03 / 05 / 2024

Pazarkapı kentsel dönüşüm kamulaştırmalarında sona yaklaşıldı!

Pazarkapı kentsel dönüşüm kamulaştırmalarında sona yaklaşıldı!

Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesinin 4. Etabı olan Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 102 binadan 77’si ile anlaşma sağlanırken, hak sahiplerine yaklaşık 43 milyon 53 bin TL ödendi.




Trabzon Büyükşehir Belediyesi,  TOKİ  ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın yaptığı protokolle Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesine ek olarak dönüşüme tabi tutulacak alanda kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 10 bin metre kare alanda yapılacak kamulaştırmalarla hem Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi sahile kadar genişletilerek ulaştırılacak hem de Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'ne de bir bölümünden başlanarak tarih ve kültür kenti Trabzon’un önemli tarihi mekanlarından olan bu alanlar aslına kavuşturulacak.


İlave dönüşüm alanında kamulaştırmalar sürüyor

Pazarkapı Şenol Güneş Caddesi, Devlet Sahilyolu Caddesi, 8 Direkli Hamam Sokak ile Kalkanoğlu Caddesi arasındaki alanda bulunan 41 binanın yıkılarak dönüşüme tabi tutulacağı ilave kentsel dönüşüm alanında yapılan görüşmeler sonucu anlaşma sağlanan hak sahiplerine yaklaşık 3 milyon TL ödeme yapıldı. İlave alanda kamulaştırmalar sürerken, anlaşma sağlanamayan parsellerde ise mahkeme süreci devam ediyor.


Pazarkapı’da kamulaştırmalarda sona yaklaşıldı

Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa yaptıkları Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesinin 4. Etabı olan Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 102 binadan 77’si ile anlaşma sağlanırken, hak sahiplerine yaklaşık 43 milyon 53 bin TL ödendi.



Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesine ek olarak yapılan ve aynı zamanda Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'ne de bir bölümünden başladıklarını kaydetti.

Pazarkapı bölgesindeki tarihi bina ve mirasları içeren SİT alanı bir bölge olduğuna vurgu yapan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bilindiği gibi 2 milyon liralık masrafla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan BİMTAŞ’a koruma amaçlı imar planını yaptırmıştık. Koruma amaçlı imar planı sadece oraya değil güneyde İçkale Camii'nden bütün Pazarkapı bölgesini de içine alacak şekilde sahile kadar ulaşıyordu. Bu nedenle burada Koruma Amaçlı İmar Planına ve SİT alanı olmasına uyan bir biçimde kentsel dönüşümünün yapılması söz konusudur. Bu özelliğinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığımızla, TOKİ ile Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yaparak, söz konusu alanda kentsel dönüşüm çalışmasının başlamasını sağladık. Pazarkapı’da yapılacak proje için TOKİ ile istişarelerimizi sürdürüyoruz. Bu projede bizlere destek veren TOKİ’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Maliye Bakanlığına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.




Trabzon Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön