03 / 05 / 2024

Kentsel Dönüşüm Haberlerine Medyanın Yaklaşımı!

Kentsel Dönüşüm Haberlerine Medyanın Yaklaşımı!

Zeki Gümüş: ''Kentleri daha yaşanılır, toplumsal insicamı ve iletişimi kuran ve sürdüren birer mekan haline getirmenin bilinciyle hareket etmek şartıyla kentsel dönüşüm bir imkan olabilir...



İstanbul Haber Müdürü Zeki Gümüş, kentleri daha yaşanılır, toplumsal insicamı ve iletişimi kuran ve sürdüren birer mekan haline getirmenin bilinciyle hareket etmek şartıyla kentsel dönüşümün bir imkan olabileceğini belirterek, ''Aksi halde Cumhuriyet tarihinin en büyük fırsatlarından biri kaçırılmış olacaktır'' dedi. 

     Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen ''Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu''nda, ''Kentsel Dönüşüm Haberlerine Medyanın Yaklaşımı'' başlıklı oturum gerçekleştirildi. 

     Oturumun moderatörlüğünü yapan Zeki Gümüş, kentsel dönüşümün Türkiye daha uzun zaman konuşulacağını ifade ederek, kentsel dönüşümün ayrıntılı bir şekilde ele alınması, parçalı, günübirlik, konjonktürel, maddi bir mesele olarak görülmemesi, tam aksine kent kurma bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. 

     Kentsel dönüşümün, ''çöküntü mahalleri'' temizleyip, uydu kentler dikmek olarak algılanmaması gerektiğine işaret eden Gümüş, ''Çünkü kentsel dönüşüm sadece bir mühendislik işi değildir. Kentsel dönüşüm bütünsel bir adımdır, fiziksel, toplumsal, kültürel, mimari, tarihsel, mekansal boyutlara sahip çok yönlü, çok boyutlu, çok katmanlı mühim bir meseledir. İnşa edilecek yeni yerlerin hangi sembolik dili konuşacağına, nasıl bir toplumsallık oluşturacağına mutlaka dikkat edilmelidir. Bundan dolayı bütünsel, genel, derin bakışla meseleye yaklaşılmalı ve bu şekilde uygulamaya sokulmalıdır'' diye konuştu. 

     Gümüş, kentsel dönüşümün çok boyutlu ve bütünlüklü bir konu olması nedeniyle aktörlerinin sadece mühendisler ve mimarlar olmaması gerektiğini ifade ederek, kent üzerine sözü olan, kentin ruhunu, hayat şekillerini, psikolojisini tanıyan, bilen aktörlerin bu işe dahil olması gerektiğini söyledi. 

     

     ''Kentsel dönüşümü sadece riskli bölgeler üzerinden sürdürmek doğru yol değil'' 

     

     Zeki Gümüş, kentsel dönüşümün uzun soluklu düşünmeyi gerektirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

     ''Kentsel dönüşüm, bir kent kurmak fikridir, bir kent vizyonu, kent bakışı ortaya koymaktır. Bu vizyon ve bakış, hemen bugün bazı sorunların aşılmasına dönük aceleyle başlatılan çalışmalarla gerçekleştirilemez. Asıl deprem o zaman gelir. Depremden kaçılarak uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin büyük toplumsal depremlere, büyük sosyal sarsıntılara gebe olmayacağını kim iddia edebilir. Kentsel dönüşümü sadece riskli binalar ve bölgeler üzerinden sürdürmek çıkar yol, doğru yol değildir. Asıl risk böylesi bir yaklaşımla başlar. Riskli yapıları yıktıktan sonra nasıl bir kent inşa edilecektir, nasıl bir toplumsal ve kültürel iklim var edilecektir, asıl sorulması gereken soru budur.'' 

