Sektörel

Kentsel dönüşüm geniş kapsamlı imar reformu ile planlanmalı!

GYODER tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 15.’si sektörün liderlerini ve kanaat önderlerini bir araya getirdi.

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 15.’si sektörün liderlerini ve kanaat önderlerini bir araya getirdi. “İşimiz Metrekare” teması ile düzenlenen Zirve’de sektöre ilişkin güncel ve önemli konular masaya yatırıldı.


Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün lokomotif sektör olduğunu vurgulayarak, sektörün stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sektörün sorunlarına da değinen Aziz Torun, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerektiğinin önemine dikkat çekti.



Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER tarafından bu sene 15.'si gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi, sektörün liderlerini, profesyonelleri ve alanında uzman kişileri İstanbul'da bir araya getirdi. "İşimiz Metrekare" temasıyla düzenlenen zirvede metrekarenin yaşamımızın her alanında olduğu dile getirilirken, bu yıl gayrimenkul sektörünün geleceğine yön verecek konular tartışıldı.


1000’e yakın kişinin katıldığı zirvenin açılış konuşmalarını GYODER Başkanı Aziz Torun ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan yaptı. Zirvenin öğleden sonraki açılış konuşmasını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı gerçekleştirdi.


Zirve konusunda uzman yabancı konuşmacılara ev sahipliği yaptı

Konusunda uzman yabancı konuşmacılara ev sahipliği yapan zirvede önemli konu başlıkları tartışıldı. AMSTAR Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal'ın yönettiği panelde yabancı yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne bakışı "Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü" başlıklı oturumda tartışıldı.


PricewaterhouseCoopers Şirket Ortağı Ersun Bayraktaroğlu ve Soyak Holding CEO’su Dr. Emre Çamlıbel’in katıldığı oturumda ise gayrimenkul yatırım fonu "Gayrimenkul İçin Yeni Bir Enstrüman: Gayrimenkul Yatırım Fonu" başlıklı panelde tartışıldı. FYP Proje Geliştirme Kurucusu Anthony Phillipson'un yönettiği "Metrekare ve Yeni Jenerasyon İlişkisi" başlıklı oturumda ise yeni kuşağın beklentileri ve dünyadaki trendleri ele alındı. Eva ve Epos'un katkılarıyla hazırlanan “Rakamlar Bize Ne Söylüyor?” sunumunda sektör rakamlarla tartışılırken, JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş'ın yönettiği "Metrekarenin Evrimi ve Yönetimi" oturumunda proje planlama aşaması ve gayrimenkulün tüketiciye teslimine kadar olan süreç irdelendi.



Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hükümetin inşaat sektörünü desteklemeye ve sorunları beraber çözmek için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi. Ceylan sözlerine şöyle devam etti: "Son 14 senede gösterdiğimiz atılımı sürdürerek ekonomiye katkılarımızı sürdüreceğiz. Gayrimenkul sektörü bizim için vazgeçilemeyecek bir sektördür. Kentsel dönüşümün tüm hızıyla devam ettiği bir ortamda imarla ilgili düzenlemeleri de hızlıca meclisten geçireceğiz."


"Kentsel dönüşüm stratejisi geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanmalı"

Açılış konuşmasında söz alan GYODER Başkanı Aziz Torun ise gayrimenkul sektörünün ekonomi için stratejik bir sektör olduğunun altını çizerken sektörün yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerektiğini söyleyen Torun, sözlerine şöyle devam etti: "Çok önemli bir kısmı deprem kuşağında olan ve yapı stokunun %75'i deprem riski taşıyan bir ülke olarak, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerekiyor. Şehirlerimizin geleceğiniz talep ve ihtiyaçlara göre planlamalı, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz."


Sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi için hükümete de çağrıda bulunan Aziz Torun, imar yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "İmar yasasıyla birlikte sektörün üzerindeki yüzde 14'e kadar varan vergi ve harç yükü hafifletilmeli. Bunun yanında sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamaları çözümlenmeli, tüketiciyi koruma kanunun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli."


"Dünya ve Türkiye Ekonomisi" başlıklı oturumda konuşan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'de bir konut balonundan söz edilemeyeceğinden bahsetti. Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasındaki büyük projeleri hayata geçiren ender ülkelerden biri olduğuna değinen Alkin, bankalarda Türk Lirası mevduatının artmasının konut dâhil birçok alanda finansman olanaklarını artıracağını ve çeşitlendireceğini söyledi.



"Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü" panelinde ise Türkiye'ye hâlihazırda milyar dolarlar mertebesinde yatırımları olan ve yeni yatırımlar yapmayı planlayan uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ve fonları, Singapur ülke varlık fonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi toplamda trilyon doları aşan gayrimenkul varlıklarını tüm dünya genelinde yüzlerce ülkede yöneten uluslararası kurumsal yatırımcılar bir araya geldi.


