Kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi? Ev kiradaysa yardımı kim alır?
Kentsel dönüşümde riskli yapıda ikamet eden kimseler kira yardımı alabiliyor. Peki, kiradaki ev için kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi?Hak sahiplerinin kira yardımından faydalanabilmeleri için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurmaları gerekiyor
Kentsel dönüşüm kapsamında oturduğu riskli binası yıkılan kimseler Bakanlık tarafından sağlanan kira yardımını alabiliyor. Hak sahiplerinin kira yardımından faydalanabilmeleri için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurmaları gerekiyor.
Kentsel dönüşüm kira kardımında ikamet şartı aranıyor. Bu şartı yerine getiren ev sahipleri, kiracılar ya da ayni hak sahipleri kira yardımı başvurusunda bulunabiliyor.
Riskli olarak tespit edilen ve kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan yapılarda kimi zaman kiracılar ikamet edebiliyor. Böyle bir durumda ev sahibi yine de kira yardımı alabilip alamayacağını merak ediyor. Peki, kiradaki ev için kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi?
KİRA YARDIMI ÖDEMESİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Kira yardımı başvurularının Müdürlük/Belediye tarafından incelenerek onaylanması halinde başlatılır. Müdürlük ve Belediye tarafından üzerinden kira yardımı girişleri yapılır.
Konut/işyeri maliklerine Bakanlık tarafından belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca kira yardımı yapılır.
Konut/işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, 2 aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenecektir.
Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, 5 aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI EV SAHİBİ ALABİLİR Mİ?
Kira yardımı başvurusunda bulunmak için hak sahiplerinin riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda oturuyor olması gerekkiyor. Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunda hak sahiplerinden alınması gereken son üç aya ait fatura, riskli yapıyı tahliye tarihinden üç ay öncesini kapsıyor.
İkamet şartını sağlamaları halinde 6306 sayılı Kanun kapsamında kiracılara defaten kira yardımı ödemesi yapılabiliyor.
Dolayısı ile kentsel dönüşüme giren bir evde kiracı olması halinde kira yardımına bu evin sahibi değil kiracısı müracaat edebiliyor.
Ev sahibinin de kiracısı ile aynı apartmanda oturması halinde yıkılan bu binada yalnız oturduğu ev için kira yardımı başvurusu yapılabiliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı 2022 zammı oldu mu?
Kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımına ne zaman başvurulur?