27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

Evini yenilemek isteyenler kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru işlemlerini araştırıyor. İşte 2021 kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu ayrıntıları...



2021 kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu işlemi kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı verilen yapıların tahliye kararı sonrasında yapılıyor. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; 2021 kentsel dönüşüm kira yardımı, 1 yıl içinde veya riskli yapılar yıkıldıktan sonra 3 ay içinde riskli olduğu belirlenen meskenlerin olduğu il sınırları içinde Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından yapılır. 

Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri bünyesinde alınan evraklar ile başvuruda bulunulmalı. Devlet tarafından ödenen kira yardımı tutarı ve kentsel dönüşüm projesi kapsamına giren konut için, riskli konut belgesi alındıktan sonra ödeme işlemleri başlatılarak başvuru kaydı işlemleri devam ettirilir. Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri kapsamında il ve ilçe müdürlükleri ve belediyeler üzerinden işlem yapılarak onaylanır. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları Nelerdir?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı dönüşüm kapsamına alınan yapıların belirlenmesiyle kira yardımı yapılıyor. Ödemesi yapılan kira yardımları 18 ay süre ile işleme alınıyor. Kentsel dönüşüm kapsamına alındıktan sonra tahliye kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdürlerine ve kamuya yapılan başvuruyla kira yardımı alınıyor. Hak sahiplerinin belge ve talep formunu doldurması gerekiyor. Belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra başvuruları onaylanan kişilere 18 ay boyunca kira desteği sunularak, devlet tarafından destek sağlanıyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Belgeleri Hangileridir?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı kapsamında evi riskli bulunan vatandaşların kira desteğine başvurması için gereken belgeler şöyle: 

Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi örneği,

Güncel alınan tapu kaydı ve tapu belgesinin ilgili birimlerine verilmesi,

Başvuru sahibinin kira yardımı ve başvuru işlemi için doldurduğu başvuru dilekçesi örneği,

Yapının hasarlı ve riski olduğunu tespit eden rapor ve yıkım formu belgesi,

Hak sahibi ya da velinin Ziraat Bankası’nda hesabı olduğuna ilişkin hesap cüzdan fotokopisi örneği,

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Almak İçin Neler Gerekir?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı almak için talep edilen tüm belgelerdeki erişim ve numaraların doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.

Anlaşma gereği tahliyesi yapılan yapıların maliklerine, kiracıların yapıda ikamet etmesi koşulu bulunuyor. 

Sınırlı ayni hak sahiplerine ise geçici konut ya da iş yeri tahsisi işlemleri dâhilinde kira yardımı yapılıyor. 

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan mülkiyeti bir türlü belirlenemeyen vatandaşlara kira yardımı alma imkanı sunularak, kentsel dönüşüm kira yardımıiçin gerekli olan bütün yasal haklar verilmiş sayılıyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi şartlarda veriliyor?

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Hangi Şartları Taşımak Gerekir?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli şartlar kanun kapsamında belirlendi. Yasa gereğince uygulamanın gerektirdiği durumlarda, birinci fıkrada belirtilen işlemler dışında kanun kapsamındaki yapıları kullanmak gerekiyor. Hasarlı ve riski yapıdaki konutları kullanan kişilere geçici konut ya da kira yardımı sağlanarak, mesken yardımı ve kira para desteği yapılıyor. 

Sosyal politikalar bünyesinde ele alınan destekleme ödemeleri kapsamında bu kişilere, yapılan anlaşma gereği kira yardımı sunuluyor.

Bankaların kullandığı kredilerle dönüşüm projeleri bankaların özel devlet destekli hesaplarından ödeniyor. Sosyal fon destekleri olarak kira yardımı ödenekleri dönüşüm projeleri bünyesinde vatandaşa yardım sağlanıyor. Faiz desteği sunan bankaların usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı ödenek ve bütçe planlarında açıklandı. 

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli ve yıkım grubunda olan binalar yıkılarak yerine daha sağlam ve uzun ömürlü yaşanabilecek, deprem ve doğal afetlere dayanıklı yapı ve binalar hayata geçiriliyor. Devlet, sağladığı kentsel dönüşüm kapsamına alınan binalarda oturan kişilere kira yardım desteği sunmayı sürdürüyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2021 ne zaman açıklanacak?


Geri Dön