Oturumda yatırımcıların Türkiye'deki mevcut yatırımlarından memnuniyet ve sıkıntı duydukları noktalar, yatırım yapmaya devam etmek için Türkiye'den beklentileri, yatırım yaptıkları diğer ülkeler ile kıyasladıklarında geliştirilmesi gereken yönler, mevzuat değişikliği önerileri, Türkiye'nin yatırım ikliminin geliştirilmesi için tavsiyeler ve revizyon önerileri tartışıldı.


“Gayrimenkul İçin Yeni Bir Enstrüman: Gayrimenkul Yatırım Fonu” panelinde ise %20’lik vergi istisnaları GYO’larda olduğu gibi GYF’lerde de var olduğu vurgulandı. Gayrimenkul sektörünün ihtiyaç duyduğu sermaye oluşumunu gerçekleştirmek için gayrimenkul yatırım fonunun kurulmasının şart olduğu söylenirken, maliyenin ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu konudaki düzenlemeyi biraz daha geniş çerçevede yapması gerektiğine değinildi.


"Metrekare ve Yeni Jenerasyon İlişkisi" panelinde ise yeni kuşağın beklentileri ve dünyadaki trendleri tartışıldı. Yeni trendlerden “Servis Ofis" ve onun getirdiği değişim tanımlanırken turizm sektöründeki yeni gezginlerin beklentileri ve otel tercihleri irdelendi. Teknolojinin gelişimiyle değişen alışveriş trendi de dünya örnekleriyle anlatıldı.


"Metrekarenin Evrimi ve Yönetimi" panelinde ise proje planlama aşaması ve gayrimenkulün tüketiciye teslimine kadar olan süreç irdelendi. Sektörün büyümesi ve yeni konseptlerin planlanması ile birlikte projelerin yaşama geçişindeki sorunlar, yapılması gerekenler ve yönetimin hukuki boyutu da panelde tartışıldı.


Eva Gayrimenkul Değerleme ve Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme'nin katkılarıyla hazırlanan “Rakamlar Bize Ne Söylüyor?” sunumunda ise sektör rakamlarla tartışıldı. Sunumda GYODER’in hazırladığı "GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 1. Çeyrek 2016 Raporu" da katılımcılarla paylaşıldı. Gazeteci Emin Çapa ise "Yeni Hikayemiz Ne?" başlıklı konuşmasında sektörle yeni hikayemizin ne olması gerektiğini paylaştı.


Bu sene zirvede farklı ve eğlenceli konular da işlendi. "Farkında mısınız?" başlıklı konuşmasıyla Yol kitabının yazarı Metin Hara farkındalık yaratmaya ve düşünmeye yönelik gayrimenkul sektörüne mesajlar verdi. Oyuncular Ceyhun Fersoy ve Begüm Öner, site hayatının zorlukları ile ilgili bir performans sergilediler ve site yönetimi ile yaşanan problemlere mizahi dokunuşlar yaparak farkındalık yarattılar. Zirve ayrıca Düşler Akademisi Social Inclusion Band'ın verdiği müzik ziyafetiyle de katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.




"Tüm paydaşlar bir araya getiriyoruz"

GYODER Başkan Yardımcısı ve Organizasyon ve İletişim Komitesi Başkanı Füsun Yılmaz Phillipson ise zirvenin bu yılki konseptini gayrimenkul sektörünün geleceğini şekillendiren önemli konulardan yola çıkarak planladıklarını belirterek şunları söyledi: "GYODER olarak 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek geniş bir network oluşturuyoruz. Zirvede sektörün geleceği, yabancı yatırımcı, yabancı yatırımcıya ulaşmamızı sağlayan yeni finans enstrümanlarını, yeni tüketicilerimiz 'Millenials,' yeni trendlerin Türkiye'deki uygulamalarını, gayrimenkulün yaşama geçiş sürecini ve tüketicinin sorunlarını tartıştık."


Zirve’nin Stratejik Ortağı Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Zirve Ev Sahibi Zorlu Gayrimenkul, Sürdürülebilir Gelecek Sponsoru Tahincioğlu Gayrimenkul, İnovasyon Sponsoru Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu.



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleşen Gayrimenkul Zirvesi ‘İşimiz Metrekare’ temasyıla başladı.


