şu an için henüz nasıl bir uygulama olacağı belli değil. Vergi mevzuatı ile ilgili olarak bizim bir kanaatimiz yok. Boş konut  konuları bizce biraz muallak. Tam olarak bir tespit yapılmamış. Bu konutların kaç tane olduğu, nasıl ortaya çıktığına dair bilgi yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir açıklaması oldu. Önce 400 bin, sonra 700 bin rakamları verildi ancak  net bir veri yok. Hangi konutlarboş; teslim edilmemiş inşaatlar da bu kapsama girdi mi? Hukuken tapuda kat irtifakı konulmuş. Fakat kat irtifakı inşaatın henüz tamamlanmadığı bir olay. Tüm bunların tespitleri lazım. Keyfi bir şekilde boş tutulan konut sayısı şu an kaç bilmiyorum. Yalnızca ‘Toplam tapu sayısı şu kadar, bu konutlar kullanılmıyor, demek ki boş tutuluyor.’ gibi bir mantık hakim şu an. Tespit edilmeden yapılacaklar da afaki olacaktır. Söz konusu bu uygulama için fırsatçılık yapılarak piyasanın yükselmesine sebep olan, konutu bu sebeplerle boş tutan vatandaşların tespitlerinin olması gerekli. Eğer bu konuda gerçekten bir fırsatçılık varsa devlet müdahale edebilir. Tespit yapılmadan afaki kalır.”

KAYIT DIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sorununun çözülmesi için öncelikle kayıt dışılığın giderilmesi gerektiğine değinen Adnan Yeşiltaş, şöyle konuştu: “Emlak alım-satım işlerinde, her şeyden evvel konut alan satan ve kiralama işlemlerinde aracılık yapan insanların yetkilerle donatılması gerekli. Bakkalda, berberde, otoparkta gayrimenkul işi yapılmamalı. Aracılık yapanların da bir sorumluluğu olmalı. Söz konusu bu işlemler e-Devlet gibi bir elektronik sistemden izlenilmeli. Emlakçılığın kendisi kayıt dışı olduğu için yapılan işler de kayıt dışı olmuş oluyor. Emlak piyasası tümüyle sil baştan düzenlenmeli. Devlet bir yönetmelik çıkarmış. Seviye 4, Seviye 5 ismiyle ülkemizde herkese, 85 milyon insana belgesi satılıyor. Ülkemizde 85 milyonluk emlak yok.”

 

Sarıyer’deki 11 mahallenin tapu sorunu çözülüyor! Son dakika! 

Esenyurt’ta konut satışlarında son 9 yılın en sert düşüşü!

Kira sözleşmesi nasıl sonlandırılabilir? Kiracısını tahliye etmek isteyenler aman dikkat!


Geri Dön