23 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm baştan kurgulanacak!

Kentsel dönüşüm baştan kurgulanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, artık her ilin ayrı imar yönetmeliğinin olacağını belirtti. Düzenlemeyi 6 ay içinde yürürlüğe koyacaklarını söyleyen Özhaseki, kentsel dönüşümü baştan kurgulayacaklarını da kaydetti.





Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, artık her ilin ayrı imar yönetmeliğinin olacağını belirtti. Düzenlemeyi 6 ay içinde yürürlüğe koyacaklarını söyleyen Özhaseki, kentsel dönüşümü baştan kurgulayacaklarını da kaydetti.


Çevre ve şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, büyük rantlara yol açan kentlerdeki imar işinin kırmızı çizgilerini belirleyerek, artık her ilin ayrı imar yönetmeliğinin olacağını dile getirdi. Düzenlemeyi 6 ay içerisinde yürürlüğe koyacaklarını söyleyen Özhaseki, büyükşehir ve il belediyelerine de “Siz de kendi şartlarınızı belirleyin” diyeceklerini dile getirdi. Özhaseki, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen “İnşaat Sektörü Çalıştayı”na katıldı.

DÖNÜŞÜM YENİLENİYOR

81 vilayette 400 bin civarında evin dönüşümünün sağlandığını belirten Özhaseki, bunun yetersiz olduğunu çok hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Özhaseki, gelecek ay 'Şehircilik Kurultayı'nın 4 ana maddesinden birinin de kentsel dönüşüm olacağını, dönüşümün baştan kurgulanacağını anlattı.

10 YILDA 700 BİN KONUT

İnşaat sektörünün Türkiye'de önünün açık olduğunu anlatan Özhaseki, “7 milyon konutu, önümüzdeki 10 yıl içinde hedefleyip ve değiştireceksek çok hızlı olarak ortalama yılda 700 bin konut yapmalıyız. 20 yıla bölersek, sadece uygun olmayan dönüştürmek zorunda olduğumuz konut sayısı, 350 bin eder” dedi.

GAYRİMENKUL BORSASI KURULACAK

İnşaat sektörünü canlandırmak amacıyla Gayrimenkul Borsası kurulacağını dile getiren Özhaseki, vatandaşın elindeki gayrimenkulu menkule çevirmesi için vasıtanın kurulacağını söyledi. Vatandaşın borsaya gidip, banka hissesi, firma hissesi yerine müteahhitlerin gayrimenkulünü almasını sağlayacaklarını belirten Özhaseki, “Bir taraftan hem sizin finansman ihtiyacınızı karşılayabilir bu iş, bir taraftan da yurt dışından yatırımcılara da kapı açabilir ve işinizi de rahatlatır” diye konuştu.

'YAP-SATÇI' ANLAYIŞ DÜZELTİLMELİ

Çalıştaya katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Çalıştay'a katılanların büyük çoğunluğunun 'yap-satçı' olduğunu ancak bunların devletten aldıkları ihalede yaptıkları işlerin kabul edilmediğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, sistemin düzelmesi gerektiğini söyledi.

Mesleki yeterlilik 1 Ocak'ta yürürlükte

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren inşaat gruplarında çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacağını hatırlatarak, “1 Ocak'tan sonra 'Ustalarımız kaldı, çalışamıyoruz' diye şikayet duymak istemiyorum. Bu konuda gerekli ikazı yapmış olayım” diye konuştu. Geçtiğimiz haftalarda  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Başkanlığına seçilen Gürsel Baran da “Sektörün sorunları ve önündeki engelleri biliyoruz. Bunları çözmeyi bir vatan borcu sayıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



Yeni Şafak



Geri Dön