Zirvede konuşan EBRD Gayrimenkul ve Turizm Direktörü Claudia Pendred, birçok alanda Türkiye’ye yatırım yaptıklarını, bunu gayrimenkul alanını da eklediklerini söyledi. Türkiye’de bir gayrimenkul fonuna ortak olduklarını kaydeden Pendred “Türkiye’nin yabancı  yatırımcıyı çeken bir durumu var. Yurtdışındaki bazı emekli fonlarını da bu gayrimenkul fonuna çekmeye çalışıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm, öğrenci yurtları gibi alanlara ilgilerinin ciddi oranda devam edeceğini söyleyen Pendred “Türkiye büyük ve önemli ülke. Fırsatları olan bir ülke. Gayrimenkul alanında bu kendini daha fazla göstermeye başladı. İnsanlar şehirlere taşınıyor. Perakende, AVM ve konutta önemli bir pazar oluştu ve biz Türk işadamları ile çalışıyoruz ve şimdiye kadar da çok başarılı olduğumuz görülüyor” dedi.


DESTEK SÜRECEK


Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hükümetin inşaat sektörünü desteklemeye ve sorunları beraber çözmek için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi. Ceylan “Son 14 senede gösterdiğimiz atılımı devam ettirerek ekonomiye katkılarımızı sürdüreceğiz. Gayrimenkul sektörü bizim için vazgeçilemeyecek bir sektör. Kentsel dönüşümün tüm hızıyla devam ettiği bir ortamda imarla ilgili düzenlemeleri de hızlıca Meclis’ten geçireceğiz” dedi. Türkiye’nin geçen 10 yıllık süreç içinde bölgesinde bir cazibe merkezi konumuna geldiğini, bunu bütün dünyanın kabul ettiğini anlatan Ceylan “Türkiye havaalanlarıyla, köprüleriyle, tünelleriyle bölgesinde bir cazibe ülkesi olmaya devam ediyor. Bunu hep birlikte başaracağız.” İnşaat sektörünü desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Ceylan, sektörün sıkıntıları üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.  


Star




Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER önderliğinde her sene düzenlenen ve gayrimenkul sektörünün sorunları, geleceği ve çözümlerinin samimi bir ortamda sunulduğu 15. Gayrimenkul Zirvesi Zorlu Raffels Otel'de gerçekleşti. 

Zirvede, "İşimiz Metrekare" temasıyla bir çok konu konuşuldu. Zirveye ev sahipliği yapan GYODER Başkam Aziz Torun,' Gayrimenkuldeki mevcut sorunları bulup bu zirvede cevap arayacağız. Konumuz metrekare, işimiz metrekare' dedi. 


Gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü haline geldiğini belirten Torun, 10 yıl içinde yapılan kolaylıkların konut alımlarını hızlandırdığını belirtti. Torun 'Gayrimenkul sektörü rant sektörü olmaktan çıktı. Sektör vergisini ödeyen, istihdam yaratan, tamamen vergisi kontrol altına alman sektör haline geldi' dedi. 


UCUZ ARSA KALMADI 


Artık ucuz arsa kalmadığını da dile getiren Torun, arsa maliyetlerinin ve inşaat maliyetlerinin arttığını da belirtti. Artan maliyetlerle orta ve alt sınıfı grubuna inşaat yapmanın artık çok zor olduğunu söyleyen Torun, bu durumun da sektörün talep yetersizliği ile karşı karşıya kalabileceğini düşündüğünü söyledi. Bu konuyla ilgili de siyasi otoritenin arsa üretmeye finansman desteğini vererek orta üe alt sınıflar için de konut üretilmesi gerektiğini belirtti. 


Torun, 'Gelişen Türkiye'nin stratejik hedeflerine baktığınız zaman gayrimenkulün de büyümesi zorunludur. Bununla birlikte gayrimenkul sektöründe yapısal sorunlar da var. Hızlı yapılaşma ile çok ciddi yapısal sorunlar doğdu. Sektörün yapısal sorunları için çözüm bekliyoruz. Biz bu sorunlan çözmek için Ankara'da Bakanlık nezdinde 2 yıl önce bir toplantı gerçekleştirdik. Ama hâlâ sorunların çözümü için netice alınmadı. Hükümetin destek vermesi gerekiyor ki biz konut üretebilelim.' dedi. 


YABANCIYA SATIŞ ÖNEMLİ 


Torun yabancıya satışın da önemini vurgulayarak, 'Özellikle yabancıya satış konusu da çok önemli. Yabancılara 5 milyar liralık konut sattık. Yabancılara satışı çeşitlendirmeliyiz. 


Bence yabancıya satışı artırmak için marka projelere ihtiyaç var. Önce Türkiye'yi sonra da bu projeleri tanıtmaya ihtiyaç var. E tabi bunlarla birlikte finansman modelleri de geliştirmemiz lazım' diye konuştu. 




Taraf