Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm kanunuyla risk azaltmada çok daha hızlı hareket edilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı bir açılış töreninde kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla risk azaltmada çok daha hızlı bir şekilde hareket etme olanağına kavuşacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi'nde Malatya Büyükşehir Belediyesince yapımı sona eren Beton Santralleri ile Asfalt Plentleri'nin açılış töreninde depreme ve kentsel dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"BU YIL VE GELECEK YIL DEPREMİN YARALARINI BÜYÜK ORANDA SARACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Malatya gibi diğer 10 kentimizin de altyapısıyla, konutlarıyla, ekonomik yaşantısıyla canlanması yönünde çok büyük bir gayret içerisindeyiz” dedi. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Yalnızca bu yıl deprem için yalnızca merkezi idare bütçesinden ayırdığımız para 762 milyar TL, 2024 için bütçemize koyduğumuz para 1 trilyon 28 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu milli gelirimizin yüzde 2,5-3'üne denk gelen rakamlar. 2023 ve 2024 yıllarında depremin yaralarını büyük oranda saracağız. Ondan sonraki seneler azalarak gidecek birtakım harcamalar. 2023 ve 2024 yıllarında toplum olarak devlet olarak, millet olarak bu dayanışmayı sergilemek durumundayız. Bütçe açıklarımız deprem harcamaları sebebiyle 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 6,5'lar bandında olacak. Açığımız biraz yüksek deprem harcaması sebebiyle. Fakat bu yapılan harcamalar geleceğimize yönelik harcamalardır.

Bu harcamalar yalnızca yaralarımızı sarmakla kalmayacak Türkiye’yi geleceğe çok daha güçlü hazırlayacak. Bu yatırımlarımız sona erdiği zaman Malatya, Türkiye'nin en güvenilir yaşam alanlarından, iş alanlarından biri durumuna gelecek. Zaten depremi yaşadı ve atlattı. Bünyesini de yeni yönetmeliklerimize ve teknolojilere göre sağlam yapılarla donattığı için en güvenilir kentlerimizden biri olacak. Nüfusuyla, ekonomisiyle, sosyokültürel yaşamıyla deprem kentlerimiz eskisinden de canlı hale gelecekler. Biz de hükümet olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Aynı zamanda, kaçınmayacağız. Nasıl ki geçmişte Elazığ ve Malatya depremlerinde yaraları sardıysak, bu büyük depremde de aynı şeyi gerçekleştireceğiz."

"HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ"

Yılmaz, depremin en fazla etkilediği ve büyük oranda kent merkezlerinde kalan eski yerleşim alanlarının zeminlerini de ayrıntılı biçimde incelediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu alanlarda, fay hattına yakınlık söz konusu olduğundan, insanları da mağdur etmeyecek biçimde imar kısıtlaması, bina yüksekliği kısıtı ve yoğunluk azaltımı dahil her çeşit önlemi alıyoruz. Kapsayıcı, afetlere duyarlı ve yaşanabilir bir kentleşmeyle beraber depremden etkilenen tüm kentlerimizde yaşanabilirliği maksimum düzeye çıkaracak kentsel dönüşüm seferberliğiyle afetlerin yaralarını sarmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda, olabilecek afetlere karşı da riskleri azaltıyoruz. Bünyemizi kuvvetlendiriyoruz. Son zamanlarda bu yönde çok önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile beraber yeni bir başkanlık kurduk, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı. Önceden yalnızca bir genel müdürlüktü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bünyesinde. Şu an ayrı bir başkanlık oldu altında da 3 genel müdürlük olan başkanlığa çevirdik. Kentsel dönüşüme yönelik yasamız da halihazırda bugün TBMM’de görüşülüyor. Bugün yarın bitmesini bekliyoruz bu yasanın. Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla risk azaltmada çok daha hızlı bir şekilde hareket etme olanağına kavuşacağız.”

Kentsel dönüşüm düzenlemesi resmen yasalaştı!

Bu illerdeki bazı çimento ve hazır beton firmalarına rekabet soruşturması açıldı!

Vali Toraman, inşası devam eden deprem konutlarına ilişkin incelemelerde bulundu!