Kentsel dönüşüm için yeni fon önerisi!
Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında toplandı. Kentsel dönüşüm çalışmaları için fon kurulması yönünde öneride bulunuldu.
TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu toplantısı gerçekleşti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;toplantıda kentsel dönüşüm için yeni fon kurulması yönünde öneri yapıldı.
Uncuoğlu, rapor çalışmalarının değerlendirilmesi gündemiyle toplanan komisyonda, bugün 16. toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirtti. Toplantılarda bugüne kadar kurum, kuruluş ve STK temsilcisi 97 kişiyi dinlediklerini ifade eden Uncuoğlu, 114 saatlik bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Çalışmalar esnasında toplam 2 bin 151 sayfa tutanak tutulduğunu, komisyona 68 rapor ve belge sunulduğunu, komisyonun da 51'den fazla bilgi ve belge talebi olduğunu anlatan Uncuoğlu, komisyonda görevlendirilen 19 uzmanla yaklaşık 80 saati aşan 9 çevrimiçi toplantıyla komisyon raporunun ana omurgasını belirlemeye çalıştıklarını belirtti.
Uncuoğlu, taslak raporun "Türkiye'nin depremselliği ile hukuki ve kurumsal yapılanması", "deprem risk ve zararlarını azaltma çalışmaları", "deprem risk ve zararlarının azaltılmasına ilişkin öncelikler, sorun alanları" ile "sonuç ve öneriler" şeklinde dört bölümden oluştuğunu aktardı.
Komisyonda, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır kentsel dönüşüme genel bakış ve öneriler, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk de riskli yapıların dönüştürülmesine yönelik çözüm önerileri konulu sunum yaptı.
Belediyelerin dönüşüm yapılacak yapılar için yürürlükteki imar planı kullanım kararlarına uyulması kaydıyla uygulamaya esas ve özel hükümler çerçevesinde mevcut yapının inşaat alanını koruyan uygulama planları yapabileceği kanuni düzenlemeler getirilmesinin de önemine değinen Nasır, ayrıca ada bazlı düzenlemelerin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Nasır, dönüşüm yapılacak binalarda inşaat malzemelerinin KDV oranının yüzde 8'e çekilmesi, TOBB Yasası çerçevesinde Müteahhitler Odası kurulması ile ilgili yasal düzenlemeler yapılması, yatay mimariyi destekleyici politikalar geliştirilmesi, yapı malzemelerinin kaynağında denetlenmesi gibi önerilerde bulundu.
Şentürk, kentsel dönüşümde ada bazlı olmanın son derece mantıklı olduğunu ancak mevcut yapı stokunun dönüşümünde parsel bazlı yapılanmanın da teşvik edilerek binaların kendi parsellerinde dönüşüm imkanlarının arttırılması gerektiğini dile getirdi.
Karşılaşılan sorunlarda ilk sırada bilgi ve bilinç yetersizliğinin geldiğini söyleyen Şentürk, "Benim binam sağlam. Ben helal parayla yaptım, şu kadar çimento koydum." gibi bir direnç olduğunu ifade etti.
Bencillik ve çıkarcılık nedeniyle hali vakti yerinde olanların terk ettikleri sağlıksız binaları kiraya verebildiğine ya da sattığına dikkati çeken Şentürk, ekonomik yetersizlik ve imar planından kaynaklanan sorunlar olduğuna da değindi.
Şentürk, riskli binaların yıkılmasının hukuki olarak çok sert yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini belirterek, kendilerine verilen süre içinde mülk sahiplerince yıkılmayan yapıların doğrudan kamu eliyle yıkılıp tekrar yaptırılabileceğini aktardı.
Dönüşüm için bir fon kurulması gerektiğini, yapılacak çeşitli düzenlemelerle de bu fona para aktarılabileceğini dile getiren Şentürk, fonu da yönetecek AFAD gibi yapı dönüşümü ile ilgili tam yetkili bir kurum oluşturulmasını önerdi.
Recep Uncuoğlu: Hazırlayacağımız deprem raporunu TBMM'ye sunacağız!