Köşe yazıları

Kentsel dönüşüm için tüm maliklerin imzası gerekli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kentsel dönüşüm için tüm maliklerin imzası gerekli mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Binamız kentsel dönüşüme girdi. 14 daireyiz. 13 daire anlaştık bir daire ayak diretiyor, bizlerden farklı taleplerde bulunuyor. Üstelik binamız da yıkıldı. Şimdi belediye ruhsat için tüm maliklerin imzasını alıyor ama bu kişi imza vermiyor. Bunu nasıl zorlarız? 


Şu kentsel dönüşüm işi bir muamma. Ortalık toz duman. Gördüğüm o ki yararından çok zararı oldu. Vatandaşın hayatını kurtarmaktan çok müteahhit kesimine iş yaratma fırsatına dönüştü. Bunun mağduriyetini çeken tek siz değilsiniz. Dairesini kaybeden, kiralarda kalan, evine kavuşmayan pek çok vatandaş var. Kavuşanlar da dairesi küçültülmüş haline razı oldu, çaresizlik, ne yapsın. Hani bir de üçte iki oyla bina yıkılır sözü çıktı ya mağduriyeti bir kat daha arttırdı. Ancak gördüğüm kadarı ile üçte iki sözü sizin için geçerli. Zira bir binanın üçte iki oyla yıkılmasına ve bu nedenle müteahhide verilmesine karar verilemez. Kanunda böyle bir orana izin verilmiş değil. Kanunda geçen üçte iki bina yıkılıp arsa haline geldikten sonra yapılacak işler için. Şimdi sizinki yıkılmış, artık üçte iki nisapla karar alabileceksiniz. Bu 6306 sayılı kanunun ,6. maddesine göre böyle. İyi ama belediyeler rüfrsat için tüm maliklerin imzasını istiyor. Burada da bir çıkmaz var ama bunu halletmek için konuya pek aldıran yok. Nasıl olsa müteahhitler bir yolunu bulup inşaata başlıyor. Mülkiyet konusunda da bir kimsenin mülkiyet hakkını bertaraf edecek şekilde mahkemeden karar alamazsınız. 

Bunu yine içinizde halledeceksiniz. 



Posta