     Kentsel dönüşümün yeni bir risk yaratmadan belli ilkeler, değerler gözetilerek yürürlüğe sokulmasının önemine işaret eden Gümüş, ''Riskli binaları yıkıp emniyetli binalar yapan kentsel dönüşüm, o yerin manevi çizgilerini nasıl koruyacağını, nasıl bir kentlilik ve kent kültürü inşa edeceğini de düşünmelidir. Kentleri daha yaşanılır, toplumsal insicamı ve iletişimi kuran ve sürdüren birer mekan haline getirmenin bilinciyle hareket etmek şartıyla kentsel dönüşüm bir imkan olabilir. Aksi halde Cumhuriyet tarihinin en büyük fırsatlarından biri kaçırılmış olacaktır'' ifadelerini kullandı. 

     

     ''Basın doğru ve zamanında bilgilendirilmeli'' 

     

     İhlas Haber Ajansı (İHA) İstanbul Bölge Müdürü Oğuzhan Güven, kentsel dönüşüm kavramını 2004 yılında duyduğunu belirterek, ''Aradan geçen 8 yıla rağmen birçok proje hayata geçirilmedi. Haberci olarak kentsel dönüşüme 1-2 proje dışında mesafeli yaklaşmaya başladım. Dolayısıyla şu anki kentsel dönüşümün, haber açısından dezavantajının bu olduğunu düşünüyorum'' dedi. 

     Kentsel dönüşüm konusunda medya ayağının işlevlerine de değinen Güven, projenin başarılı olabilmesi için basın organlarının doğru ve zamanında bilgilendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. 

     Oğuzhan Güven, ''Öğleden önceki oturumda bir belediye başkanının 'kiremitlerin havada uçuşması'na yönelik sözlerine şahit oldum. Medya maalesef bu tür haberleri çok seviyor. Bir gecekondunun yıkılışını dramatize ederek veriyor. Fakat aynı medya organları olumlu haberleri de çok seviyor. Yeni oluşturulan meydanın öncesi veya sonrasını ya da animasyonlarla oradaki değişimi anlatan bilgileri sevmemesi mümkün değil. Kentsel dönüşüm projeleri de buna malzeme verecek bir alandır'' diye konuştu. 

     

     ''Bilgilendirme ofisleri kurulmalı'' 

     

     Habertürk Televizyonu İstihbarat Şefi Rıdvan Bıyık, kentsel dönüşüm projesini desteklediklerini söyledi. 

     Bıyık, belediyelerin vatandaşları konuyla ilgili yeterince bilgilendiremediğini savunarak, kentsel dönüşümün yapılacağı mahallerde bilgilendirme ofislerinin kurulabileceğini anlattı. 

     Bakanlık ve belediye yetkililerinin habercilerle daha yakın ilişki kurması gerektiğini ifade eden Bıyık, vatandaşların mağdur olmaması için haberlerinde kentsel dönüşüm konusuna yer verdiklerini kaydetti. 

     Bıyık, konuyla ilgili bazı özel firmaların yanlış bilgilendirme yaptığına dikkati çekerek, Bağdat Caddesi örneğini verdi. 

     

     ''Projenin başarılı olabilmesi için vatandaşın bakış açısı çok önemli'' 

     

     Habertürk Şikayet Hattı temsilcisi Esra Boğazlıyan, kentsel dönüşüm projesinin başarılı olabilmesi için vatandaşın bakış açısının çok önemli olduğunu söyledi. 

     Boğazlıyan, deprem kuşağında yer alan ve geçmişte acı tecrübeler yaşamış Türkiye'de kentsel dönüşümün ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Deprem olmasa da dönüşüm bir zaruretti. Çünkü şehirlerin çoğunda çarpık bir yapılaşma var. İstanbul'da ise bu konuda tablo daha da vahim'' dedi. 

     Proje kapsamında ilçe belediyeleri tarafından atılan adımların İstanbullular'da yanlış algılamalara neden olduğunu savunan Boğazlıyan, kentte bazı fırsatçı müteahhitlerin de ortaya çıktığını öne sürdü. 

     Yeni Şafak Gazetesi İstihbarat Şefi Recep Yeter, yeterince uzman muhabir yetiştirilmediğini dile getirerek, konuya ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

     Yeter, kentsel dönüşüm konusunda bazı belediyelerin iyi haber akışı sağladığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.


AA


Geri Dön