28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm bir rant kapısı değildir!

Kentsel dönüşüm bir rant kapısı değildir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümünde SABAH için yazdı. Güllüce, kentsel dönüşümün bir rant kapısı olmadığını belirterek, "Kapsamlı ve sabırlı çalışma gerek" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümünde SABAH için yazdı. Güllüce, kentsel dönüşümün bir rant kapısı olmadığını belirterek, "Kapsamlı ve sabırlı çalışma gerek" dedi.


Ülkemiz coğrafyasının büyük kısmı deprem fay hatlarının üzerindedir. Bu alanın büyüklüğü toplam alana oranla yüzde 96 civarındadır. Ne yazık ki, yapı stoğunun bir kısmının kalitesinin yetersizliği nedeniyle bıı fay hatlarının ürettiği depremler felaketlere yol açabiliyor. Ülkemizin bu gerçeği kentsel dönüşümün ne kadar elzem olduğunu ortaya koymaktadır. 


17 Ağustos Marmara Depremi ülkemizde derin yaralar bırakan can ve mal kaybına yol açmıştır. Deprem zararlarının azaltılması için çıkarılan 6306 sayılı kanunun getirdiği imkânlardan hak sahipleri faydalandmlarak depreme dayanıklı sağlam ve güvenli yapılar yapılmaktadn. Kentsel dönüşüm, ölçeği itibarıyla sadece bir yapı yenilemesi işi olmayıp şehirlerin belirli kısımlarının yeniden oluşturulması gibi iddialı bir hedefe hizmet etmektedir. Kentsel dönüşümün gerçekleştirilebilmesi için birçok yasal düzenleme yapılmıştır. 2012'de çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanım sadece afet riskinin azaltılması değil aynı zamanda gecekondudan düzenli kentleşmeye geçişi sağlayarak, kentlerdeki altyapıdan kaynaklı bu sorunları bir bakıma çözmektedir. 


RANT KAPISI DEĞİLDİR


Bakanlığınızca bugüne kadar 45'i İstanbul'da olmak üzere toplam ülke genelinde 174 adet riskli alan, 48 adet rezerv yapı alanı ilan edilerek kentsel dönüşüm uygulama kapsamma alınmıştır. Sadece riskli alan uygulaması 7.739 hektar büyüklüğünde olup, 1 milyon 212 bin 14 kişiye ikamet imkânını getirmektedir. İstanbul'da 35 bin 524 adet olmak üzere ülkemizde 114 bin 985 adet riskli bina tespiti yapılmış, bunların bağımsız bölüm sayısı 444 bin 626 adettir. Riskli olduğu tespit edilen bu binalar yıkılarak yerine depreme dayanıklı daha güvenli binalar yapılmaktadır. 


Kentsel dönüşüm bir rant kapısı değildir. Uzun soluklu, finansal ayağı olan ve sosyal yanı ağır basan kapsamlı bir çalışmadır. Bu süreç tüm paydaşların bir arada, sorumluluk alarak sabırlı bir şekilde çalışmasıyla mümkündür. Allah ülkemizi yaşanacak felaketlerden korusun. 



Sabah


Geri Dön